Thursday, May 26, 2011

Special Thanks...to all

yeahhhh.... i'm back home...
2 days yang memang memberi banyak ujian dan ketabahan..
Thanks kepada sumer yang mendoakan.. alhamdulillah, segalanya dipermudahkan olehNYA.
Walaupun begitu, saye redha...ketentuanNYA, masih belum rezeki kami agaknyer.
Special thanks to My Luvly Hubby n Adik -Salwa yang banyak membantu..

23 May 2011
@ 3pm, office - lepas solat zohor kat surau ngan eintan liana n akma.. saye pun teruskan keje cam biasa..coz got many work to settle by this week. alhamdulillah dapat settlekan yang urgent dulu.. tetiba rasa cam sakit perut ~ memulas.. pegi toilet.. OMG.. ader sket tmpok darah.. alamakk stock pad' kat opis dah xde..so kenalah mencari kat members.. sib baik nana ader..tq nana..
So, pakai jer laa takut2 anything happen kat opis... (dah bleh agak perkara tu akan terjadi juga)..
Habis je keje..lepas tengok nora elena..mu husband n i pun gi laa klinik to check wt happen.. but doctor kata xbleh nak scan coz ade beberapa condition yg saye kena ade tuk dapatkan imej scan tu nanti..so we decide tuk datang balik keesokkan harinya.. Lepas jer balik dr makan,..saye rasa semacam..every woman know that feeling'.. rasanya.. so pegi ke toilet,... Ya Allah...dah byk darah yg turun..but berketul2 kecik...  dlm hati..redha..mgkin ini terbaik buatku... nak pegi klinik balik..takut doc bg alasan yg sama..lagi pun time tu dah nak tengah malam..dan saye plak rasa okey lagi.. so plan nak gi klinik esok jer laa.. mlm tido xlena..asyik terjaga.. n aaqil pun mcm meragam xlena tido..

24 May 2011
Kejutkan hubby gi kerja kul 5.15 pagi.. then baring sat kot ngan tuk sgt xcukup tido mlm tadi.. terjaga hubby balik kul 6 lebih.. perut lak rasa sakit cam nak 'ee''eek',,(hehehe) tapi belum pun sempat..darah dah turun byk sangat.. panggil hubby cepat2 to confirmkan apa yg saye nampak.. byk ketulan darah turun..kali nie byk n besar dr malam tadi.. so bergegas siapkan diri nak gi klinik.. klinik bukak kul 7.30 so kena laa tunggu sat..
tengah2 tunggu tu.. hubby lak pi antar aaqil umah pengasuh.. hubby balik jer..igtkan nak pi klinik..tapi rasa cam nak ke toilet dulu.. bangun jer dr sofa.. againnn..darah turun lagi...habis sofa n lantai kena darah..(sib baik beli sofa yg kalis air..kalau tak sure dah susah nak basuh).. then saye cepat2 ke toilet untuk basuh n keluarkan apa yg dah jatuh tu.. agak lama kat toilet coz masih rasa mcm nak kuar darah lagi.. after 5 minit dlm toilet..baru jer nak jiruskan lantai toilet yg habis dek darah tu..tetiba pemandangan rasa makin gelap, telinga plak cam dah kedap uadara..wat happen??? 1st time rasa camtu... maybe saye nak pitam kot..cepat2 panggil hubby yg tengah lap sofa n lantai yg ade darah tadi... sib baik xjatuh dlm toilet.. hubby papah bwk masuk bilik n i'm sit there sambil hubby siap2kan barang yg nak bawa ke hosp.. we decide tuk pi emergency hosp ampang terus..

kul 8 pagi, hubby kena bg tau boss dia pasal nie unt pelepasan kuar.. so, adik saye yg stay together, salwa yg tolong hantarkan ke emergency hosp ampang.. kat sana saye diletakkan kat zon kuning (separa kritikal) n awaiting doctor tuk check..


kat Emergency lagi ~ Separa Kritikal.. minta pegawai cepat sket  coz number lom panggil tapi macam nak pitam lagi, so masuk wad kat Emergency dulu.. 

lepas tu kul 9 baru doktor suh admit ke wad 6A-Gyneacology (bgn sakit puan). time tu dah lega sket..coz dah kena masuk air, n doctor kuarkan darah yg ade lagi.. so rehat la saye kat wad 6A bilik (katil 28)..tunggu doktor lain tuk check plak n decide tuk cuci ke tak.. 11am, doktor check n book Operation Theater (OT) untuk cuci.. so kena puasa lorhhh.. maybe kul 5-6ptg baru doc bleh bawa ke OT.
dah kena bawak masuk wad - registered as patient Hosp Ampang huhuhu~kena masuk air.. dua kali kena cucuk kat tangan coz xjumpa urat lastly kena cucuk kat  lengan...








kebetulan time tu mmg  bz ngan accident n kedatangan PM ngan Dato' sharizat ke Hosp Ampang, so postpone cuci ..bawa ke pagi esok.. alhamdulillah..leh buka pose dah..lapauuu coz dr pagi tadi lom makan.. malam relax jer kat bilik n tido lena..



