Monday, December 17, 2012

Today = 16 Dec 2012

Today @6.36am, 2010
Dalam labour room, Hospital Ampang, KL
Fadz selamat melahirkan baby gal seberat 800g secara normal.

Hairan?? kenapa 800g jer?.. 
Ermm.. tuhan lebih sayangkan dia.. dia dipinjamkan kepada fadz selama 7 bulan je dalam kandungan
Dia dah meninggal dalam rahim fadz semasa fadz melahirkannya.
Mcm ner?.. ermm lahirkan secara induce
lama jugak lah nak buka pintu rahim.. ade sampai 3 mggu kuar masuk spital
untuk masukkan ubat induce.. 
mggu ke3 doktor masukkan ubat baru lah ada bukaan dan kontraksi dari dalam.
bayangkan lah baby dah xbernyawa mcm ner nak wat kontraksi kann..
tu semua kuasa Allah dan kecanggihan ubat-ubatan sekarang.

Today, 16 Dec 2012
dah 2 tahun pemergiannya, kini disisi Pencipta
Semoga Zhafirah aman disana, doakan kesejahteraan Mama, Ayah dan Abg Aqil di dunia ini.
Insyaallah suatu hari nanti kita berjumpa di Sana. Doakan kami dapat jumpa Zhafirah.
Rindu kan Zhafirahh
Rindu kat tendangannya dalam perut mama ni satu masa dulu
kalau diberi kesempatan, dan anugerah dari yang Maha Esa, Mama nak ade baby dalam perut lagi
Kalau dapat mcm Zhafirah pun xper.. tinggi lampai, cantik..
teringat mama masa mama tengok zhafirah lepas mama lahirkan..
sayangnya Zhafirah dah xnangis cam baby2 lain yg lahir..
Mama terpaksa lepaskan Zhafirah juga sebab Zhafirah hanya pinjaman unt mama..
mungkin ada hikmah yang Tuhan nak beri pada Mama..
walaupun begitu Zhafirah sentiasa ada di hati kami semua..

Al-Fatihah buat arwah Fatimah Nur Zhafirah bint Mohd Fadzil.
2010~2012


Sunday, October 21, 2012

Ape Cer ari ni..

Hai.. weekend uOlls ok ker?
Semalam... mendung n hujan je..
Hari ni nampak cerah sket... tapi kejap mendung, kejap gerimis..
Cuaca dah tak menentu kan...

Ape2 pun.. menu lunch fadz hari ni..
tadaaa....

SOSEJ, BROKOLI & CARROT

PAPPRIK CAMPUR

OUR LUNCH TODAY!!!...

Disebabkan last week fadz buat screening test & the result tidak menyenangkan.. sebab kolesterol tinggi... huhuhu... uOlls ade petua nak kurangkan kolesterol tak?.. fadz wat masa ni kena start laa kurangkan berat badan n lemak dlm badan nie.. xbleh dah tak nak amik kisah... bahaya u...

So fadz cuba nak kurangkan makan makanan yg tggi karbo mcm nasi.. wat permulaan cuba amik sesudu dua je unt satu sajian.. xkisah la nak amik lunch ke dinner ke, bf ker.. tapi dah dua hari ni fadz cuma amik bf semalam je.. mkn nasi goreng.. hopefully leh la tahan diet carbo ni.. chaiyokkk fadz..

hari ni fadz kena makan lauk n sayur je lah nampaknyer... 

Friday, October 12, 2012

Perfume Set - for Engagement & Wedding Give

End year 2012 is coming... sure a lots of Weds & Engagement ceremony kan..
So, for uOlss yang nak Original Perfume in set, u r welcome to window shopping & eye here & if interested.. pls contact me or just leave your comment yer.. Tq.

VERA WANG (WOMEN)
100ml Perfume
4ml Vera Wang Miniature
3 x Vials

RM 250/set

CHLOE
100ml EDP Perfume
50ml Body Lotion
2 x Vials

RM 315/set


HUGO BOSS
100ml EDT
2 x 50ml Shower Gel
2 x Vials

RM 235/set

HUGO BOSS ORANGE + HUGO XX
75 ml Hugo Orange Perfume
60ml Hugo XX Perfume
2 x 50ml Shower Gel
Vial

RM 375/set


COME AND GRAB IT NOW
WHILE STOCK LAST!!!



