Tuesday, May 31, 2011

Coffee Prince ~ jom layan...

Semalam melayan citer korea kat umah.. best jugak citer nyer..

The First Shop of  Coffee Prince..


jom layan ...

first of all sowi laaa ada adv tu..uOll click pangkah jerr ekk...




xpuas kan...nak tengok lagi.....bolehh..

nie baru episode 1...nak tengok lagi sampai hbis episode... esok ehh....saye upload lagi..
tapi kalau uOlls xsabar bleh tengok kat mysoju..

okey selamat menonton..... saye pun nak tengok episode yg ke-3 dlm lappy nie.. 'hepi viewing'

Sunday, May 29, 2011

Jutaan Terima Kasih & Happy Nurses Day

Today, nak gi Hospital Ampang semula, saje nak bagi cake.. xlah besau mana..tapi ikhlas dari hati


Sebenarnyer..dari bulan Dec tawun lepas lagi niat nak bagi cake nie..masa tu admitted dekat nak sebulan dulu kat ward 4D, Hosp Ampang - sebab musabab nyer korang pun dah tau kot..pada kengkawan yang masih belum tau.. imbas jer la sket ekk -
23 Nov 2010 - Confirm from Panel Klinik 'heart beep' baby dah xde
2 Dec 2010 - Admitted for Induce for fetal demises ( Intrauterine Death-bby meninggal dalam kandungan)
16 Dec 2010 - Selamat melahirkan bby secara induce (wpun bby dah xbernyawa) - usia kandungan 7 bulan.

So, tu laa citer nyer.. duk kat wad tu punyer lah lama sampai nurses, sisters, trainee dr, doctors antaranya, dr shikin, dr liew dan ramai lagi laa...hehehe.. bertukar2 dr ikut shift diaorg.

Baru2 nie plak, kena admit jugak coz 'mis carriage'- keguguran.. usia kandungan baru 8 minggu, dlm 2 bulan laa.. citer pun dah story dalam posting sebelum nie.. click SINI kalau nak tau ..
Ari nie dah hari 4 hari duk umah merehatkan diri.. alhamdulillah dah sihat sepenuhnya.. but org tua kata kena berpantang jugak kalau gugur..so berpantang laa juga saye nie.. nsib baik dr. bagi cuti 2 weeks, dapat laa relax2 kat umah..kalau kat opis sure xdapat nak relax punyer..  ari tu nyer posting xde gambar kan..so saye tepek kat sini sket laa ekk..

anyway..time kasih saye wat semua yg dah banyak tolong..... specially nie ha...
V
V
V
my b.. alwayz ada kat sisi ..tp time melawat jer la coz time biasa xbleh nak stay.. 

beberapa jam lepas admit

masa nie kat emergency - zone kuning (separa kritikal) coz  low blood pressure n rasa cam nak pitam..pas masuk air baru okey sket rasa..


dah antar ke wad 6A - admitted lorrr..

kena puasa ~ dah la lapar dari kejut tido pagi tadi lom makan apa pun.. puasa coz  nak kena cuci ptg nie.

hah..tengok dah kuar darah... coz air dah abis..kena ganti air.. 



 nsib baik dr kata malam tu dah leh buka pose..coz xjadi nak cuci ~ Operation Theatre full.. so kena puasa balik kul 1 pagi..

Day 2 ~ time nie seriauu dah..coz dah bagi baju unt masuk OT.. waaa  seramm nyer..


thanks coz tulun kemaskan ekk...

dah tggl beberapa jam jer lagi nak masuk OT

alhamdulillah..kul 11 pagi masuk OT, kul 12.15 dah dipindahkan ke wad semula..tunggu hubby datang kul 1 baru leh makan bersuap.. (xleh bangun coz bius still ada lagi)

alhamdulillah..muka pun senyum dan berseri-seri jer coz semuanyer dah selamat..

petang dah leh jalan.. bosan tggu doctor lama sangat nak ke bilik saye..huhuhu ~ nak minta  balik umah


yey..dah leh balik...adik nie tolong prepare dokumen2 yg perlu


ubat tahan sakit and MC for 2 weeks..

alhamdulillah dah dekat seminggu dah...semuanya okey! thanks to all.. sat g nak gi spital anta kek yer...
alhamdulillah nazar saye dah terlaksana..

Thanks Blogwalking...

Hari nie baru boleh nak masuk blog...tapi kena byk step la plak.. dah masuk kat blog guna  Google chrome tu..still blog Love is Chinta saye xleh nak pecah masuk lg..jalan penyelesaian... right click kat header yg kuar password tu then open in new windows..alhamdulillah saye dah bleh masuk blog saye ngan selamat...



Godek punyer godek blog Love Is Chinta nie..rupa2 nyer dah banyak gegaran berlaku dalam nie rupenyer.. napa leh tak perasan ekk.. sowi laa kengkawan..komen/gegaran uOlls dalam posting abg Ben kasi gegar tu..ada yang masuk SPAM inbox..baru ari nie saye perasan..so,..HARUS laaa blogwalking Uolls balik n  follows.. uOlls jang lupa follow gak ehh..kasi laa follower Love is Chinta cecah 100 pun ok lah buat masa nie..huhuhuh..cian saye'..

Anyway..thanks kat blogwalker2 yang kasi GEGARRRR blog Love is Chinta yang kiut miut nie..hehehe... antaranya saye lom sempat nak gegar.. xper..saye gegar sekarang yer.... thanks to ;
 *Fauzie Jasmani
* Ima
Ros Anisza
Ly_Tulip
HajarRasdi [BdkKck]
* fRaMe+LenSeS
imnabila
Kei Seichi
sRie aRty !
msredcheesecake
*Arol Mubin 


DAN LAIN2 YANG BLOGWALKING HERE..DALAM APA JUA POSTING YANG SAYE' BUAT..
THANKS ALL..






























DATANG LAGI N KASI GEGARR... JGN LUPA FOLLOW EKK.... 
THANKS BLOGWALKING HERE..

Thursday, May 26, 2011

Special Thanks...to all

yeahhhh.... i'm back home...
2 days yang memang memberi banyak ujian dan ketabahan..
Thanks kepada sumer yang mendoakan.. alhamdulillah, segalanya dipermudahkan olehNYA.
Walaupun begitu, saye redha...ketentuanNYA, masih belum rezeki kami agaknyer.
Special thanks to My Luvly Hubby n Adik -Salwa yang banyak membantu..

