Friday, December 31, 2010

Our 3rd Anniversary ~ Fadz & Fadzil~

bie.. for our 3rd anniversary ~ 27 Dec 2010~ ;

“Ya Allah Ya Tuhanku,.. Engkau kurniakanlah kebahagiaan kepada keluargaku di dunia dan di akhirat. Semoga kami akan dapat berkumpul bersama-sama di syurgaMu nanti Ya Allah, Ya Rabbalalamin…” Amin.

Walaupun tak dapat sambut anniversary ngan hubby terchenta.. tapi yang penting..masing2 ingat mengingati dan cinta mencintai selamanyer… alamak!! jiwang kerr?? hehehe

Ape nak wat..Mama dikampung menempuh tempoh2 berpantang..Bie plak kena meneruskan tggungjawab mencari rezeki untuk kami sekeluarga..

Tapi ari nie..Kami (Mama & A’aqil) dah berada di umah bersama-sama hubby terchenta.. alhamdulillah masih meneruskan tempoh berpantang di sini..

Sunday, December 26, 2010

Mood:Berpantang & Menu sepanjang berpantang

Hai...lama xberblogging coz cibuk berfb jew..
Ari nie dah 10 hari berpantang..alhamdulillah segalanya berjalan lancar
berurut pun dah selesai..cuma uwan tu kata ari tu nak tambah urut 1 hari lagi coz hari ke3 tu dia ader kecemasan
so rasa cam terkejar2 masa tu n uwan tu nak balas balik berurut unt lastdaynyer..
Tapi rase cam dah naik jer upah urut tu dr 2 tawun lepas..tp xperlaa asalkan badan sedap dan sihat.

Macam biasa, time berpantang mak akan sediakan air mandian.. Air panas ngan daun2..bau segar..apa lagi bila dah mandi tu..bertambah laa segarnyer. Pas mandi cam biasa laa letak krim herba halia bagi panazzz kat bhgn pewott n blkg bdn.

Hari ke-6 pantang baru setat berurut ngan uwan..uwan tu dok ayer hitam, jempol..so ayah kena jemput uwan tu coz uwan tu xder driver nak kehulu-kehilir.. :)

MENU BERPANTANG HINGGA KE HARI NIE..

Antara Breakfast : 
Nasi lemak panas + Sambal Bawang + Ikan Bilis ngan lada hitam
Roti ngan hotz chocolate
Bihun Goreng Lada Hitam
..tapi selalunyer menu roti jer yg senang n selalu makan..

Antara Makanan Tghri :
Ikan Bilis + Halia + Lada hitam - (sumer direndang/goreng) makan ngan nasi panas....fuhhh sedapp
Rendang Hati Ayam + Kacang Panjang (cili api tukar ke Lada hitam)..mantopp jugakk mak masak
Sup Ayam Lada Hitam
Goreng kacang panjang + Lada hitam.
Ayam panggang madu (ayam diperap ngan Halia+kunyit hidup+lada hitam+madu)
Ikan Selar Goreng + Sup Ayam
Ikan Tenggiri Goreng + Halia + Lada Hitam
..biasanyer kalau xtau apa nak mkn..wat goreng ikanbilis+halia+lada hitam je..makan ngan nasi panas...

Minuman : Air Panaszz...sedap jugak..

erm..tu laa menu nyer wat masa nie..hehehe..makan malam biasa sama jer n lebih kurang cam makan tghari gak..

tapi camner nak diet nie..asal makan jer licin..asal makan jer licin..

huhuhuhu...diet...kena diet...


Sunday, December 19, 2010

"Fatimah Nur Zhafirah"

Born 16 Dec 2010 : 0613 hour
but .. lahirnya tanpa bernyawa dah..dan Mama pun dah redha ngan ujian yang Tuhan beri pada Mama..
1st day Mama perasan Baby Zhafirah dah xgerak dalam rahim Mama..rasanyer pada 22 Nov 2010..selepas hari-hari busy Mama di ofis ngan dateline Tender n Family Day UEM kat TNB Bangsar.. Bila Mama ingt-ingt kembali date sebenar Baby Zhafirah dah xde..mama rasa 18 Nov 2010..ketika mama rasa mama demam & batuk-batuk..dan itu kali terakhir Baby Zhafirah mengeras dlm perut Mama.. selepas tu Mama rasa Mama boleh lupa tendangan dan gerakan baby Mama nie.. sampai laa kawan ofis mama tanya pasal baby Mama gerak ke tak..baru Mama perasan...masa tu dah 2 hari Baby Zhafirah dah xgerak..
23 Nov 2010 ~ appointment date ngan Klinik Ibu dan Anak Kg Pandan..masa nie..Mama dah mula rasa lain macam..apa laa terjadi ngan anak Mama dlm perut nie.. Bila turn Mama nak check perut, Nurse tu kata xdapat nak dengar denyutan jantung baby.. Mama rasa semacam..xmungkin sebab kulit perut Mama tebal Mama xbleh nak dengar bunyi denyutan jantung baby mama nie.. Mama xpuas hati dan terus ke Klinik Panel-Klinik Azizah taman dagang..untuk Scan. Time tu mama kuatkan rasa hati dan tabah hadapi apa juga keputusannya nanti.. Sayang...airmata mama mengalir bila Dr Aida kata xnampak denyutan jantung Baby Zhafirah... Muka Dr Aida pun dah beri seribu makna yg dia pun cukup kuat untuk beri Mama semangat..jadi Dr Aida suruh Mama refer ke Hospital Ampang untuk confirmation n rawatan lanjut..