Perfume - October Sale



ORIGINAL NEW PERFUME IN BOX  / NEW TESTER PERFUME

Grab it now while stock last..


user posted image
GUCCI FLORA GRACIOUS TUBEROSE 
100ml EDT
NEW IN BOX
RM255

user posted image

MISS DIOR CHERIE
100ml EDP
NEW IN BOX
RM 260


user posted image

MARC JACOBS DAISY EAU SO FRESH

125ml EDT
NEW TESTER
RM 215

user posted image
CK BEAUTY

100ml EDP
NEW IN BOX
RM 210




Next .... another perfume waiting to grab!!!
Dont miss it okey.

Wednesday, October 10, 2012

Sharing is Caring : How to Maintain Our Healthy, Wisely








Info ~ Kite biasa nampak kannn...




Kenape yer semut akan berhenti seketika apabila bertemu dengan semut lainnya?.


Kalau korang nak tau, Semut yang terlihat “mengadu kepala” sewaktu bertemu itu sebenarnya sedang berkomunikasi.

T.C. Schneirla, seorang penyelidik di New York University, pernah mengadakan percubaan dengan semut dimana ia mengambil seekor semut lalu diletakkan dalam tempat yang berisi makanan.

Dan kemudian semut lain diletakkan dalam tempat yang berisi semut-semut musuh. Kemudian kelakuan kedua-dua semut ini diamati terutama ketika bertemu dengan semut lain dalam perjalanan nyer.

Dari penyelidikan itu, Schneirla menyimpulkan bahawa zat kimia yang dikeluarkan dari makanan ataupun dari musuh semut akan melekat pada semut itu. Ketika bertemu dengan semut lain, semut ini akan saling menyapa (bersentuhan).

Haaa, dengan saling menyapa inilah zat kimia dari semut tersebut akan memberi tau rakannya (melalui antena di kepala semut) apakah di lingkungan sekitarnya ada makanan atau ada musuh.
Owh!... patut la kenapa semut buat macam tuh.. jangan biarka diri anda di selubungi MISTERI

Sunday, October 7, 2012

JSD ~ Jamu Susuk Dara - Part 1

Maaf lah promo nie untuk golongan yang dah berkahwin dan mempunyai masalah dalaman wanita.. Jadi a kalau ada yang tak beapa suka saya minta maaf banyak2. Just nak share yang uOlls produk baru yang rakan saya telah cuba. Saye belum cuba lagi insyallah dalam masa tedekat ni saya cuba okey!!
Sekarang memang tengah hot product nie. Product kesihatan dalaman wanita, lelaki pun ada..
Ramai dah mencuba.. nak try pls drop kat comment ok..
So meh kita tengok apa kelebihan produk ni dan testimoni dari pengguna..

Yang ni Set untuk Anak Dara..
Pencuci Miss V dengan Masker Dara


1. ~MAGIC POWDER SUSUK DARA~
MASKER VAGINA...
~digunakan selepas setiap kali faraj dibersihkan dan disapu sebagai bedak
~dengan mgunakan jari sapukan keseluruhan permukaan faraj yang lembab
~setiap kali membersihkan faraj hendaklah scrub keluar daki-daki yg melekat dipermukaan faraj setelah bersih sapukan kembali 'MAGIC POWDER SUSUK DARA'
~hendaklah disapu keseluruhan termasuk area pipi kiri dan kanan

KHASIATNYA....

1-Permukaan FARAJ akan menjadi tegang dan halus
2-Lubang FARAJ akan mjadi rapat dan tertutup
3-Bibir FARAJ yang mengeleber akibat melahirkan anak akan menjadi rapat kembali dan tegang
4-Penggunaan yg bterusan dan kerap akan mengembalikan warna PINK sebenar dipermukaan faraj
5-Area sensitif faraj akan kembali membukit TEGANG dan akan meningkatkan kemahuan syahwat.

Bukan setakat untuk para isteri, anak dara dan kanak2 pun boleh tau ..

Lihat Testimoni;
Testimoni pada anak gugurl sy sendiri yg usia 1tahun 1bulan 23hari..:)-->> agent AashaYahya

Item: Masker Vagina rm25
...