23 May 2011
@ 3pm, office - lepas solat zohor kat surau ngan eintan liana n akma.. saye pun teruskan keje cam biasa..coz got many work to settle by this week. alhamdulillah dapat settlekan yang urgent dulu.. tetiba rasa cam sakit perut ~ memulas.. pegi toilet.. OMG.. ader sket tmpok darah.. alamakk stock pad' kat opis dah xde..so kenalah mencari kat members.. sib baik nana ader..tq nana..
So, pakai jer laa takut2 anything happen kat opis... (dah bleh agak perkara tu akan terjadi juga)..
Habis je keje..lepas tengok nora elena..mu husband n i pun gi laa klinik to check wt happen.. but doctor kata xbleh nak scan coz ade beberapa condition yg saye kena ade tuk dapatkan imej scan tu nanti..so we decide tuk datang balik keesokkan harinya.. Lepas jer balik dr makan,..saye rasa semacam..every woman know that feeling'.. rasanya.. so pegi ke toilet,... Ya Allah...dah byk darah yg turun..but berketul2 kecik...  dlm hati..redha..mgkin ini terbaik buatku... nak pegi klinik balik..takut doc bg alasan yg sama..lagi pun time tu dah nak tengah malam..dan saye plak rasa okey lagi.. so plan nak gi klinik esok jer laa.. mlm tido xlena..asyik terjaga.. n aaqil pun mcm meragam xlena tido..

24 May 2011
Kejutkan hubby gi kerja kul 5.15 pagi.. then baring sat kot ngan tuk sgt xcukup tido mlm tadi.. terjaga hubby balik kul 6 lebih.. perut lak rasa sakit cam nak 'ee''eek',,(hehehe) tapi belum pun sempat..darah dah turun byk sangat.. panggil hubby cepat2 to confirmkan apa yg saye nampak.. byk ketulan darah turun..kali nie byk n besar dr malam tadi.. so bergegas siapkan diri nak gi klinik.. klinik bukak kul 7.30 so kena laa tunggu sat..
tengah2 tunggu tu.. hubby lak pi antar aaqil umah pengasuh.. hubby balik jer..igtkan nak pi klinik..tapi rasa cam nak ke toilet dulu.. bangun jer dr sofa.. againnn..darah turun lagi...habis sofa n lantai kena darah..(sib baik beli sofa yg kalis air..kalau tak sure dah susah nak basuh).. then saye cepat2 ke toilet untuk basuh n keluarkan apa yg dah jatuh tu.. agak lama kat toilet coz masih rasa mcm nak kuar darah lagi.. after 5 minit dlm toilet..baru jer nak jiruskan lantai toilet yg habis dek darah tu..tetiba pemandangan rasa makin gelap, telinga plak cam dah kedap uadara..wat happen??? 1st time rasa camtu... maybe saye nak pitam kot..cepat2 panggil hubby yg tengah lap sofa n lantai yg ade darah tadi... sib baik xjatuh dlm toilet.. hubby papah bwk masuk bilik n i'm sit there sambil hubby siap2kan barang yg nak bawa ke hosp.. we decide tuk pi emergency hosp ampang terus..

kul 8 pagi, hubby kena bg tau boss dia pasal nie unt pelepasan kuar.. so, adik saye yg stay together, salwa yg tolong hantarkan ke emergency hosp ampang.. kat sana saye diletakkan kat zon kuning (separa kritikal) n awaiting doctor tuk check..


kat Emergency lagi ~ Separa Kritikal.. minta pegawai cepat sket  coz number lom panggil tapi macam nak pitam lagi, so masuk wad kat Emergency dulu.. 

lepas tu kul 9 baru doktor suh admit ke wad 6A-Gyneacology (bgn sakit puan). time tu dah lega sket..coz dah kena masuk air, n doctor kuarkan darah yg ade lagi.. so rehat la saye kat wad 6A bilik (katil 28)..tunggu doktor lain tuk check plak n decide tuk cuci ke tak.. 11am, doktor check n book Operation Theater (OT) untuk cuci.. so kena puasa lorhhh.. maybe kul 5-6ptg baru doc bleh bawa ke OT.
dah kena bawak masuk wad - registered as patient Hosp Ampang huhuhu~kena masuk air.. dua kali kena cucuk kat tangan coz xjumpa urat lastly kena cucuk kat  lengan...








kebetulan time tu mmg  bz ngan accident n kedatangan PM ngan Dato' sharizat ke Hosp Ampang, so postpone cuci ..bawa ke pagi esok.. alhamdulillah..leh buka pose dah..lapauuu coz dr pagi tadi lom makan.. malam relax jer kat bilik n tido lena..



25 may 2011
kul 6 pagi nurse dtg suh sign form unt masuk OT.. takuttt nyerr plak.. dlm hati baca jer ayat2 tuk hilangkan rasa takut tu.. still kena puasa sejak kul 1pg tadi.. kul 10am doc. shilpa datang nak scan tengok kot2 dah hbis turun.. tapi scan punyer scan..still melekat karung tu kat rahim lagi.. so kena laa cuci jugak.. tiap detik tgk jam kat dinding... insyaallah kul 10 - 11 pg nie kena tolak ke OT.. ermmm xsempat nak relax..nurse dah suh tukar uniform putih..nak tolak ke OT dah...gerunnnyee...

time kena tolak tu mcm2 saye baca dah..nak hilangkan rasa takut.. rasa nak nangis pun ader..tp kugagahi juga ...huhuhuhu... dlm OT..memang sejuk gilerr... biar kan jer apa diaorg nak wat kat diri nie..huhuhu.. doctor letak bius kat blkang tuk kebaskan half body (pinggang ke bawah)..alhamdulillah boleh hadapi dengan tenang.. bila rasa bius dah mainkan peranan...doc-doc tu pun memulakan laa keje diaorg.. rasa mmg rasa apa yg diaorg buat tapi xrasa sakit la.. xsampai 1/2 jam..dah settle... alhamdulillahh...

lepas kena monitor kat bilik OT dlm 20 minit after that, baru laa saye ditolak masuk wad balik... kena baring jer sampai ubat bius hilang.. kebetulan time tu waktu makan.. so tunggu hubby datang tuk suapkan mkn tengahari saye.. TQ sayang...dah lama xmakan bersuap..hehehe..

