Saturday, May 19, 2012

Drift @Speedcity, KL

Akhirnya, kuar jugak jenjalan time weekend
Bukan kemana pun.. kan entry semalam citer nak g Speedcity, KL
Dapat pass percuma kan.. hehehe

Kami sampai jugak kat sini.. 
jom layan gambar je lah ekk...


















great day today... wpun byk gmbar mama yg xde... hihihi.. mmg xminat bergambar sgt..
sbb tengok dlm gambar tu saye sgt lah gemuk..
aduyaiii... bila laa nk dpt berat ideal mcm time blaja dulu.. huhuhu..
anyway..ari ni mmg TERRRBAIKKKK


Friday, May 18, 2012

Tomorrow Event



Esok, nak gi SINI
V
V
V

Tapi xgi ngan hubby coz dia keje..
Esok gi ngan My Sis Yuna & My Bro Epin
Alhamdulillah dapat pass masuk dr ESPN..
coz my PROPEL also jd partner dlm ini event..

xtelly nie laa company aii buat untuk track kat SpeedCity, tempat event ni nanti.
 

Thanks to My Boss... En Nasron sbb bagi pass kat aii yer...
Hehehehe... suker, suker, suker.
xsabar nak g sana esok n amik gambar byk2 ngan camera canon Yuna..

nak ambik gambar byk2 ngan diaorg nie n jentera2 diaorg..syokkann.
Jgn jeles.. esok saye upload gambar byk2 ehh...


Note : Ihsan gambar dari blog formuladriftasia

Tazkirah Jumaat - Ustaz Azhar Idrus


Selamat beramal  
Wahai Diri Ku,  
Solah lah kamu di belakang Imam,  
Sebelum kamu di solah kan di hadapan Imam.. 
Pesanan juga buat diri sendiri.. 


Kuliah maghrib bersama USTAZ AZHAR IDRUS  di Masjid Al-Falah Sg.Isap - SESI SOAL JAWAB.

1. Marhaban oleh wanita ketika mjlis perkahwinan/ di khalayak ramai =-Mengangkat suara dgn melagu2 kan utk di dgr oleh bkn mahram, maka Haram... contoh, perempuan azan hukum haram, iqamat hukum makruh bila didengar ajnabi.. Jika buat utk pendengar pmpuan shj maka boleh..

2. Pergolakan rmh tgga kerana suami tlh kawin lain.. si isteri/ibu menghasut anak mereka supaya benci kan ayah mereka = -Haram. berdosa besar walaupun ayah mereka seorang kapir. Orang yg memutuskan silaturrahim, amalan dia tak kan diterima..nk mrh boleh,tp jgn smpai mcm tu..jgn melebihi sempadan..(hukum syarak)..

3. Apakah ibadat yg baik selain tawaf dan umrah ketika berada di Mekah @ Madinah? = Ziarah makan RASULULLAH SAW. mendapat ganjaran pahala yg sgt besar, kerana bila kita ziarah makam Baginda ibarat kita berjumpa dengan Baginda.. duduk/iktikaf dkt Raudhah..(madinah)..

4. Hukum menggayakan baca Al-Quran seperti lagu Hindustan dan Melayu = Tak boleh. baik hias suara dgn gaya Arab..ikut cara org arab baca..

5. Isu suara dr langit = dekat kiamat mmg byk dgn bunyi2..tetapi tu bkn tanda nk kiamat.. Nabi ckp, berpeganglah kpd Quran dan Sunnah(hadis) maka kamu akan selamat biar dtg Dajal pon..kamu xkan disesatkan oleh dajal ataupon yakjuk makjuk.. drpd kaji kiamat, baik buat kursus mandi mayat!!

6. "Saya curi ayam..wajib x sy sembelih ayam itu sebelum mkn?" = 'Boleh tahan jugok org Sg.Isap nih.. Hukumnya haram kerana mencuri ayam.. hukum sembelih harus,kerana jika xsembelih ayam itu menjadi bangkai..tetapi hukum memakannya haram kerana mkn aym curi..