PAC - Hospital Ampang ; 11.00am
Scan kali ke-2..memang confirm Baby Zhafirah sudah tidak bernyawa..jantung Zhafirah dah xbergerak..sebab tu laa Mama rasa Baby Zhafirah dah xgerak..rupa-rupanyer Baby Zhafirah dah tinggalkan Mama.. masa tu Mama n Ayah menangis...tapi dah xboleh nak buat apa...Tuhan lebih sayangkan Zhafirah..


23 Nov - 15 Dec 2010 ~ Mama tetap membawa Zhafirah kemana saja mama pergi..selagi Zhafirah berada di dalam rahim Mama.. Sehingga lah pukul 6.13 pagi..16 Dec 2010..Mama telah melahirkan puteri Fatimah Nur Zhafirah yang serba sempurna dan cukup sifat..cuma Baby Zhafirah dah pergi dulu sebelum dapat melihat Mama, Ayah dan Abg Aqil.. Kami sayang Zhafirah......


Setelah selesai dimandikan dan dikafankan di Forensik Hospital Ampang, Baby Zhafirah di bawa oleh Makciknye..Nurul Asmah & Maktihnya Salwa ke Kg Tengah, Seri Menanti, Kuala Pilah untuk disemadikan. Maafkan Mama & Ayah sayang...Kami xdapat meneman sayang ke sana..sebab Mama masih belum boleh keluar dari ward lagi..dan ayah menguruskan Mama unt keluar dari ward ptg tu juga..


Melalui Maktih, Mama diberitahu Zhafirah telah selamat dikebumikan di sebelah kubur Arwah Moyang Zhafirah dan Makcik Zhafirah yang lain, Arwah Idayu dan adiknya. Mama & ayah sampai ke kg pada pukul 8 malam.. Maafkan Mama xdapat membaca talkin bersama-sama.. tapi Abg Aqil ader menghantar Zhafirah sehingga ke kubur..cuma abg belum faham laa sayang... jangan risau sayang...Mama, Ayah dan Abg Aqil tetap akan sayang dan ingt pada sayang Zhafirah...


Untuk Zhafirah ~ Alfatihah Mama, Ayah dan Abg Aqil hadiahkan........ Al-Fatihah....

Alhamdulillah...Segalanya Selesai

14 Dec 2010 ~ Aku admit balik kat Ward 4D Hosp Ampang.. untuk continue Induce with Cervagem. Masuk jer ward kena lepak katil 22 coz bilik 27 & 28 penuh ader patient ngan kes yg sama ngan aku..IUD Intrauterinedeath' (bayi meninggal dalam kandungan).
Lega..aku nyer stage dah hampir setengah jalan dan dah boleh terima kenyataan..bayangkan 2 patient yg baru masuk tu.. sorang tu ibu ngan twin baby..dua2 meninggal dalam kandungan..nasib baik kecik lagi baru 27 weeks.  kes lagi satu pun IUD jugak tapi dah nak masuk 37 weeks..kesian..anak sulung plak tu..harap kedua-duanye tabah hadapi dugaan seperti yg aku hadapi..

Hari nie xde apa..juz relax dulu kat katil. Pagi tadi dah jumpa Chief Dr. check n scan sblm decide unt next plan bg patient yang agak serius kes nyer termasuk laa aku.. Lepas Dr check tadi so dr dah discuss ngan dr pakar yg lain n decide unt continue next ubat...Cervagem'..dalam fikiran aku...ntah apa laa rasa sakit ubt tu nanti... redahh jerrr....