Time nie baru beberapa jam kuar dr bilik OT..kena rehat dan baring jer..xleh bangun hingga bius hilang..doc kata 5jam.. so baring n tido jer la.. 

relax n dah bleh berjalan..dlm 4-5 jam pas tu.. dlm otak pk nak balik jer...bila laa doktor nie nak dtg check..bleh saye mintak balik.. kul 6.30 ptg baru doktor dtg... tgk keadaan saye yg dah ok.. baru lah doktor kasi balik.....yahuuuu..thanks dr shilpa..  home...i'm back...

Dah leh balik..ubat2 & mc 2 weeks

Thanks to all, ~ dr shilpa n team, trainee dr, all nurses, all trainees from master skill thanks a lot for ur help..

Saturday, May 21, 2011

Babysitter vs Nursery/Taska/School ~ Aaqil

Tadi..tengok Majalah 3 kat TV3.. syoknyer tengok anak2 blaja kat taska..
Xtually mmg merancang nak antar aaqil ke taska tawun depan..bagi dia blaja sket .. bukan apa, kat bbysitter tu okey cuma nak aaqil lebih pengisian sket, asyik nak main jer ngan kawan2..at least kat taska leh main leh jugak blaja kan..

Uolls rasa camner?? aaqil sekarang dah nak masuk 3 tawun 16 Sept nie, tawun depan dah 4 thn..sedang elok laa kalau nak anta dia g skolah kan..
Yang penin nyer nak pilih taska, nursery yg betul2 jaga anak kita ngan baik.. susah juga tu, coz mcm2 yg kite dengar pasal nursery nie.. bincang punyer bincang ngan hubby, hubby kata okey..kite survey taska yg ada cikgu yg betul2 jaga anak dan dlm masa yg sama ajar anak kite blaja skali..
Kat taska lillte caliphs tu pun okey sangat tapi jauh plak dari umah..yg dekat pun kat Taman Kosas & Ukay Perdana..jauh jugak nak pi anta tu ngan jalan jem nyer kat situ...ermmm..nampaknyer kena cari taska lain yg ada ciri2 cam taska Khalifah camni.. Uolls tau tak?? kalau tau taska yg okey kat area kg pandan .. roger2 ehh..

citer lain pasal aaqil..
sebut pasal aaqil nie...mmg dah lama geram nak potong rambut dia, coz nampak serabut sgt bila rambut dia panjang. dah PaMa dia rambut kerinting..so anaknyer pun rambut kerinting la jugak.. dah tu bila panjang dah mcm rambut hafiz AF..hehehe.. dapat potong 2 kali je kat salon..yg kali ke2 tu dia dah besar sket so melalak cam kena dera plak kat kedai tu..nak tak nak terpaksa pegang dia time amoi tu gunting rambut dia..lepas pada tu..sowi laa mama nak bawak lagi..sbb wat mama geramm jer...
Uolls tengok laa rambut dia tu..serabut kan..dah xensemm laa anak mama...



dia nie sememang nyer susah kalau nak gunting rambut.. sbb dia nie penggeli sgt..rambut yg jatuh tu pun dia geli..aperrr daaa..mgkin dia rimasss kot... tp mama lagi rimass kalau rambut aqil xpotong.. so dah dapat solution, mama yg xpro gunting rambut nie terpaksa meng'pro kan diri mama tuk potong sendiri rambut aaqil nie.. heheeh kalau nak bg betul2 nipis kena pakai trim rambut tu (yg mcm kedai gunting rambut mamak pakai tu..) tp bunyi dia kuat sgt plak.. dia geli jugak..so kalau nak guna tu kena buat time aaqil tido lena dipetang hari.. pakai tu mmg senang. kalau nak bg rambut nipis je kena laa guna gunting sket2..
so, solution nyer kena bawak dia nie kat bilik air main air..so bleh la gunting rambut dia..lotehh gak laa coz dia nie xreti nak duk diamm.. petang tadi berjaya jugak trim rambut dia walaupun ader yg ternipis sgt..hehehe nak wat camno aaqil..awak tu xreti duk diam.. so hasilnyer ptg tadi..camni laa jadi nyer..

hahaha...berjaya mama trimm rambut dia..

tgk kat side tu..ade yg ter'rongak' sket..terlebih sudahhh..nasib laa aqill sapa suh lasak sgt time mama potong tadi..

time rajin nak melukis..

nie laa aqil mama yg bertuahhh sangattt....sayang awakkk....

Thursday, May 19, 2011

~ Aku Ingin Berubah ~

Hai,..Assalamualaikum..
terpanggil untuk joint contest nie..thanks to rakan blog Frame & Lenses coz telah meng'invite' Love is Chinta..
and special thanks to Tuan empunya Contest.. Muslimah Optimis ..mana tau rezeki saye' ..xdapat menang motor..menang hadiah yg tuan blog tawarkan pun dah kira bersyukur sangat.. :)

Jom la Join sekali..just click gambar kat bawah nie..






okey...citer saye camnie....bace sampai habis yer..apa saya nak ubah,

cerite nie sambungan cerita memory2 saye..

Sepatutnyer sekarang nie baby saye dah berumur 2 bulan.. tapi 16 Dec 2010 yang lepas dia pergi awal..sebelum sempat saye melahirkannya..