7. Soalan boleh tahan nih... (i) Batal tak wudhu' jika pegang zakar yg terputus? = Jika zakar itu bentuk sempurna lg, batal.. jika bukan bentuk sempurna, tidak batal.. (ii) Batal ke x wudhu' jika pegang mayat perempuan bukan muhrim? = Batal..

8. Aqidah ASWJ tentang titian Sirat = mengikut Rasulullah saw.. Di bawah titian sirat ada api neraka (hadith riwayat Muslim)... di dalam Al-Quran, tiada seorang pon yg dpt lari..melainkan semua kena lalu titian sirat ni..Allahurobbi..

9. Kerja di pelantar myk 1bulan, solat jumaat 4kali xpegi.. = Jika dia syif 2minggu duduk di pelantar tetapi sengaja pilih syif untuk duduk dipelantar 1bulan, maka haram.. jika mmg ditetapkan dlm jadual, xharam..

10. Suami xberi nafkah, xbertanggungjawab, xleh ditegur, xsolat..apakah yg patut dibuat.. = Siapa tiada solat baginya maka tiada agama baginya..amal ibadat x diterima.. Silap kita, siapa suruh gi nikah dgn dia.. nk pilih bakal suami, elok2..jgn pndang rupa n harta bnda.. nasi dh jd bubur... cuba bincang dgn ahli keluarga suami yg terdekat,yg suami hormat/malu padanya..suruh nasihat suami..jika xjd jgk, pergi pjbt agama..pjbt agama akan siasat..jika betul,boleh minta cerai..

11.Boleh x, kain ihram (kain yg pakai masa pegi haji) di guna utk buat kain kafan? = Hukumnya harus(boleh)...

12. "Boleh x khwin dgn ibu susu adik ipar sy?"... = Boleh.. dgn susu2 boleh..

13. Baca surah An-Nas sebelum solat, sunat ke? = kata ulama drpd uni.Al-Azhar tdk sunat..tetapi jika niat utk mengelak drpd gangguan syaitan, harus..dlm keadaan aman..jika imam tgh rukuk,kemudian tggu sebentar kite yg dtg lewat, xboleh lah nk bace surah An-Nas..angkat takbir terus rukuk la..

14. Hukum tutup aurat dpn lelaki buta bkn mahram..?? = Apa itu aurat? kalau kite fhm,maka tahulah jwpnnya.. Aurat wajib ditutup drpd org yg haram tgk.. dpn org buta maka sunat tutup.. Xharam buka aurat dlm masjid..jika xdk org tgk.. tak wajib tutup aurat drpd Allah dan malaikat kerana Allah dan Malaikat sentiasa bersama kita..

15. Tengah ambil wudhu' di bhgian kepala, terkentut.. = ade perbezaan pendapat... Sunat ulang semula...bg meraikan pndpt yg kata wajib kena ulang semula..

16. Darah nifas.. = paling lama keluar, 60hari..BUKAN nya wajib pantang 60hari..jika lebih dprd 60hari,wajib kena solat,puasa.. Bila rasa xdk dh, periksa kemaluan dgn cara : duduk cangkung,jirus air ke dlm kemaluan untuk mencuci,biarkan kering skjap,kemudian masukkan dgn kapas sedalam 1jari..jika tgk bersih/xdk drh dh..maka wajib solat walaupon ketika itu baru 34hari..

17. Apa sebab Nabi Isa diturunkan semasa akhir zaman..? = sebab Nabi Isa belum wafat..drpd hadis2 sahih menyatakan, Nabi Isa a.s akan turun ke bumi utk 'mematahkan' salib yakni menceritakan bahawa Baginda tidak disalib dan memberi tahu semua org yg ISLAM itu benar dan agama kristian dan yang lain tu adalah agama yang BATIL..

18. hukum potong rambut di kedai prmpuan kafir = ada yg kata haram, ada yg kata boleh.. sebaiknya xpayahlah.. kerana membantu ekonomi mereka..dan juga qias kpd, pmpuan kafir boleh menzahirkan(cerita) tentang aurat kita kpd llaki ajnabi/ kafir..