Anak sy nie mang ada masalah ruam pempers yang teruk..asyik merah dan gatal2 jew kt area miss v die..hey kita sebagai ibu pun susah nk bt keja asyik merengek jew gara2 ruam lampin yg membuatkan ank sy terus2 meragam..huhu,sape ada 

nak tahu la mcm mana ye..

dulu sebelum kenal JSD dok sapu ubat Drapolene krim jew..bebotol2 beli..mang sentiasa jew ada kt umah, cian plak ank nie mcm tak boleh di pisahkn dgn krim tu..mula ambek masker duk sapu diri sendiri..tergerak plak nk sapu kt ank..sbb teruk sgt sampai digaru2 berkopek plak kulit die..

heyy isau sungguh, so pagi tu lepas mandikn die sy sapula..sapu balun abis..lepas tu pakaikn pmpers die..xla die tergaru2, mgkin terus rasa gatl tu hilang gaknye..

merah tu mang la merah da namanya pun ruam..teruk gak la! sampai ke petang xda merengek..petang lepas mandi pun sapu lg, tiap tukar pmpers sy sapu..sok petng da kering da tmpat yg di garu tu..tempat terluka tu..

hari ke 3 terus kering da xada lg..hehe,rasa happy sgt la dgn masker nie,alhamdulillah..bukn jew ibu guna malah baby sy pun guna sekali..syoknye dgn JSD..mang POWER la..rugi sape belum cuba produk JSD nie...idaman setiap orangla...so apa tunggu lg? Jom ber'JSD' sekarng!! :)
 

~ Miss V - Feminine Wash





Testimoni Ibu megandung :)
memang bestla feminine wash ni..^_^
kmarin pakai dlm jam4ptg..smpai ke mlm xda rasa gatal2..then pakai b4 tidur..alhamdulillah bangun subuh ni langung xda gatal..kalau x..tym tidur tu boleh2 tbangun sbb gatal..huh
u..lagi2 tym pregnant ni..sampai buruk muka tahan gatal..deeply fall in love with MISS V MEDICATED FEMININE WASH..alhamdulillah jumpa penawar kpada masalah..

Testimoni pengguna FW :
akk nak share pengalaman akk pakai intim gel dan feminie wash...

FW -> ptg td: hee..td mandi baru cuba..fw.. berangin.. mcam mentoslah pulak.. mula2 rasa janggal jugak..tp lama2 bestlah pulak..rasa bersih.. sampai kuar tandas pun rasa bersih.. alhamdulillah..akk suka...

Terima kasih JSD kerana mengeluarkan prod..utk org yg dah stop.. (segan nak cakap meno...).. but still feel good..





Yang ni untuk Lotion Panass untuk Slim





1) MAGICAL MEDICATED HOT DEEP LOTION
2) MAGICAL MEDICATED SLIMMING SOAP

Semerbaknya bau... bau2an herba seperti di SPA!!!! Khas utk sesiapa yang:
1) NAK SLIMM (GUNA BERSAMA SLIMMING SOAP UTK PECAH LEMAK)
2)LEPAS BERSALIN
3)URAT2 SEJUK MASUK ANGIN
4) SAKIT2 SENDI
5)TERSELIUH
6) TERKENA GIGITAN SERANGGA BERBISA
7)AHLI SUKAN



Testimoni Pengguna JSD;

Semalam 1st time try sapu MEDICATE DEEP HEAT LOTION kat pewot yg x berapa nk kempis ni.. Pas sapu lbh kurg 2 min.. akk dah bising2 ngan hubby.. JSD ni tipu kerr pasal lotion nihh..!! x panas lgsung pun.. tp mmg masa nk sapu tu.. mak h
aiiii bau halia mmg kuat.. mmg bau panassss! Pastu g dapur minum air.. Datang balik dpn TV. Perut rasa mcm berangin.. pastu makin panas.. makin panas... dan makin panas...! Mcm dok 'berdiang' dkt api..!! Akk btau hubby... I tarik balik laa apa yg ckp td.. kikikii... dah panas niii... adoyaiiii bestnyaa..!! Hubby senyum jaa.. sbb dia tau wife dia ni mmg x reti nk sabaq.. semua nak cepat...!
lama gak ble rasa panas tuu.. pastu tido.. bangun pagi cam biasa.. nk siapkn anak2 ke sekolah.. Ingatkan kt pewot tu dah hilang panas.. Rupanya tak...!! Masa dok cergas siapkan anak2 tu.. pewot rasa panas balikkk mcm semalam..! Btau hubby lg.. MMG KERRLASS LAA LOTION JSD NI..!! Seblum ni try lotion lain, pas sapu panas laa.. pastu da x da rasa apa2 dah... yg nih mmg lain..! smpai pg nii dok rasa bersauna lgiikkk..! KERRRRRLASS KAU JSD..!!