Imbas kembali kali pertama saye tau saye peknen anak ke2..
Aaqil, anak sulung saye masa tu dah pun 2 tahun lebih.. kata orang sedang elok la kalau dia nak dapat adik baru.. tapi saye plak..confuse..nak terima ke taknak..
xtually, mmg planning nak ade baby ke2 tapi xla secepat yg dijangka kan. maybe tunggu aaqil 4 tahun ke..tambahan pula 1st peknen dulu saye kena operate.

jadi sikap saye yang confuse dan asyik berfikir ngan pemberian tuhan nie membuatkan saye kehilangannya disaat2 saye xsabar untuk melihatnya lahir kedunia.
bukan saye xboleh terima pemberian tuhan ini, anugerah nie amat bermakna wat kami. tapi ntah kenapa fikiran saye bercelaru..ntah kenapa..mungkin bisikan syaitan tu amat kuat..
tapi saye tak sebodoh insan lain yang sanggup membunuh/menggugurkan anak 
saye cuba terima kehadirannya..
hari demi hari..bulan silih berganti akhirnya kandungan saye dah pun masuk 6 bulan..
saye selalu lupa untuk makan vitamin yang doktor berikan.
dalam fikiran saye mybe bby akan makan apa yg mamanyer makan..
saye plak time tu mmg selera makan kurang sgt, saye selalu batuk, selsema, sakit perut
dan yg saye xbleh lupe..saye selalu minum air 100 plus..ingtkan boleh untuk tambah tenaga..

rupa2nyer mungkin sebab pemakanan saye tu, sakit yg selalu datang, vitamin yg saye jarang makan, tambahan pula sikap saye yg pada mulanya confuse yg kehadirannya membuatkan dia kembali kepangkuan penciptanya..
yang paling sedihnya, seminggu sebelum tu saye sangat happy bila dapat tau baby tu perempuan dan tinggi lampai orangnye (hasil gambaran scan dr doktor)
kegembiraan saye cuma seminggu jer.. 
20 Nov 2010, saye perasan baby dah tak gerak mcm biasa.. mungkin sbb kandungan masih belum besar, so saye tunggu sampai appoitnment date saye ngan doctor pada 23 hb tu.
seperti yang saye dah agak..Baby dah pergi menemui penciptanya.
jantung baby dah berhenti bergerak..Mama redha ngan pemergian baby walaupun hanya tuhan je yang tau perasaan mama masa tu, sedih dan menyesal semuanya ada..
pada 16 Dec 2010, Baby telah selamat mama lahirkan secara induse, tapi cuma jasad yang dah tak bernyawa..mama pasrah dan redha dgn pemergianmu sayang..
al-fatihah..kepada Arwah Zhafirah, mama doakan kesejahteraan sayang disisi Maha Esa.

jadi, saye dah berazam untuk berubah,... alhamdulillah, saye disahkan mengandung lagi, tapi baru 7 mggu, harap kali nie tuhan berikan anugerahnya itu kepada saye..akan saye jaga kandungan tu betul2.. terima seadanyer pemberian Tuhan dan bersyukur atas rezeki yang DIA berikan.. selepas nie saye akan jaga kandungan saye, xnak lagi minum air bergas, akan selalu makan vitamin, jaga kesihatan diri dan berdoa kepada tuhan agar segalanya dipermudahkan..
doa saye agar Tuhan beri peluang kedua bg saye.
saye akan menjaganya dengan baik, insyaallah.
doakan yang terbaik untuk saye juga yer..

last but not least... insyaallah jika rezeki ini tuhan berikan dan lahirnya nanti insyaallah sama tarikh dengan pemergian Arwah Zhafirah..Wallahualam.

al-fatihah untuk arwah zhafirah, mama minta maaf sayangg...

nota kaki: untuk baca entry penuh mama dan zhafirah..sila go to entry bulan Nov dan Dec 2010 atau click entry2 kat bwh nie.. (bukan minta simpati..just ambil iktibar dari apa yg dah terjadi)


...... Terima Kasih Allah dengan segala PemberianMu......

~ join contest "AKU INGIN BERUBAH" ~

Special thanks to>>>> FraMe & LenSes<<<<<< coz telah meng'invite Love is Chinta tuk Join Contest nie.


MO NAK BAGI HADIAH. HANYA BUAT ENTRY "AKU INGIN BERUBAH"

tuan punyer blog nie 

kalau nak join contest nie..simple jer.. jom la join..


CONTEST BERLANGSUNG
Dari 15 APRIL 2011 - 30 MEI 2011

Anda hanya perlu buat entry "AKU INGIN BERUBAH"
cuma letakkan syarat penyertaan dan hadiah di bahagian bawah entry anda..






saye pun nak cube gak lah..jumpa kat next entry ok..
jangan lupa..sila laa joint..


9 BulaN ~ bercinTo~

hye!! i'm back.. actually nothing important things to updates..saje nak menyingkap memori-memori lama..
lagu kat blog nie plak ~ saye suka sangattt~ wat hati saye bahagia selalu.. jom continue "cer ceter cerpen saye nie"..hehehe..

Nak disambungkan citer dan bahagianye time kawen dulu..sumer nyer terpancar jelas kat gambar2 nie..
keluarga belah hubby

kawan2 rapat hubby

family kesayanganku
 Setelah 2bulan bergelar isteri, aku disahkan hamil..alhamdulillah, secepat nie pemberian Tuhan.. kujaga pemberianMu ini dengan sepenuh hati..Terima kasih Ya Allah..

Sepanjang aku berbadan dua xbanyak alahan yang aku rasakan..loya n muntah tu biasa bg ibu mengandung yang lain..minggu ke minggu, bulan silih berganti..nampaknya aku dah mula rasa tanda2 awal bersalin.. 2 mggu awal dari tarikh sebenar.. sebenarnya aku yang serah diri ke hospital.. bukan apa..sblm tu mmg rasa dah xsenang duduk..sampai tido pun duduk.. sampai la mlm tu aku ajak suamiku ke klinik sbb kurasakan baby kurang gerak..kat klinik doctor suh refer kat hospital..apa lagi sah2 laa kena tahan wad.

Esoknyer, air ketubanku dipecahkan oleh doctor pelatih..xtau la camner leh pecah..masa tu mmg aku dah rasa sakit yg kerap sgt. jadi aku dihantar terus ke labour room.. Masa tu bulan puasa..dan malam nuzul quran, cian hubby..menemanku di labor room sampai terlupa nak buka puasa..dia pun xsanggup nak tgglkan aku keseorangan menahan sakit..hubby juga laa tempat ku melepaskan geram menahan sakit yg datang sekejap2. hubby plak buat citer n lawak agar aku rasa hilang sakit..berjaya jugak laa sekali sekala..