19. Nasihat bg orang yang BERCOUPLE??? = KAHWIN lah!!!..boleh mencintai prmpuan dgn tujuan nk nikah dgnnya..

20. Suami tiada dirumah, spupu dtg..boleh x bg masuk.. = xleh bg masuk tnpa izin suami..

21. Mandi di tempat terbuka seperti air terjun,pantai,tmn tema.. = x boleh.. solat dlm msjid pon xleh cmpur2..letak tabir/hijab..

22. Hukum cari nafkah atas tanah org lain = haram..

23. nk beli emas dgn cara menukar emas kite yg lama dgn emas yg hndak dibeli = kena sama timbangan n nilainya..

24. mcm mne pkai tudung yg betul = wajib tutup bentuk/bahagian dada..

25. Apakah hukum pelihara burung walit(layang2) di kwsn perumahan..? = "boleh bela..yg tdk bersuara"....=) jika mudarat kpd org seperti bunyi bunyi, maka haram.. dia masuk pitis, org msuk kapas dlm telinga..

26. Org yg buat tatu,kemudian bertaubat..wajib x buang..? = Jika org kafir masuk islam xwajib buang..Jika org islam,bertaubat..wajib buang walaupon sakit..

27. Org kirim beli brg, bg duit dgn jumlah tertentu.. kite beli brg tu dpt diskaun/hrga murah drpd sebenar n dpt hdiah..maka jd milik siapa duit lebih n hdiah itu..boleh x kite ambil..?? = Milik tuannya..yg kirim itu.. kerana kite tukang beli sahaja..melainkan tuannya halalkan..

28. Quran ada 7 lapis..betul ke x..? = Xbetul..yg betul ade 7 ayat dan 7 bunyi..

29. Suami n isteri solat berjemaah.. imam batal solat..siapa yg kena ganti..? = isteri teruskan solat sperti biasa.dan masih dpt pahala berjemaah..

30. Kongsi 1 bahagian dlm lembu korban.. 1bahagian RM350..kumpul dgn 7org (RM50 seorang)...boleh x..?? = Boleh...tp xsah.. 1bahagian untuk 1 org shj...

31. Ketika iktidal, hayun tangan... = Jika berayun bkn dibuat2, xbatal..

32. Doktor yg buat pembedahan, terlepas solat zohor..boleh x jamak...? = Mazhab Syafie...boleh qada,jika slmtkan nyawa org lain..dengan syarat... pembedahan yg besar dan xdk org yg ganti....
Sabda Nabi: "sampaikanlah bagi ku walau satu ayat"
Terima kasih 




Sharing is Caring




Thursday, May 17, 2012

Pulangnya KeRahmatullah ~ Atuk

Al-Fatihah...



15 May 2012, Selasa ~ telah pulangnya ke Rahmatullah Atuk sebelah hubby.
gambar diambil dari blog sepupu - dhiera 
 Atuk ~ Ayah kepada Arwah Mak Mertua - Namanye Ibrahim bin Sarif, Umur dalam IC,  93 tahun, tapi ikut citer sedara-sedara yang duk kat kg, Felda Gedangsa, umur atuk dah cecah pun 100tahun atau mungkin lebih. 
Kenangan dengan Arwah - Masa memula datang sebagai tunangan EncIk Fadzil ~disebabkan Arwah Mak & Abah Mertua dah tiada, so pada Makcik & Pakcik belah Mak lah tempat hubby 's adik beradik gantikan. Masa tu balik kampung jenguk Arwah Atuk & Nenek, sihat lagi dua2nyer cuma atuk masa tu dah lupa sket, yang arwah ingat hari2 dia igt dia puasa dan nak solat jer.. Arwah kelakar jugak, ada jer cerita dia nak citer kat cucu2 dia nie, pastu bila tau tunangan Fadzil nie org Neghori, dia tanya laa.."ekau konal tak Hj....... (kes lupa nama dah)..dulu atuk duk Lenggeng, kawan tu.."..alamak tok, Lenggeng tu bosa... xkonal laaa...