Lagi Testomoni Kawanku.. 

Pagi tadi lps mndi guna sabun magic body slim susuk dara..terus sapu Medicated Deep heat Lotion Susuk Dara...mula2..ok lagi x terasa sngt...bila dlm kete,bdn dah rasa seperti dibakar.. Oh bestnya lemak2 ku sedang dibakar...mmg best!! Dan bau lotionnya sngt wangi..selamat tinggal lemak2 ku...pakai kene disiplin,insyallah akan dpt kesan yg baik...:) — with Nurul Adha Madee and 2 others.
Like ·  · 

Saturday, October 6, 2012

Imbasan Photo di Opis

Layankan je gambar2 ni sbb dah lama xupdate blog.. hehehe

Kat Opis mmg meriah bab makan2 nie.. ade jer event nak dibuat asalkan ade makan2..
Patut laa.. staff yg memula masuk cikeding.. xsampai setahun dah comel lote' gitu..
Layan kan je laa gambar2 kami di opis ni ngan tema makan-makan..

Sambut Puasa..
Tema : Port Luck ~ Fadz bawak udang masak tempoyak... licin ..(sebab bawak mangkuk tingkat je- sikit katanyer..)










Raye!!!
Masa nie Port Luck jugak.. Fadz bawak lemang n rendang tok.. diorg kata xcukup jugak... byk tu.. hehehe
Antara menu open opis raye' Mee Sup n Soto, Lontong, Laksa, Macaroni Cheese, Lemang n rendang, Nasi Himpit Kuah Kacang, Kuih Muih, n banyak lagi lahh.. xingat sudaaa..
Yang best nyer raye PROPEL theme.. sbb hari isnin kena pakai baju keporat' aka uniform ..
Layankan jer laa ekkk.. bersepah2 diaorg makan sebab xpasang khemah... hehehe.









abiss sudaaa entry gambar member2 di opis sempena makan2 time..
ni hapdet versi malas nama nyer.. hehehe sowi ehh...

Wednesday, August 15, 2012

Rendang Tok

 


Yey... lagi beberapa hari je nak raya...
Tahun nie raya xbest sangat coz hubby kena keje.. tapi xper..raya pertama tu dia cuba ikut skali balik kampung.. lega rasanya.. Tapi petang tu hubby dah kena balik KL laa sebab keje sampai seminggu.. huhuhu.. ciannye..

So Fadz n Aqil jer la beraya di kampung.. tu pun maybe sampai raya ke3 jer..
Xbleh tinggal hubby lelama kat KL... kepala otak ni asyik pkir dia makan ke tak?? makan apa?? terbangun ke dia nak g keje nanti?? pastu keje 6am-2am lak tu..nsib baik ade masa2 yang boleh dia balik umah qada' tido!!.. 

Walaubagaimana pun, persiapan raya tetap dibuat untuk semua... Hubby tetap ada baju raya cuma tahun ni dia tak nak buat baju melayu coz dia pun keje.. pakai je baju melayu tahun lepas untuk semayang raya nanti.. Persiapan untuk mama dah cukup la rasanya.. beraya ala kadar je.. yang penting untuk Aaqil jer.. biar dia rasa seronok beraya ngan sepupu-sepupu dan makcik pakciknya kat kampung nanti.