Dr pkul 12 tghi aku dimasukkan ke labor room hgga laa semua org dah berbuka..tapi aku xmakan lagi..dan xboleh makan dah bila dah masuk labor room tu..rasa lapar pun dah xrasa dek kerana menahan sakit. Lepas Maghrib nurse datang unt check..bukaan rahim masih kecil, tapi baby dah 'berak' kat dalam.. disbbkan nak selamatkan keadaan baby, aku terpaksa di operate. Tuhan jer yg tau perasaan ku masa tu. Hubby plak aku suh pi buka puasa dulu sementara aku ditolak ke operation theatre.

Sejuknyerr dibilik operation membuatku menggigil..Nurse selimutkan ku n bius ditempat2 tertentu. Masa tu aku cuma dibius separuh badan jer..jadi aku dapat lihat dan rasa apa yg mereka buat ngan perutku.. Alhamdulillah Baby selamat dikeluarkan.. It's a Boy!! masa tu lega sangat.. nampak nurse bawa baby pergi untuk dibersihkan. Tangisan pertama dia buat aku rasa nak peluk dia sangat time tu..tapi mama xterdaya..lepas segalanya selesai..aku dibawa ke unit pemerhatian sbb kondisi jantungku yg sedikit tak stabil..
terlena hingga lah nurse memanggilku untuk dipindahkan ke ward. Alhamdulillah xde apa2 masalah ngan jantungku.

Nurse bg tau yg baby ku terpaksa dimasukkan dalam incubator sbb dah tertelan najisnya dan takut kuman memasuki paru2..Ya Allah..harap baby kuat. Suamiku pula menunggu ku di ruang menunggu selepas mengazankan baby dan melihat baby di NICU. xterluah perasaanku bila melihat suami datang dengan penuh senyuman..Thanks hubby..sentiasa menemaniku..

3hari di Ward tanpa baby amat bosan skali..tapi bersyukur juga sbb aku dapat rest yg cukup lepas menjalani pembedahan..hari ke4 aku dah boleh berjalan sendiri ke NICU melihat keadaan Baby. 1st time mmg sisuami yg pegang dan teman ke NICU coz aku belum sembuh sepenuhnya. Takut aku jatuh nak ke NICU coz jarak ward ku ke NICU agak jauh jugak berjalan bg org baru lepas bersalin..hehehe.

1st time lihat anakku di incubator...sedihnyer..tapi baby sangat sihat dan berisi..
wyar sana sini..wpun begitu doctor kata baby kuat..

Alhamdulillah baby xkena jaundis.. seminggu jugak la dalam incubator tu sampai baby bleh bernafas tnpa bantuan oksigen.. Mama dan ayah sentiasa melawat baby..walaupun xdapat nak dukung baby..cuma dapat usap baby melalui lubang incubator.. Baby kuat semangat..hari ke 5 baby dah bleh kuar dari incubator sbb baby dah xharapkan bantuan pernafasan lagi.. baby n mama dah boleh peluk2..dan mama pun dapat berikan susu mama kat baby wat pertama kalinyer walaupun dengan mggunakan alat tapi bby dah bijak.. lama2 mama pun dibenarkan menyusukan baby mcm biasa..

dalam dakapan ayah..

baby dah pandai gelakk..wpun masih kat hospital..wat mama happy..skrg baby dah xpakai salur oksigen dah..cuma bendaalah tu tak tanggal lagi dari idung dia...
bila baby dah boleh bernafas tanpa oksigen, harapan tuk pulang kerumah makin cerah...xsabar rasanyer nak balik rumah..balik kampung.. Mama sayang baby...Ayah pun sayang Baby..
v
v
so..

so raye tu kami raye ngan kehadiran orang baru..Mama pun dapat raye tau!! 
Special thanks to my luvly hubby for everything....

Cont'd.. with next citer/memory..
bye..

Wednesday, May 18, 2011

Setahun ..1 Chinta...

Setelah 5 tahun perkenalan kami, dan penghujung yang kuharapkan rupanya tidak kesampaian.. cinta pertamaku putus ditengah jalan gara-gara kepercayaan dan mitos yang berkenaan dengan adat sesebuah negeri..
segalanya kuterima dengan penuh kesabaran, lagi pun..aku yang minta kata putus. tambahan pula sidia memang tidak ada usaha untuk perbaiki hubungan kami ni..jadi aku harus lebih tabah hadapi ketentuan dan keputusan yang aku buat.

Sepanjang menjadi "single" kembali..mcm2 lelaki yang aku jumpa.. yg panas baran, yang terlebih caring, yang selalu wat operasi nakotik, yang bawah umur...hehehe bawah sket dari umur ku... semuanya ku anggap kawan..dan tak terbuka pun pintu hati ni untuk bercinta kembali. sehinggalah aku berkenalan dengan seseorang nie..hanya dengan berbalas sms, ntah mcm mana hati nie rasa seperti ingin dimiliki.

lama juga rasanya bersms dengan sidia, walaupun xpenah jumpa namun hubungan yang dulu nya kawan sms kini bertukar sikit demi sedikit..

1st dating..~blind date~ ..rasa nyer masa cuti di bulan januari..tak ingat dah perayaan apa masa tu.. first time jumpa..hehehe berdebar2 jugak, yerla tak penah jumpa, even dlm gambar skali pun.. (lupa nak citer..masa frust dulu penah tercakap kalau sesapa saja yang masuk meminang aku kali nie..aku terima tak kira la mcm mana tak hensem skali pun..huhuhu..statement yang sungguh berani...hehehe.

masa nak jumpa sidia tu..bermacam2 bermain kat kepala nie..kalau laa dia xhensem langsung..padan muka aku..hahaha.. alhamdulillah time jumpa tu sidia boleh tahan kacak nyer..cuma muka sidia jer nampak cam brutal sket..brutal-brutal pun..rupanyer dlm hati ader taman... 1st date xbyk yg kami luangkan bersama..just mengenali hati budi masing-masing..wlaupun 1st time jumpa tapi rasa cam dah kenal lama..maybe sbb dah lama berbalas sms jer kot.. alhamdulillah sidia okey laa jugak..aku pun still layan sidia mcm kawan2 yang lain..