25 may 2011
kul 6 pagi nurse dtg suh sign form unt masuk OT.. takuttt nyerr plak.. dlm hati baca jer ayat2 tuk hilangkan rasa takut tu.. still kena puasa sejak kul 1pg tadi.. kul 10am doc. shilpa datang nak scan tengok kot2 dah hbis turun.. tapi scan punyer scan..still melekat karung tu kat rahim lagi.. so kena laa cuci jugak.. tiap detik tgk jam kat dinding... insyaallah kul 10 - 11 pg nie kena tolak ke OT.. ermmm xsempat nak relax..nurse dah suh tukar uniform putih..nak tolak ke OT dah...gerunnnyee...

time kena tolak tu mcm2 saye baca dah..nak hilangkan rasa takut.. rasa nak nangis pun ader..tp kugagahi juga ...huhuhuhu... dlm OT..memang sejuk gilerr... biar kan jer apa diaorg nak wat kat diri nie..huhuhu.. doctor letak bius kat blkang tuk kebaskan half body (pinggang ke bawah)..alhamdulillah boleh hadapi dengan tenang.. bila rasa bius dah mainkan peranan...doc-doc tu pun memulakan laa keje diaorg.. rasa mmg rasa apa yg diaorg buat tapi xrasa sakit la.. xsampai 1/2 jam..dah settle... alhamdulillahh...

lepas kena monitor kat bilik OT dlm 20 minit after that, baru laa saye ditolak masuk wad balik... kena baring jer sampai ubat bius hilang.. kebetulan time tu waktu makan.. so tunggu hubby datang tuk suapkan mkn tengahari saye.. TQ sayang...dah lama xmakan bersuap..hehehe..

Time nie baru beberapa jam kuar dr bilik OT..kena rehat dan baring jer..xleh bangun hingga bius hilang..doc kata 5jam.. so baring n tido jer la.. 

relax n dah bleh berjalan..dlm 4-5 jam pas tu.. dlm otak pk nak balik jer...bila laa doktor nie nak dtg check..bleh saye mintak balik.. kul 6.30 ptg baru doktor dtg... tgk keadaan saye yg dah ok.. baru lah doktor kasi balik.....yahuuuu..thanks dr shilpa..  home...i'm back...

Dah leh balik..ubat2 & mc 2 weeks

Thanks to all, ~ dr shilpa n team, trainee dr, all nurses, all trainees from master skill thanks a lot for ur help..

4 comments:

  1. takziah lin...tabah kan hati eh ,cube lai ...mane tau kite saing2 sok ...

    ReplyDelete
  2. tiap dugaan yang datang pasti ader hikmahnyer... sabar menempuh dugaan itu sementara menantikan himah dari nya...

    tiap insan di turunkan ujian untuk menguji sekuat mana iman kita. Allah takkan turunkan satu-satu ujian sekiranya Dia tahu.. umatNya itu tidak kuat untuk tempuhi...

    semakin banyak dugaan... semakin kuat iman...
    insyaallah...

    ReplyDelete
  3. CIK FADZ,
    DUGAAN NI KALAU KITA DAPAT HADAPI DGN BAIK, INSYAALLAH, BULE MEMBASUH DOSA...SABAR LA YE

    ReplyDelete
  4. thanks uyun, ayang, n msred... insyaallah dapat hadapinyer dengan tenang dan redha.. betul tu, kesakitan kite nak melahirkan or bersalin pun bleh membasuh dosa2 kite..mgkin itu yg Allah tentukan untuk kuatkan lagi iman saye kepadaNYA.

    Ayun..next,mungkin leen rancang dengan baik kot..relax setahun dulu..bila dah betul2 okey baru fikir nak bby lagi.. mungkin itu yg terbaik buat leen.

    ReplyDelete

Popular Posts

thanks

javascript:void(0)

Blogroll