Masa tu Nenek masih larat masak lagi.. kiteorg sempat makan kat umah atok n nenek ptg tu.. Pastu pegi umah MakNgah dan Abg Daud yg duk berdekatan.

nie pun diambil dari blog dhiera - minta ijin yerr dhiera..
Gambar nie~Abg Ipar yg sulung satu family bergambar ngan Arwah Atuk time Raye 

Last datang melawat arwah Atuk & Nenek awal bulan May (2 mggu lepas) masa tu nak datang menjengok arwah atuk & nenek, dan mengajak & bagi kad jemputan unt Mamak Udin & MakNgah ke kenduri kawen adir ipar Mggu depan (26 May 2012).

Masa tu Arwah masih gagahi jua badannya berjalan.. mengensot jer dia bawa selipar kejap ke depan rumah Mamak Udin, pastu patah balik duduk kat kerusi dia.. Masa salam & cium tangan Arwah masa tu, Arwah nangis.. Katanya
"anak-anak yang lain dah takdo dah...omak ekau yo la yang datang jenguk den"

Terkesima jap...n pandang kak mimi, atuk ni cakap terbalik.. kan arwah mak dah xde..anak2 yg lain ada lagi.. (xtau plak ..rupanyer tu juga 1 tanda arwah dah nak pergi..)

Masa tu arwah atuk asyik citer pasal Arwah Mak & Ayah mertua jer..sampai nangis2 arwah atuk,..saye pun..ape lagi...sedih laa jugak n bergenang la jugak air mata nie..

Mggu lepas, Mamak Udin pesan ngan Kak Mimi balik kampung jenguk atok, katanya atok dah nazak, xnak makan & minum.. Sayangnya masa tu hubby xdapat balik coz kena gantikan staff lain yg kebetulan emergency gak masa tu.. so hubby kena keje 2 shift untuk sabtu  & ahad tu. Cuma dapat lah risik2 khabaran atuk masa tu dr Kak Mimi jer la by phone..

Selasa, 15/5/2012 - Kul 1.15pm, masa tu hubby siap2 nak g keje...  dapat col dari Kak Mimi yang atuk dah tiada.. Innalillah.
Time tu kalut laa hubby nak call boss dia amik emergency leave n balik Gedangsa terus.. kebetulan sangat yg saye nie MC time tu, sempat packng baju untuk knduri malam tu jer. Alhamdulillah sempat sampai Gedangsa dengan selamat dan sebelum Arwah Atuk dikebumikan.. Cuma xdapat nak tengok wajah atuk sbb time tu plak saye nie dtg bulan... so xnak la bg kotor kat arwah nanti.. Hubby sempat tengok n kuburkan arwah atuk..katanya muka arwah bersih jer..jenih.. ermmm dapat bygkan.....

Sekarg tggl lah nenek sensorang kat umah tu,.. nsib baik Mamak Udin n family ada meneman..

Al-Fatihah buat Arwah Atuk... semoga roh nya di cucuri rahmat.
Buat Nenek, kami doakan umur dan  kesihatan yg panjang buat nenek..

Al-Fatihah juga buat Arwah Mak & Abah Mertua...


Aminnn...



Monday, May 14, 2012

Mother's Day is Everyday

Selamat Hari Ibu buat semua Ibu didunia..
Pengorbanan dan penat lelah ibu memang tiada bandingan..

Petang tadi, masa nak ke dapur buka peti ais konon nye nak minum air sejuk
Tetiba... nampak ada sekuntum bunga..


Aikkk...sape yg letak..
Sepraisssss... 
Ooo maybe siti (adik fadz yg duduk sekali) yang punyer kot.
So still wat xtau jer la.. 
Hubby balik petang tadi, time tu Mama n Aaqil syok tengah tido~sejukkk hujannn
Bila Mama bangun ~ encik hubby lak dilihat dah tido..Penatt keje lom habis tapi curi2 masa balik sat n tido, mlm kul 9 sambung keje lagi sampai laa 2 pg.. cian diaaaa..

Pas Maghrib tadi, 
Hubby : Ma, dah tengok dalam peti ais tu..?
Mama : Dah.. ade bunga!! Sape punye..
Hubby : Bunga tu untuk you laa... happy mothers day!!
Mama : Hehehehe...Tq sayang..