2nd dating, 14 feb 2007, kebetulan time tu valentine's day.. ops..kami xsambut yerk.. just kuar minum sesama je.. berbual cam biasa.. makan, minum, borak2...
tetiba ringtone sms berbunyi.. aku buka dan lihat sms dari sapa...
ehhh...pesal lak sidia nie..duk depan mata pun nak bersms..xleh ckp sendiri ekk.. dlm hatiku berdetik, sambil senyum2 kat dia tu..aku pun buka laa sms tu..

"sudikah awak jadi teman hidup saya??" .... terkedu jap sambil dalam hati nak tergelak pun ader..

..aku..>>awak nie kenapa? bergurau ehh?..
..sidis..>>awak xjawab lagi soalan saya tu..
..aku..>>ermm...ok!..ringkas nyer jawapan aku..sebenarnyer jawapan spontan je tu..gatal tul mulut nie..

pastu ntah cmne tak semuanyer cam berubah..masing2 jd malu2 nak cakap..xmacam sebelum sms tu dpt.. hati masing malu pun ader berbunge pun ade...hehehe kelakar nyer time tu but for me its sooooooo sweeeeeettttt....

3rd dating.. cuti raye cina>> sidia mengikut ku balik ke kampung.. cuti 2-3 hari apa salahnya kan... 1st time dia dtg kampung ku..dan 1st time jugak kena saman kat pekan kuala pilah..hehehe sumer tu gara2 kami ni yang paksa dia drive jugak walaupun masa tu lampu masih merah.. xpasal pasal kena tahan ngan pak polisi..aper lagi kena laa saman 300 henggett.. (ehh saman tu dah settle ke belum hah??..hehehe)

sampai je umah, kat mak ayah aku perkenalkan sidia.. alhamdulillah dia pandai bawa diri.. lepas jer makan mlm.. ayah ngan sidia lepak kat luar rumah sambil hisap rokok.. hehehe byk juga yang ayah interview.. sidia plak jawab ngan penuh yakin skali.. dlm hati dia kita xtau perasaan sebenarnye kann..

Sidia pun bercerita ngan ayah tentang hasrat yg sidia sms kat aku sblm nie.. rupa2 nyer tak bergurau ekk 'mamat' nie...ayah xde halangan...sebaliknye suh kami cepat2 bertunang n berkahwin..

rasanyer cam cepatnye.. akhirnya ayah bagi tarikh terus unt kami ikat tali pertunangan..alamakkk... makin cepat rasanyer

balik KL, turn aku plak jumpa ahli keluarga sidia, rupanya sidia anak yatim piatu, cuma tggal 4 beradik je dan makcik2 sebagai org tua mereka. selepas persetujuan dibuat..akhirnya kami bertunang juga pada 6 May 2007..

dalam tempoh pertunangan tu mmg mcm dugaan yang datang.. exgf sidia nak kan sidia kembali.. ohh tidakk skrg sidia hampir jadi milikku..jgn sesapa kacau okeyy!! alhamdulillah kalau kita ikhlas menyayangi seseorang..ada lah jalan terbaik yg tuhan berikan..

setelah 7 bulan mengikat tali pertunangan, kami pun diijab kabulkan pada 29 Dec 2007, alhamdulillah segalanya berjalan lancar. kini aku sah bergelar isteri kepada sidia, suamiku..









ermmm kisah setahun yang cukup memberi kenangan yang mendalam..
sambung citer nie next time okey....hehehe..jgn marah..
byeee.....

TaNda-TanDa PenyAkiT

MATA – Bertindak balas dengan keadaan hati.

Mata menjadi merah: Hati mengandungi paras toksin yang tinggi. Mata menjadi merah menandakan badan kita sedang dalam proses pembuangan toksin.

Mata menjadi kabur: Sering berlaku pada waktu pagi. Menandakan proses penyeimbangan hati sedang berlaku.

Keluar tahi mata: Fungsi hati lemah, pembuangan toksin sedang berlaku. Ini juga menunjukkan badan mengandungi asid berlebihan.

Keluar air mata: Gangguan emosi yang bersangkut dengan hati atau bebanan kerja.

Ketegangan mata dan kelopak: Tekanan perasaan kerana tidak puas hati atau bebanan yang berat.



HIDUNG – Hidung mempunyai hubungan rapat dengan paru-paru dan kerongkong.

Selsema
Proses pembuangan toksin di bahagian kerongkong.

Badan mengandungi asid berlebihan (biasanya suhu badan meningkat).

Hidung sebu

Paru-paru mengandungi toksin yang berlebihan.
Proses menyeimbangkan masalah alahan hidung.

Bersin

Proses membuang toksin di bahagian kerongkong.
Proses menyeimbangkan masalah alahan hidung.

Batuk

Batuk keluar kahak: Proses membuang toksin di bahagian kerongkong.
Batuk tanpa kahak: Paru-paru mengandungi toksin yang berlebihan. Biasanya kahak pekat keluar selepas beberapa hari memakan RG.
Batuk dan berasa gatal di kerongkong: Proses membuang toksin di bahagian kerongkong dan paru-paru, biasanya berlaku pada orang yang banyak merokok atau terdedah kepada udara yang tercemar.



KERONGKONG
Kerongkong kering: Proses membuang toksin sedang berlaku di seluruh badan. Ini adalah tanda bahawa badan kita memerlukan banyak air untuk membuang toksin.
Sakit kerongkong: Seperti di atas. Paras keracunan lebih serius.

BIBIR. Berkaitan dengan fungsi sistem penghadaman.
Bibir pucat

Sistem penghadaman yang lemah.
Perut mengandungi angin.
Kurang darah yang disebabkan oleh sistem penghadaman yang kurang sempurna dan mengakibatkan kekurangan zat besi. Sepatutnya diperkuatkan fungsi penghadaman dahulu dengan RG sebelum memakan zat besi.

Bibir kering dan pecah: Perut mengandungi banyak bahan toksin.

MULUT DAN LIDAH: Berkaitan dengan fungsi jantung dan sistem Pengedaran darah.
Lidah atau gusi bengkak, sakit: Menunjukkan jantung mempunyai masalah seperti lemak yang berlebihan, injap menjadi lemah, saluran koronari tersumbat dan lain-lain lagi.
Lidah, tisu mulut atau gusi menjadi pecah-pecah (ulser): Menandakan darah mengandungi asid berlebihan.
Mulut berbau busuk: Proses penyeimbangan fungsi perut untuk pembuangan toksin.