15 Dec 2010 ~ Seawal 6 pagi dah dikejutkan...unt insert Cervagem'...sib baik sempat solat subuh dulu..tunggu punya tunggu pukul 7.30 baru Dr insert Cervagem.. lupa nak bg tau..aku dah diletakkan kat dewan bersalin kul 6 pagi tu..sebab kena monitor every 1 hour..coz Cervagem tu kena bagi 3 jam sekali..mana laa tau kot2 terberanak terus plak nanti kan....tu sebab Dr suh lepak dalam dewan bersalin..bilik 12.. Dah 7 jam berlalu sejak pagi tu...masih belum ada bukaan..tapi rasa sakit contraction dah ader dah... tetap sabar menunggu..Dr Lee KIV unt insert ubt ke3 coz tkt rahim ku xcukup kuat unt terima contraction tu..so Dr bg uabt tahan sakit..dapat lena tido sejam dua.. Kul 7.30 ptg continue balik ubt ke3 sampai last inserted ubat kul 1.30 pagi, 16hb Dec 2010..time tu sakitnyer tuhan jer yg tau...setiap sejam aku terbangun unt ke toilet...

16 Dec 2010 ~ kul 5 pagi aku xtahan rasa sakit contraction dah..ubt tahan sakit yg diberi pun xdapat tampung sakit nie.. Dr check...dah 5-6 cm bukaan rahim ku...alhamdulillah..akhirnya terbuka juga. Dalam kul 6pagi aku xtahan sakit dah aku panggil nurse n dr..nurse/sister kata "Puan, kalau Puan rasa sakit just teran jer..."..camne nie...aku dah laa xde pengalaman bersalin normal sebelum nie..aku teran jer laa..

2 kali teran..akhirnya keluar jugak baby ku..lega nya tuhan jer yg tahu.. Nurse tunjuk baby yg dah xbernyawa tu depanku..Ermm..dah biru dah..yerlaa hampir 3 minggu dah bernyawa dlm kandungan..tapi still cantik, sempurna dan tinggi lampai org nyer..cantik nye anak mama.... mama xleh nak tgk lelama sgt...syg xnak lepaskan nanti..so nurse bawak bby unt ukur. dan mama..cont'd unt kuarkan uri, darah n settle kan apa yg perlu...

Alhamdulillah.......selesai akhirnya hari yg kunanti-nanti kan.....

Thursday, December 9, 2010

SuSah naK bg SeMua OrG fAhaM..faHamI laH Ok..

Bukan ku pinta jadi begini....
Kekadang sedih ngan semua orang yang susah nak faham keadaan ku..takpe aku tak salahkan korang sumer.
Sebab korang pun tak faham keadaan sbnr dan bukan pakar dalam hal ni..

Dairyku sepanjang Dec 2010,

1 Dec 2010 ~ Appointment with Dr. Liew Nyan Chin, Pakar Obstetrics, Hosp Ampang.
Dr. Liew terangkan options bg IUD (intrauterin death/kematian janin dalam kandungan)
Punca2 kematian masih xdapat dikenalpasti..tapi boleh dibuat melalui ujian darah dan sample uri nanti.
Bagi aku dan suami, anggap semuanya sudah takdir dan ketentuan Illahi..dan redha jika itu kehendakNya.

Info yg Dr. Liew terangkan;
1- Kena keluarkan janin melalui kaedah bersalin normal tetapi dengan Induce/Paksaan
2- Kebiasaannya kes sebegini terjadi bagi kandungan 26 mggu keatas, tapi aku baru nak masuk 25 mggu. Jadi tempoh untuk bagi janin itu sendiri turun/gugur dari kandungan scr semulajadi memakan masa..paling cepat 2 weeks tapi boleh mencecah sampai berbulan2 ikut keadaan rahim seseorg.
3 - Keadaan janin ku yg melintang/songsang menyukarkan lagi proses pengeluaran. Memakan masa bagi janin untuk pusing. Mengaharapkan air di dalam rahim dan kekuasaan Allah SWT.
4 - Previous Pregnant - LCSC/Operation pada 2008 sebab fetal distress. So ada risiko untuk 2nd operation bg keluarkan janin.
5- Selagi ibu sihat, tiada demam, sakit2 lain atau jangkitan kuman, janin boleh berada didalam rahim ibu. Risiko pada ibu amat rendah kerana janin masih lagi dalam rahim yang belum bocor atau terbuka. Paling lama janin berada dalam kandungan ibu 2-4 bulan.
6 - Last options~jika ibu dah ada jangkitan kuman tetapi janin masih tidak dapat dikeluarkan secara normal/induce, tiada pilihan selain pembedahan untuk keluarkan janin tersebut. Risiko ~ Rahim kecil, janin belum matang tapi dah cukup sifat, jika pembedahan di lakukan tiada peluang seterusnya untuk mengandung. Jika nak juga mengandung, risiko kematian amat tinggi

2 Dec 2010 ~ Awarded di Hosp Ampang, Ward 4D Katil 27.
Ambil darah untuk ujian..samada ibu sihat atau sebaliknya. Sample darah jugak untuk tentukan tiada jangkitan kuman pada ibu. Rehat je..