Hehehe..hati berbunga-bunga jap...  



                                                                still lagi berbunga...



  still....


Hehehe :) 
Tq My Dear Hubby..

Friday, May 11, 2012

Happy Mother's Day to Mak

Hari Ibu tahun nie disambut pada 13 May 2012.. 
& Selamat Hari Ibu buat Mak saye, Puan Petimah bt Mohd Nor, 
Mak Mertua Saye yang saye sendiri xpernah jumpa n kenal..Allahyarhamah Noriah (al-fatihah), 
dan semua ibu, mak, mama, mummy didunia nie
tak tekecuali untuk saye jugak..

Pengorbanan seorang IBU memang tidak dapat dinilaikan.
Saye sayang sangat IBU saye..


 



From your Doter...




Saturday, May 5, 2012

Introducing : Kopi Mahkota Dewa

Fadz nak promote satu kopi nie... Ayah, Mak fadz yang perkenalkan pada fadz. Selepas mencubanya memang terasa perubahan, fadz makin cergas lepas minum kopi nie. Rasanya pun sedap.. aroma dia best sangat.. bleh diminum panas dan sejuk.. rasanyer tetap best.

Cuba lah.. kalau nak jadi ahli sila email Fadz di fazliana.madrus@gmail.com. byk benefit yg kita dapat selain dapat badan yg cergas.. untuk info lanjut sila layari link nie MAHKOTA DEWA. Jadi ahli cuba RM100 jer.. tapi pulangannya pun xmerugikan.. Jom Try!!!

Sedikit Info tentang Kopi Mahkota Dewa



Sejarah Mahkota Dewa



Buah Mahkota Dewa

MAHKOTA DEWA


Pohon Mahkota Dewa (Phaleria Macrocarpa) berasal dari hutan belantara di Papua New Guinea atau Irian Jaya dan jika tanahnya subur, ketinggiannya boleh mencapai sehingga 5 meter. Buahnya berwarna merah menyala seperti epal dan boleh berbuah sepanjang tahun jika tidakdiganggu oleh pencemaran dan aktiviti manusia.
Sudah berkurun lama khasiat Mahkota Dewa menjadi rahsia istana Kesultanan Kepulauan Jawa. Sejak diketahui umum, Mahkota Dewa sehingga kini digunakan secara meluas dalam perubatan alternatif untuk merawat pelbagai jenis penyakit di Indonesia khususnya.

Khasiat Mahkota Dewa

Buah Mahkota Dewa Mengandungi Zat-zat Aktif seperti:
  • ALKALOID: berfungsi sebagai detoksifikasi yang dapat meneutralkan racun-racun dalam badan
  • SAPONIN: menjadi sumber anti bakteria dan anti virus, meningkatkan sistem kekebalan tubuh, meningkatkan sistem imunisasi tubuh dan mengawal gula dalam darah.
  • FLAVANOID: melancarkan peredaran darah ke seluruh tubuh dan mencegah terjadinya pemyumbatan pada pembuluh darah, mengandungi anti imflamasi (anti radang), berfungsi sebagai anti-oksidan, membantu mengurangkan rasa sakit jika terjadi pendarahan atau pembengkakkan.
  • POLIFENOL: berfungsi sebagai anti histamin (anti alergi)

Herba-Herba Terpilih & Kelebihannya



Kopi Arabica Mendahling

KOPI ARABICA


Kopi Arabica Mendahling adalah kopi kualiti terbaik dan mempunyai kafein yang sangat rendah


Ginseng

GINSENG


Khasiat utama Ginseng adalah untuk meransang pembentukan darah, melancarkan sistem peredaran darah sekaligus menguatkan jantung.


Lempoyang

LEMPOYANG


Khasiat Lempoyang mampu mencegah dan merawat kanser pangkal rahim. Bertindak balas terhadap sel-sel kanser tanpa menganggu sel dan tisu normal yang lain


Temulawak

TEMULAWAK


Temulawak digunakan sebagai agen pencegahan penuaan, penawar sakit puan, masalah hati, demam kuning dan batu karang


Goji

GOJI


Goji dapat membantu memperbaiki kualiti darah & kesihatan saluran darah bagi memastikan kesemua organ penting memperolehi zat dan oksigen yang cukup bagi menguatkan fungsi mereka.