TELINGA: Berkaitan dengan buah pinggang.
Telinga terasa tersumbat: Buah pinggang mengandungi toksin berlebihan.
Telinga berdengung: Sedang merawat buah pinggang yang lemah. Biasanya tapak kaki terasa sakit ketika bangun pagi dan sakit itu hilang setelah berjalan-jalan.

KULIT
Peluh

Peluh masin: Badan mengandungi lebihan asid urik.
Peluh berbau: Badan menyingkirkan toksin melalui perpeluhan.

Ruam & Bisul: Badan menyingkirkan toksin yang berlemak dan toksin yang tidak larut dalam air.
Kulit Gatal Dengan Ruam: Proses menyingkirkan toksin melalui kulit akibat terlalu banyak memakan ubat yang mengandungi bahan kimia.
Kulit Pecah & Berair: Proses pembuangan toksin yang larut dalam air. Sapukan serbuk Ganoderma pada kulit berkenaan.
Rambut Gugur: Menandakan fungsi buah pinggang yang lemah. Selepas proses gugur, rambut akan tumbuh semula dengan lebih sihat dan subur.

SENDI-SENDI, TANGAN DAN KAKI
Sendi Sakit

Rasa panas: Menunjukkan terdapat luka di bahagian sendi berkenaan dan tanda-tanda penyakit pirai (gout).
Tidak rasa panas: Tanda-tanda sakit lenguh (rheumatism).
Sakit di bahagian bahu: Menandakan saluran darah telah menjadi keras dan fungsi metabolisme tidak seimbang.

Kebas Tangan: Pengaliran darah di bahagian atas badan tidak lancar.
Kebas Tangan Kiri & Lengan: Tanda-tanda lemah atau sakit jantung. Jikarasa kebas menjadi sakit di bahagian lengan dan kekal di sana, ini menandakan serangan sakit jantung mungkin berlaku.
Kebas Kaki: Pengaliran darah di bahagian bawah badan tidak lancar.
Sakit Tapak Kaki: Menandakan buah pinggang lemah. Biasanya disebabkan oleh kekurangan senaman dan duduk terlalu lama.
Sakit Tumit Kaki: Menunjukkan kelemahan fungsi alat kelamin.
Rasa Panas di Tapak Kaki: Penyeimbangan fungsi buah pinggang akibat lemah tenaga batin.
Gatal di Celah-Celah Kaki: Menunjukkan tanda awal penyakit kaki busuk (Hong Kong Foot).

TANDA-TANDA DALAMAN
Kepala. Secara amnya, segala tindak balas yang berlaku di bahagian kepala mempunyai kaitan dengan sistem pengaliran darah, jantung dan saraf otak.
Pening/Sakit di Bahagaian Depan Kepala: Menandakan sakit tekanan jiwa (neurosis) akibat bebanan mental dan banyak berfikir.
Pening/Sakit di Bahagaian Belakang Kepala:

Bahagian atas: Menunjukkan penyakit tekanan darah tinggi.
Bahagian bawah (tengkuk): Menunjukkan penyakit tekanan darah tinggi atau tekanan darah.

Sakit Kepala & Rasa Gas Keluar Dari Telinga: Menandakan penyakit migrain.
Bisuk di Kepala: Tanda pembuangan toksin sedang berlaku. Kadang-kadang dikaitkan dengan penyakit migrain.
Rasa Pening yang Memusing: Tanda kurang darah atau pengaliran darah tidak lancar.

MULUT/KERONGKONG
Loya/Muntah: Tanda penyakit lelah. Pembuangan bahan toksik dari bahagian perut.
Muntah Darah:

Darah merah: Pembuangan tisu yang sudah rosak di bahagian kerongkong.
Darah hitam: Pembuangan tisu yang sudah rosak di bahagian perut;misalnya penyakit ulser.

Lidah Rasa Tegang & Pendek: Tanda sakit jantung.
Keluar Air Liur Pekat: Proses pembuangan toksin dari kerongkong akibatjangkitan kuman

KENCING
Kencing Kerap: Menunjukkan buah pinggang mengandungi kotoran.
Air Kencing Berkapur: Menunjukkan penyakit batu karang dalam buah pinggang.
Air Kencing Berminyak: Menunjukkan buah pinggang mengandungi kotoran berlemak.
Air Kencing Pekat Bewarna Coklat: Menandakan proses pembuangan toksin sedang berlaku.
Air Kencing Berdarah: Penyakit batu karang atau buah pinggang luka.

BUANG AIR BESAR

Cirit-Birit/Kerap Buang Air Besar: Membersihkan kotoran/keracunan dari usus besar. Cirit-birit dengan serta merta selepas memakan RG, menandakan penyakit barah di bahagian usus besar.
Sembelit: Membersihkan toksin dari usus kecil.
Najis Berdarah:

Darah merah: Masalah penyakit buasir atau barah di bahagian usus.
Darah hitam: Masalah penyakit ulser perut.

Najis Bewarna Hitam: Menunjukkan proses pembuangan toksin di bahagian usus.

TINDAK BALAS BADAN
Badan Rasa Sakit: Secara amnya, segala kesakitan badan adalah disebabkan saluran.

Sakit menyucuk: Proses menyeimbangkan urat saraf.
Sakit sengal: Menandakan luka di dalam badan.
Sakit menyentap: Proses menyeimbangkan urat saraf yang berkaitan dengan organ-organ badan.
Sakit menegang : Proses melancarkan pengaliran darah.

Badan Terasa Berat/Malas/Lenguh: Badan mengandungi asid yang berlebihan. Proses penyeimbangan
Badan Terasa Panas: Badan mengandungi asid yang berlebihan. Ini menandakan badan memerlukan banyak air untuk menjalankan proses pembuangan toksin.
Badan Terasa Ringan: Menandakan badan segar dan proses awet muda sedang berlaku.

TINDAK BALAS EMOSI
Rasa Takut Mengejut: Lemah fungsi buah pinggang. Tenaga batin lemah.
Cepat Naik Darah/Marah: Fungsi hati lemah. Tekanan darah tinggi.
Rasa Bimbang & Takut: Sistem paru-paru yang lemah.
Rasa Seronok atau Bimbang Tanpa Sebab:

Sistem jantung yang lemah.
Sistem saraf otak yang lemah.
Masalah pengaliran darah.