3 Dec 2010 ~ masuk 1 ubt postine seawal pagi dan dr check pukul 12pm masih belum ada bukaan..dan aku pun masih xrasa sakit.. Pukul 3 lebih masuk ubat ke-2..harap2 ada perubahan... mlm dr check lagi masih tiada perubahan.. Esok masuk ubat terakhir unt 1 cycle.. tido n rehat dulu..

4 Dec 2010 ~ awal pagi lagi dah kena kejut..dr nak masukkan ubt terakhir.. jika masih tiada perubahan dr bagi balik rehat kat umah dulu. 6hb Continue unt 2nd cycle..
petang tu dr check masih takde bukaan...jadi boleh balik umah..dah rindu ngan aqil....

Mak Ayah datang KL..bagi air penawar..semoga ada perubahan.. Mlm tu wat karipap pusing..tapi resepi ku xberapa menjadi....huhuhu.. mlm mak ayah balik ikut ayang..n tido umah ayang kat Cheras.

5 Dec 2010 ~ Rehat je kat umah..Mak Ayah dah balik kg coz ader hal n kenduri kot..ujung thn kan mmg banyak kenduri.. Aku mcm biasa duk umah mmg xreti duk diam..harapan ku semoga kerja2 yg aku wat kat umah boleh memberi perubahan sket2 pada kandunganku... Malam..mula rasa xbest coz esok kena masuk wad balik..mood xde..cian aqil..

6 Dec 2010 ~ Awarded balik kat bilik yg sama.. kul 9..dr amik darah dan insert prostin yg pertama unt cycle yg ke2.. lepas 1 jam ada rasa sakit sket2...dlm hati harap sgt ader bukaan sket2..tapi bila dr check kul 1 ptg tu..masih belum ada bukaan...kenapa laa susah sgt nak buka jalan.... pkul 4 lebih kot..insert prostin ke2.. sakit mula dtg kejap2..harapan mcm biasa... tapi bila mlm dr check xjugak buka lagi jalan...sabar jer laaa...

7 Dec 2010 ~ seawal pagi lagi dr dah masukkan ubat terakhir unt cycle ke2.. Ya Allah semoga ada perubahan.. Dah semakin boring duk spital..makanan pun mcm dah xbest dan selera pun mcm nak xnak jer..ingt nak balik jumpa aqil je.. tapi aqil dah balik kg..ikut ct n erin.. sunyi laa ayah sensorang kat umah nanti..

8 Dec 2010 ~ Dr Pakar kata kes aku nie mmg biasa terjadi..coz rahim masih tinggi, rahim masih tertutup rapat dan ketat lagi..bby plak masih melintang..mmg takes time unt bagi rahim terbuka unt memberi laluan unt bby keluar.. aku xleh nak wat per..Dr advice unt tukar ubat induce.. Cervagem' ntah mcm mana plak kaedahnya nanti..aku pun xtau.. harap2 semuanya dipermudahkan Allah. Aku pun dah harap sangat semua nie settle ngan cepat..n boleh berpantang kat kg dangan tenang..

Bila Dr kata jer masih belum ada bukaan rahim..time tu aku rasa down sangat....sampai je kat bilik aku SMS my hubby...terus dia call..ape lagi berjurai laa air mata yg dah lama aku tahan...frust n sedey sgt... kenapa laa susah sgt... Ya Allah permudahkan urusan ku...setiap waktu itu yg ku pinta dariMu..

Pukul 4.30, Dr Liew dtg ceritakan next options..tapi bila aku minta nak balik umah dia kata xbleh plak...nak nagisssssssss...... dah ckp ngan hubby kata xbalik.. last minute...

Pukul  5 lebih...Dr Mardiyah ckp bleh balik plak coz KIV unt masukkan Cervagem'.. rahim ku perlu rest.. So aku call laa hubby..xberangkat...sah dia dtg naik motor jer... camne nak balik ...huhuhu... Call Ayang..suh jemput naik kete...

Pukul 7 Ayang sampai n aku sampai ke rumah dlm kul 7.30 kot..hujan rintik2 jer..sib baik jalan xjem.. TQ Ayang...coz sudi jemput aku..

Dr suh datang balik 14 Dec 2010 untuk Continue IOL dengan options Cervagem.. Ya Allah, semoga kali nie ko berikan aku kekuatan dan permudahkan urusan ku bersalin.. Amin..

Hari2 seterusnya..bosan sbb hubby keje, aqil plak kat kg...aku..dok umah melayan TV ngan FB..



4 Dec 2010 ~

Popular Posts

thanks

javascript:void(0)

Blogroll