Kayu Manis

KAYU MANIS


Kayu Manis dapat mengatasi kencing manis, menurunkan kadar gula dalam darah, mengurangkan kolestrol dan lemak serta diabetis.


Halia

HALIA


Halia Dapat membantu proses penghadaman, menguatkan tenaga batin, membuang angin yang terdapat di dalam usus kecil dan usus besar.


Buah Pala

BUAH PALA


Buah Pala dapat membantu melegakan masalah kembung dan senak perut, sakit kepala, selsema dan lenguh-lenguh sendi


Kulit Manggis

KULIT MANGGIS


Kulit Manggis mengandungi xanthone sebagai anti-oksidan & anti radang. Sifat antioksidannya melebihi vitamin E dan vitamin C.


Jerangau

JERANGAU


Jerangau mempunyai ciri-ciri anti-oksidan, merawat asma, mengubati sakit perut yang disebabkan oleh gastrik.


Mengkudu

MENGKUDU


Mengkudu dapat membantu menstabilkan tekanan darah & aras kolestrol.

Friday, May 4, 2012

Red Velvet

Resepi Red Velvet Cake

gambar hiasan jer..coz google je..xsempat nak upload dr hp.
Bahan A - Untuk diayak bersama.

250 gram tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam
2 sudu koko powder

Bahan B -campur dan kacau sebati.

240 ml buttermilk 
(Kalau xjumpa kat kedai try Campurkan 240ml susu segar dan 1 sudu cuka. Biarkan mereka sebati bersama selama 10 minit sebelum digunakan.)
2 sudu kecil pewarna merah

Bahan C -

125g butter 
(kalau beli butter yg 250g juz bhgi 2 jer) - kes xde penimbang kat umah.. hehehe

2 cawan gula kastor/gula halus
2 biji telur gred A
1 sudu esen vanilla

Bahan D -

1 sudu cuka masakan
1 sudu baking soda

Topping - Cream Cheese Frosting.

250 gram cream cheese Philadelphia
250 gram mascarpone
1 sudu esen vanilla/lemon juice
1 cawan gula ising
250 ml whipped cream

First Step.

1.Pastikan butter berada dlm suhu bilik/lembut. then pukulkan sekejap/selama 4-5 minit atau sampai kembang
2.Masukkan gula, telur (satu persatu)..dan pukul higga sebati dan kembang. dan boleh masukkan esen vanila-putar lagi..
3. Masukkan Bahan A dan Bahan B selang seli. putar dalam kelajuan slow / 1

4. Campurkan Bahan D (cuka dan baking soda), kacau sebati dan masukkan dalam adunan tadi.. putar lagi.
5. Bolehlah masuk dalam acuan, kalau rajin buat dua loyang agak2 tggi adunan dlm 2-3 inci la.. kalau xrajin korang masak je 1 loyang then kena potong 2 lah kalau nak letak cream cheese kat tengah lapisan tu.

Masak selama 45 minit dengan suhu 150 darjah celcius.. Oven ni kena pandai-pandai agak je coz oven memasing lain2 kan.. so kalau korang rasa dah ok tu boleh la sejukkan. Kalau korang rasa perlu tambah time korang tambah la time tu lg 5-10 minit ke atau sampai masak 
Biarkan kek sejuk dulu sebelum letak topping.
Ni resepi tuk topping nyer..
Topping Cream Cheese.
1. Pukul Cream Cheese + Mascarpone sampai kembang.
2. Letak esen vanila/lemon jus..(leen letak lemon juz sbb bau dia sedap)
3. Masukkan juga Gula Ising. Kasi putar semua bahan sampai kembang.
4. Lastly masukkan whipping cream dan putar lagi dlm 2-3 minit/sampai adunan likat. kalau laa tercair sket, korang leh letak kejap dlm aisbox.
5. Then boleh la hias kat cake ikut suka.. n pastikan cake tu dah sejuk tau... kalau nak letak kat tengah2 kek pun boleh tp kena belah 2 kek tu dulu dan letakkan cream cheese di tengah2. Lepas tu hias kat luarnye plak.