Suka Berfikir & Berkhayal: Sistem penghadaman yang lemah.

Sharing is Caring...

#Sunsilk




#Sunsilk 's world-class experts are here to assist you to be a Perfectionista.

CHURP-CHURP RACE..

JOM RACE... JUST CLICK >>>>> HERE

Tuesday, May 17, 2011

cuti wesak dan ~ rendang hati ayam~

ari nie..cuti wesak..tapi bosann sgt coz xde citer yg menarik kat TV.. aaqil biasa laa ngan citer cartoon dia jer..
pagi .. breakfast gi beli kat mamak jer.. cam malas nak wat bf je ari nie.. so apa lagi kalau kat mamak tu..tapaukan jer laa roti canai unt ayah n siti, roti telur unt aaqil & tose unt mama.. kenyang sampai ke petang.. so, skip laa lunch today..

start masak kul 5ptg..hehehe... xtually ader hati ayam dalam freezer, beberapa hari nie ader wat hati masak kicap.. semalam plak hubby ade request "hati tu kalau masak rendang boleh kann.."... ermm aper jer b,..kalau wat rendang mmg laa sedapp..

so, tht's y laa ari nie tergerak nak masak rendang hati campur potongan ayam kecik2 sket..campur ngan kacang panjang.. alhamdulillah.. menjadi..

aaqil pun banyak makan.. apa tak nyer ayam goreng cruncy dia pun mama letak kuah rendang sket.. dah namo eh orghang neghori...xpodehh xsahh... laju je mama suapkan.

ni laa hasilnyer rendang hati saye tadi.. saye wat agak berkuah sket coz xwat hidangan lain yg berkuah..kalau berkuah sket tu..sedap skett nak makan.. kalau ader pulut kuning lagi best kan..Alamak!!!

jadi, sila laa jamu mata ehh...

time nie dlm kuali lagi..tggu kering sket lagi..
hehehe..so xde kaitan pun antara wesak day ngan rendang hati ayam nie...xtelly,.. yg sama nyer hari jer..hahaha..

so kami dinner mlm nie ngan rendang laa jawab nyerr..

Saturday, May 14, 2011

Salad Kentang di Tengahari yang Sejukk..

semalam..hubby bawak balik 2 buku salad.. apa laaa saye nak wat ngan salad nie yerk...
nak lunch tadi terfikir plak nak wat salad kentang...
so..jom laa layan...



Resepi :
Bahan-Bahan..

Salad
2 Biji Epal
Carrot
Kentang
Sos Thousand Island
Mayonis
Rebus kentang & carrot dulu..toskan.. campurkan ngan epal yg telah dipotong dadu.
campurkan skali ngan salad yg dipotong-potong kecik..

letakkan kedua-dua sos tadi n kacau sebati...
ready to ngapp...

sedappnyer..

jap lagi nak wat lagi tapi nak tambah..chicken popcorn lak..hehehe

dapp kann...

Thursday, May 12, 2011

Semua kejadian kehendak yang Maha Esa..

Sebenarnyer pagi tadi, sambil tunggu nurse panggil nama saye..saye baca paper..ruper nyer paper semalam.. terbaca muka depan..xcident tragis kat mahsan-bahau..teringat balik 2 hari lepas nyer kejadian... amat pilu dan sedih skali.. walaupun bukan ahli keluarga saye..tapi kejadian tu berlaku di kawasan tempat tggal saye.. dan 2 mangsa maut adalah sahabat baik kakak n adik saye..

sowi laa...saye sedih sgt time nie..sampai nangis tetiba.. Apa pun apa yg berlaku adalah suratan dan telah ditetapkan oleh yg maha kuasa...kite yang masih bernyawa.. ambil iktibar dengan semua yg berlaku.. malang tak berbau.. 2 tragedi tragis nie..baru2 nie telah berlaku di negeri kelahiran saye.. 1st tragedi kepala air di Ulu bendul melibatkan 2 nyawa kanak2.. sapa tau kan..tempat yg kami selalu mandi manda dulu..jadi mcm tu.. masa kejadian tu..saye sekeluarga pun mmg niat nak mandi jeram jugak..tapi sebab hujan..xjadi nak gi mndi..takut perkara mcm kat ulu bendul tu jadi.. pada semua hati2 laa okey..

video nie saye dapat kat youtube..pasal 2 kejadian tragis dan sedih tu.. alfatihah untuk semua mangsa..dan takziah buat semua keluarga yg terlibat..

kemalangan tragis ..




al-fatihah....

Wednesday, May 11, 2011

wahh dapat hadiah dari AniesBakeHouse!!!

fuhhh...penattt..baru balik dari saujana impian, kajang..
xtelly petang tadi dapat call dr my untie.. Anies.. 
"Hello...Kaklang...nanti dtg umah yea..amik kek"..
 - Okey Makitam..malam nanti kaklang sampai..

tu laa korang xnak jadi follower aniesbakeshouse.
saye antara 10 followers yg terawal follow blog tu..so dapat hadiah,,,
nak tau hadiah nyer...
mesti korang jelezz...tapi saye nak tunjuk gak....
v
v
v
v
jeng jeng jeng..


Miniature Cake ~ from Aniesbakeshouse..
cantik kan....bukan takat cantik jer...makan pun sodappp
TQ Makitam..& tq aniesbakeshouse.

kalau gi sana xleh kejap..mesti sejam dua..
so layan laa gambar2 posing kiteorg nie yea...
sila laa jelezz..hehehe

cantik kan... ade yg berminat leh order tuk wedding..





aqil xsabar nak potong kek..


posing sblm kena ngap...



sedap...rugi xrasa...nak order??? just drop ur comment nanti yer..

layan laa si antu kek sorang nie...
aqil..aqil...



so...ittu sajew laa citer saye tuk malam nie...dah cukup jeles lom..hehehe
sesapa yg berminat nak order tu...jgn lupa order key..
juz click sini.>>>AniesBakesHouse<<<<<

adiosss..gud nite!! dah pkul 00.45?? tido laaah
bye!

Popular Posts

thanks

javascript:void(0)

Blogroll