Mggu ni dapur Fadz xberasap... air pun masak dlm kettle je.. nak kemas dapur kasi clear mggu nie.. So berbuka la kami di luar, alhamdulillah ada je jemputan berbuka puasa.. Sabtu nanti teringin plak nak buat rendang, Nasi Himpit & Kuah Kacang.. Walaupun raya berkemungkinan besar jatuh pada hari Ahad.. tapi amik feel dulu....preparation raya tu kan..

Fadz maybe balik ke kampung di pagi raya nanti.. so sempat la masak-masak juadah raya tu menjelang hari raya. Boleh bawa balk kampung sket.. pastu tinggalkan yang lebihnya - Frozen tuk hubby makan time Fadz di kampung nanti..

Seperti biasa lah, fadz akan follow resepi rendang tok Kak Dayang .
Dah banyak kali cuba..memang best, hubby pun skrg dah request rendang tu jer kalau time raya coz Fadz org N9 so tentu lah Mak Fadz akan masak rendang cili api.. best jugak!! tapi dah biasa kann.. so kite tukar selera orang Perak lak...

Jom tengok resepi Kak Dayang.nie.


Resepi Rendang Tok
Sumber Resepi & Gambar : DapurKu Sayang




Bahan-bahan :
  • 1 kilo daging ~ Kalau Fadz xcukup sekilo ni.. mau 2-3 kilo sekali masak..
  • 10 ulas bawang merah (dikisar)
  • 5 ulas bawang putih (dikisar)
  • 3 cm lengkuas (dikisar)
  • 3 cm halia (dikisar)
  • 2 batang serai (dikisar)
  • 2 sudu makan serbuk cili  fadz tak letak sebab lebihkan cili kering yang diblender
  • 1 sudu makan serbuk kunyit
  • 5 sudu makan cili kering kisar - Ikut kepedasan masing-masing
  • 1 liter santan
  • gula melaka secukupnya
  • garam dan gula pasir secukup rasa
  • sedikit isi kelapa - dibakar dan dihiris ~fadz tak letak pun sebab dah ada kerisik
  • sedikit kerisik 
  • sedikit hirisan daun kunyit
  • 2-3 helai daun limau purut ~ fadz tak letak..ikut resepi orang perak kata tak letak daun purut
  • sedikit air asam jawa
  • 1 cawan kicap pekat ~ fadz tambah coz nak bagi hitam dan manis

Bahan-bahan yang disangai dan ditumbuk halus:

  • 1 sudu makan ketumbar
  • 1 sudu makan jintan manis - Fadz guna serbuk jer.. so xyah sangai perap terus dengan daging
  • 1 sudu makan jintan putih - Fadz guna serbuk jer.. so xyah sangai  perap terus dengan daging
  • 1/2 sudu makan lada hitam
  • 4 biji buah pelaga
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 5 biji bunga cengkih

Cara-cara :
* Perapkan daging bersama bahan2 tumbuk selama 2 jam atau semalaman. 

             (Biasanya Fadz akan siapkan bahan2 nie pagi..then malam baru mula masak.. jadi perap tu lama sikit tapi  
             takde smpai semalaman.. actually perap lama bagus sebab nanti daging akan mudah empuk)

* Masukkan bahan perapan tadi ke dlm kuali atau periuk besar bersama air secukupnya. Masak dgn api perlahan sehingga empuk. Ketepikan.
         (Petua nak lembut kan daging cepat, campurkan dengan 3-4 helai pucuk/daun nangka - Biasa fadz akan rebus 
          dulu daging sebelum diperap tapi air rebusan jangan dibuang boleh guna time memasak nanti.)

* Panaskan minyak secukupnya di dlm kuali. Tumis bahan2 kisar hingga wangi. Serbuk kunyit dan serbuk cili dibancuh dgn sedikit air dan disatukan dgn cili kisar. Kemudian masukkan ke dalam bahan2 tumis tadi. Kacau dan biarkan ia betul2 pecah minyak.
         (Serbuk kunyit Fadz masuk sekali dalam bahan perapan..)\

* Masukkan daging dan gaulkan rata2. Masukkan santan dan kerisik dan kacau tanpa henti dgn api perlahan. 

* Kemudian masukkan pula garam, gula melaka, gula pasir, daun kunyit, daun limau purut, air asam jawa.. Kacau lagi hingga kuahnya pekat atau kering. Ikutlah selera masing2

Dan boleh la di hidangkan..