Kena hati-hati masa wat topping coz kek nie mudah terikut skali..so kena letak tebal sket baru lah best kan..

Atas cream cheese bleh la letak kelapa parut yg kering tu atau hias ngan cebisan2 kek tu pun dah kira cn dah...

So selamat mencuba.



Wednesday, May 2, 2012

Kek Lobak Merah



 Cuti labor day semalam... berangan-angan dah nak buat cake sebab dah lama oven tak panas.. ;)
Semalam jugak dibuatnyer hujan start kul 2 ptg kot..membawak sampai ke malam...
Agak2 dah reda je hujan mlm tadi...runner gak jap g HERO Tmn Dagang beli barang nak wat cake.. Semangat tul... ;)

Plan nak wat 2 cake..tapi mlm tadi dah penat..sempat wat yang nie jer...
Hasilnyer..

Meh cuba resepi nie... tq to my fren filalicious for the resepi..tapi fadz kasi adjust sket2....




Resepi Kek Lobak Merah a.k.a Carrot Cake

2 cawan tepung gandum/superfine
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
1sudu kecil serbuk cinnamon/kayu manis
(bahan2 diatas diayak bersama2)
4 biji telur gred A
1 1/2 cawan minyak jagung
2 cawan gula kastor/halus
secubit garam
1 mangkuk  Nenas dalam tin (dipotong kecik2)
1 mangkuk Parutan Lobak Merah
1 cawan campuran kekacang. (fadz letak kacang pecan, almond & walnut)

Cream Cheese.
250g butter (suhu bilik)
200g Cream cheese (philapedia cheese xde..so fadz guna cream cheese lain, kalau guna philapedia cheese tu letak jer habis (250g))
2 sudu gula ising
1 susu jus lemon
parutan lemon.

Cara nak buat.
Memula panaskan Oven 150-180 darjah celsius, loyang pun di lenser ngan mentega atau korang alas jer ngan kertas myk.

Start keje memutarrr.. part nie yg best sebab dah beli mixer baru..stand mixer lagi..hahahaha (gelak jahat) xpayah nak penat tangan kayuh tuk adun kek.. tp bila dah complete baking nyer barang nie.. en Hubby mula laa jeling2..agak2 Oven tu dah lama xpanas..mula laa dia hint2 gadget2 baru kite tu.. xper..pasnie Ma buat request dr B plak yer... (En. Hubby request dah lama suh wat cookies tp xbuat2 lagi..nak tggu raye agaknyer..hehehe) - Ok.. back to the resepi..

1. Masukkan Telur, minyak jagung dan gula. dan putar ngan wisk sampai sebati dan kembang.
2. Masukkan bahan yg telah diayak tadi sedikit sedikit sampai habis.. putar sederhana laju.
3.Masukkan Bahan2 isinye. Carrot, Nenas dan Kekacang.. putar sebati dlm 5-10 minit.
4.Bolehla tuang dalam acuan dan bakar dlm suhu 150 darjah celsius (40-45 minit/sampai masak)
(time bakar nie depends on Oven uOlls.. so agak2 la jgn tggi sangat jgn slow sgt kepanasannye.
5.Dah masak sejukkan dan bleh buat topping cream cheese nye plak.

Cream Cheese
1.Masukkan Butter, Cream Cheese, Juz Lemon dan putar hingga kembang.
2.Masukkan Gula Ising dan putar lagi hingga Cream cheese likat.
Then bolah la hias atas carrot cake yg dah sejuk tadi.

Hasilnyer...Yummy.
Cake bleh simpan dlm peti sejuk..lagi best..kek pun xkeras...sedap n moist jer..
Try lah...

Credit to.Dapur Tanpa Sempadan jugak..for the resepi.



Popular Posts

thanks

javascript:void(0)

Blogroll