Thursday, December 9, 2010

SuSah naK bg SeMua OrG fAhaM..faHamI laH Ok..

Bukan ku pinta jadi begini....
Kekadang sedih ngan semua orang yang susah nak faham keadaan ku..takpe aku tak salahkan korang sumer.
Sebab korang pun tak faham keadaan sbnr dan bukan pakar dalam hal ni..

Dairyku sepanjang Dec 2010,

1 Dec 2010 ~ Appointment with Dr. Liew Nyan Chin, Pakar Obstetrics, Hosp Ampang.
Dr. Liew terangkan options bg IUD (intrauterin death/kematian janin dalam kandungan)
Punca2 kematian masih xdapat dikenalpasti..tapi boleh dibuat melalui ujian darah dan sample uri nanti.
Bagi aku dan suami, anggap semuanya sudah takdir dan ketentuan Illahi..dan redha jika itu kehendakNya.

Info yg Dr. Liew terangkan;
1- Kena keluarkan janin melalui kaedah bersalin normal tetapi dengan Induce/Paksaan
2- Kebiasaannya kes sebegini terjadi bagi kandungan 26 mggu keatas, tapi aku baru nak masuk 25 mggu. Jadi tempoh untuk bagi janin itu sendiri turun/gugur dari kandungan scr semulajadi memakan masa..paling cepat 2 weeks tapi boleh mencecah sampai berbulan2 ikut keadaan rahim seseorg.
3 - Keadaan janin ku yg melintang/songsang menyukarkan lagi proses pengeluaran. Memakan masa bagi janin untuk pusing. Mengaharapkan air di dalam rahim dan kekuasaan Allah SWT.
4 - Previous Pregnant - LCSC/Operation pada 2008 sebab fetal distress. So ada risiko untuk 2nd operation bg keluarkan janin.
5- Selagi ibu sihat, tiada demam, sakit2 lain atau jangkitan kuman, janin boleh berada didalam rahim ibu. Risiko pada ibu amat rendah kerana janin masih lagi dalam rahim yang belum bocor atau terbuka. Paling lama janin berada dalam kandungan ibu 2-4 bulan.
6 - Last options~jika ibu dah ada jangkitan kuman tetapi janin masih tidak dapat dikeluarkan secara normal/induce, tiada pilihan selain pembedahan untuk keluarkan janin tersebut. Risiko ~ Rahim kecil, janin belum matang tapi dah cukup sifat, jika pembedahan di lakukan tiada peluang seterusnya untuk mengandung. Jika nak juga mengandung, risiko kematian amat tinggi

2 Dec 2010 ~ Awarded di Hosp Ampang, Ward 4D Katil 27.
Ambil darah untuk ujian..samada ibu sihat atau sebaliknya. Sample darah jugak untuk tentukan tiada jangkitan kuman pada ibu. Rehat je..

3 Dec 2010 ~ masuk 1 ubt postine seawal pagi dan dr check pukul 12pm masih belum ada bukaan..dan aku pun masih xrasa sakit.. Pukul 3 lebih masuk ubat ke-2..harap2 ada perubahan... mlm dr check lagi masih tiada perubahan.. Esok masuk ubat terakhir unt 1 cycle.. tido n rehat dulu..

4 Dec 2010 ~ awal pagi lagi dah kena kejut..dr nak masukkan ubt terakhir.. jika masih tiada perubahan dr bagi balik rehat kat umah dulu. 6hb Continue unt 2nd cycle..
petang tu dr check masih takde bukaan...jadi boleh balik umah..dah rindu ngan aqil....

Mak Ayah datang KL..bagi air penawar..semoga ada perubahan.. Mlm tu wat karipap pusing..tapi resepi ku xberapa menjadi....huhuhu.. mlm mak ayah balik ikut ayang..n tido umah ayang kat Cheras.

5 Dec 2010 ~ Rehat je kat umah..Mak Ayah dah balik kg coz ader hal n kenduri kot..ujung thn kan mmg banyak kenduri.. Aku mcm biasa duk umah mmg xreti duk diam..harapan ku semoga kerja2 yg aku wat kat umah boleh memberi perubahan sket2 pada kandunganku... Malam..mula rasa xbest coz esok kena masuk wad balik..mood xde..cian aqil..

6 Dec 2010 ~ Awarded balik kat bilik yg sama.. kul 9..dr amik darah dan insert prostin yg pertama unt cycle yg ke2.. lepas 1 jam ada rasa sakit sket2...dlm hati harap sgt ader bukaan sket2..tapi bila dr check kul 1 ptg tu..masih belum ada bukaan...kenapa laa susah sgt nak buka jalan.... pkul 4 lebih kot..insert prostin ke2.. sakit mula dtg kejap2..harapan mcm biasa... tapi bila mlm dr check xjugak buka lagi jalan...sabar jer laaa...

7 Dec 2010 ~ seawal pagi lagi dr dah masukkan ubat terakhir unt cycle ke2.. Ya Allah semoga ada perubahan.. Dah semakin boring duk spital..makanan pun mcm dah xbest dan selera pun mcm nak xnak jer..ingt nak balik jumpa aqil je.. tapi aqil dah balik kg..ikut ct n erin.. sunyi laa ayah sensorang kat umah nanti..

8 Dec 2010 ~ Dr Pakar kata kes aku nie mmg biasa terjadi..coz rahim masih tinggi, rahim masih tertutup rapat dan ketat lagi..bby plak masih melintang..mmg takes time unt bagi rahim terbuka unt memberi laluan unt bby keluar.. aku xleh nak wat per..Dr advice unt tukar ubat induce.. Cervagem' ntah mcm mana plak kaedahnya nanti..aku pun xtau.. harap2 semuanya dipermudahkan Allah. Aku pun dah harap sangat semua nie settle ngan cepat..n boleh berpantang kat kg dangan tenang..

Bila Dr kata jer masih belum ada bukaan rahim..time tu aku rasa down sangat....sampai je kat bilik aku SMS my hubby...terus dia call..ape lagi berjurai laa air mata yg dah lama aku tahan...frust n sedey sgt... kenapa laa susah sgt... Ya Allah permudahkan urusan ku...setiap waktu itu yg ku pinta dariMu..

Pukul 4.30, Dr Liew dtg ceritakan next options..tapi bila aku minta nak balik umah dia kata xbleh plak...nak nagisssssssss...... dah ckp ngan hubby kata xbalik.. last minute...

Pukul  5 lebih...Dr Mardiyah ckp bleh balik plak coz KIV unt masukkan Cervagem'.. rahim ku perlu rest.. So aku call laa hubby..xberangkat...sah dia dtg naik motor jer... camne nak balik ...huhuhu... Call Ayang..suh jemput naik kete...

Pukul 7 Ayang sampai n aku sampai ke rumah dlm kul 7.30 kot..hujan rintik2 jer..sib baik jalan xjem.. TQ Ayang...coz sudi jemput aku..

Dr suh datang balik 14 Dec 2010 untuk Continue IOL dengan options Cervagem.. Ya Allah, semoga kali nie ko berikan aku kekuatan dan permudahkan urusan ku bersalin.. Amin..

Hari2 seterusnya..bosan sbb hubby keje, aqil plak kat kg...aku..dok umah melayan TV ngan FB..



4 Dec 2010 ~

No comments:

Post a Comment

Popular Posts

thanks

javascript:void(0)

Blogroll