Makan dengan nasi himpit atau lemang pun sedap...

Selamat Hari Raya!!!




Tuesday, August 14, 2012

Istana Terbuka di Aidilfitri





Salam Aidilfitri...
Hehehe...dah dekat nak raya kan... suka suka suka.

Untung la orang Negeri Sembilan atau Khasnya rakyat jelata yang duduk dekat ngan Istana Besar Seri Menanti..
YAM Tuan kita akan buat Istana Terbuka di hari raya pertama...
Wahh..bileh lah gi... dekat jer ngan umah kan..

Jom laa warikh-warikh... amik kesempatan bersalam ngan YAM Tuan kite nanti..

Tuesday, July 31, 2012

Asam Pedas Ikan Pari - Iftar Ramadhan ke-11

gambar hiasan dari google


Pejam celik - pejam celik dah masuk hari ke-11 puasa tahun ni. Alhamdulillah...
Biasalaa hari di bulan pose asyik memeikirkan menu berbuka puasa laa
Hari ni nak buat Asam Pedas Ikan Pari dengan menu tambahan - Telur Masin, Tumis Kacang Panjang, Air Sunquick &..pencuci mulut..... xde kot hehehe.. kalau rajin n sempat nanti buatkan pudding custard je.. tengok lah nanti yer...

Malam nanti kalau rajin fadz upload gambar2 ekk...
See yaaaaaaa.....

Sunday, July 29, 2012

Puding Caramel



Bahan :
180 ml susu full cream
250 ml fresh cream
200 gr gula pasir
4 butir telur, kocok asal tercampur
1 sdt vanilla extract
2 sdb air
sedikit garam

Cara membuat :
1. Panaskan gula, sampai mencair membentuk karamel. Tambahkan 2 sdm air, gaul rata. Tuangkan 1/2 bagian karamel ke dalam acuan.
2. Campurkan susu & fresh cream ke dalam sisa caramel, panaskan, aduk sampai caramel mencair. Tambahkan vanila & garam.
3. Matikan api, masukkan telur kocok secara perlahan-lahan sambil diaduk.
4. Tuang campuran susu ke dalam acuan
5. Oven dengan cara au bain marie selama 75 minit dengan suhu 150 darjah celcius.


tadaaaa.... siap n makan..

Sunday, July 22, 2012

Ramadhan, bulan yang mulia

Umum semua dah tau pasal kelebihan ramadhan kan.. 


 Bulan ramadhan terbahagi kepada 3 fasa iaitu setiap fasa terbahagi kepada 10 hari. 10 malam pertama disebut dengan malam rahmat, 10 malam kedua disebut dengan malam maghfirah iaitu keampunan dan 10 malam ketiga disebut dengan itqum minannar iaitu kebebasan dari api neraka.Dlam ketiga-tiga fasa ini, fasa yang paling dinantikan oleh seluruh umat Islam ialah fasa ketiga. Ini kerana salah satu malam itu akan dinamakan Lailatul Qadar yang disebut lebih baik daripada 1,000 bulan. 


Sepuluh malam terakhir Ramadan juga harus diisi dengan beriktikaf di masjid dan memperbanyakkan amalan termasuk membaca al-Quran dan menghidupkannya dengan berbuat ibadat. 


 Hari ni dah masuk 2 Ramadhan. Dah lama rasanya tak dapat bertarawih sama2 di masjid/surau. Kalau pegi nanti anak plak terbiar main takde siapa nak awasi. So buat jer la yg fardhu kat rumah.. 


 Semalam, berbuka dengan sup tulang, sayur brokoli dan telur dadar.
Sup Tulang dengan sambal cili kicap.. sedapp
     Alhamdulillah, rezeki yang Allah berikan. Sebenarnya ramadhan tahun ni ambil kesempatan skali nak turunkan berat badan. Rasa dah overweight sangat dah nie.. takut penyakit senang datang.. so, setelah di fikir fikirkan ape lah salahnya berkorban sedikit demi menjaga kesihatan sendiri kan.. Sebelum nie diet sendiri, tapi xbertahan lama coz nafsu makan tak leh control.. so berat maintain jer..78-80kg.. huhuhu..berat kann.. sebab tu la saya nak cuba ambil ALSD2.. try mcm mana kan.. insyaallah kalau usaha lebih sket tercapai kot..


ni laa ALSD2 yg saye amik tu.. baru amik 1 tin.. nak beli banyak ongkos nyer ciput jer...


 Apabila kita berpuasa, maka ada beberapa pantang semasa berdiet ALSD2 yang perlu kita perhatikan. Pantang pertama adalah jangan berlapar atau tidak mengambil apa-apa makanan lebih dari 6 jam sewaktu kita jaga. Namun begitu kita masih boleh berdiet dan mengambil ALPHA LIPID SD2 sambil berpuasa kerana kewajipan berpuasa adalah lebih penting cumanya metabolisma kita menjadi perlahan sedikit dari biasa tetapi berat kita masih boleh turun. 

Apabila kita sudah berbuka nanti makanlah dengan kenyang tetapi tetap tidak mengambil karbohidrat dan gula serta minumlah air yang banyak untuk menggantikan air yang hilang sewaktu siang. Perkara atau syarat yang lebih penting untuk kita perhatikan sewaktu berpuasa adalah kita mestilah memakan cukup protien semasa berdiet. 

Cukup protien disini bermaksud kita masih perlu memakan 2 skup sebanyak 4 kali sehari apabila kita telah berbuka. Maka bolehlah buat penyesuaian pada waktu malam tentang jarak memakan SD2 sebanyak 4 kali itu mengikut jadual masing-masing.

Contohnya: 1 kali waktu sahur, 1 kali waktu berbuka, 1 kali selepas makan malam dan 1 kali lagi sebelum tidur. Namun begitu jika anda merasakan 4 kali adalah terlalu mencabar pada waktu malam, boleh juga mengambil 3 kali pada waktu malam dengan jumlah keseluruhannya 8 skup juga. Sebagai contoh: 1 kali waktu sahur (3 skup), 1 kali waktu buka (3 skup) dan 1 kali lagi sebelum tidur (2 skup). 

So, inilah menu utama saye lepas nie.. chaiyokkk fadz!!! ;) 

Menu berbuka hari nie, Ikan Bakar, Sayur Sprout & Tauhu Lembut, Tauhu Sumbat... Insyaallah.. Say no' to nasi okey!!

Selamat berpuasa!!!

Thursday, July 19, 2012

Ramadhan Al-Mubarak


Malam nie, malam penetapan tarikh berpuasa bagi 2012, so mlm nie tengok anak bulan.. tapi bagi kami yang duk kat bandar nie tengok TV je laa tunggu atuk tu umumkan kul 8.30 mlm nanti.



Biasa memasing berenti wat keje sat semata2 nak dengar pengumuman tu kan.... korang pun same yek.. :)



Biasa kat kampung halaman ku nun jauh di N.9, hari sebelum puasa tu diaorg 'Mantai'.. tumbang sekor dua lembu/kebau unt dijual.. mcm tu jugak la bila nak raya nanti..

Meriah mmg meriah laa... tapi sambut puasa thn nie xdapat nak rai kan kat kg.. huhuhu..


nie laa yang di kata kan hari 'mantai' bg org n.9


Persiapan puasa, mcm biasa laa... siap2 kan diri untuk bersahur dan berbuka secara ala kadar... amin.. semoga dipermudahkan..

Persiapan raye, ...... satu pun xprepare lagi... sbb raya thn nie beraya berdua jer ngan anak. Hubby terpaksa keje.. nak wat camne.. Tapi baju raya hubby tetap ade.. cuma mmg xfikir nak warna apa thn nie.. ;)

So, biar laa dulu ekk.. kite sambut puasa dulu n tambahkan amalan.. insyaallah



To all my parents and sibling, frens, blogger fren, facebook's fren, n specially to my hubby, saye minta maaf segala salah dan silap selama nie. Semoga kita semua tenang menyambut kedatangan Ramadan pada tahun nie... Insyaallah.

Selamat Berpuasa!!!

Lepas nie pastinyer entry2 yang menggiurkan dari resepi2 berbuka puasa...hehehehe..





Popular Posts

thanks

javascript:void(0)

Blogroll