Saturday, April 30, 2011

Cuti panjang lagii...


cuti lagiii....
kali nie sampai isnin coz ganti labour day..tapi saye tambah lagi satu hari..nak spend time wif my family..
xtelly asben saye keje sabtu ahad nie..so dia dah amik cuti start isnin sampai rabu..elok juga lah tu..kalau tak memanjang kojer jer dia..
planning holiday?? ermmmm xde planning pun but ade laa yg kecik-kecik tu.. hubby ajak pi mancing.. dia pun lama xgi mancing.. ok jugak tu.. camping style'..
bleh bwk aqil mandi-manda skali..
insyaallah...harap2 cuti kali nie bermakna wat kami sekeluarga...

Thursday, April 28, 2011

Latest coming event 2011 ~ MidValley

1. Mom & Baby Expo

Buat Mom/Mummy to be jangan lupa ke Mid Valley this 6 - 8 May 2011 ~ Masuk percuma tau..
bleh la u olls bershopping sakan...yer laa time tu mesti ade discount kann..


2. PROPERTIES UNDER 1 ROOF
Kepada uOlls yang tercari-cari rumah/properties...sekarang la time yang sesuai... this week tau..kat MidValley!! uOlls yang masih tercari-cari rumah sendiri sepertimana saranan PM kite tu..eloklaa pi sini..mesti byk pilihan kan...


3.  PARENTHOOD EXPO
Lagii...event for parent n baby/kids... this coming July... dont miss it!!

banyak lagi event tau..nanti saye update lagi.....

Tuesday, April 26, 2011

Grab..hadiah menarik..jom jadi follower saye yang ke 30..

Hye!
best tak entry saye kali nie...

saje nak wat contest nak cari lagi ramai follower sambil promote blog saye yg xseberapa nie..
lagi pun leh dapat ramai kawan blogger..

for my follower yang dah follow..don't worry..u alls tetap leh joint contest nie..asalkan perkenalkan at least 3 blogger to follow my blog..(jangan lupa..bagi tau kat kawan tu ...link kan u alls nyer blog skali sbgai bukti..hehehe...macam2..

mudahkan nak menang....

nak tau hadiah dier aper....xde laa grand sangat...but sumer orang suker kot...

1st Prize (follower ke-30) : 2 Voucher Frappuccino from starbuck (sedapp tau..beli satu dapat percuma satu)

2nd Price (follower ke-29) : 25pcs of cute n delices' cup cakes..


3rd Price (follower ke-28) : 1 round of marble cheese cake


 jommm jadi follower saye... tarikh tutup 30 june 2011.. dont miss it!!!

Thursday, April 21, 2011

Jomm Pizza!!!

alaa..terliuqqq nengok iklan nie... 
saper nak blanjer saye makan nie ... waaa!!!
kena tunggu gaji la nampaknyer wehh baru leh blanje aqil 
encik asben...blanjer blehh??? blehh laaa.....

so, kengkawan moh ler kite ramaikan lagi orang kat restoren pizza hut tu...
jomm cecepat sebelum iklan tutup....

ermmm dap nyer tengok Tropical Fizz
adakah... aku mengidam ????
ohhh tidakkkkk
hahaha!!!
ponin' dah wehh malas nak layan lah..korang layan lah entry lain plak yerr...

Wednesday, April 20, 2011

Laksa Penang Malam nie..Jomm..

hye kengkawan blogger..
ari nie berjaya gak saye masak laksa tuk dinner
kebetulan ikan sardin banyak lagi dalam icebox'..hubby beli sampai 4 kilo... dah masak byk kali pun still nampak byk lagi ikan tu coz semangat2 ikannyer.. yg pasti segar dari ladang...hehehe
So, disebabkan nak kurangkan makan nasi diwaktu malam..kena la fikirkan menu apa nak wat tuk dinner
akhirnye.. laksa jugak yang menjadi..

balik je dr keje tdi terus gi beli barang nak wat laksa.. alaa aper jer.. laksa, timun, salad, bawang besar, bunga kantan n daun kesum ..
yang klakarnyer..saye leh tersalah beli daun laaa plak..igtkan daun kesum rupe2nyer ulam raja..hampess tul..camne la saye bleh tersalah beli.. patut laa cium2 daun tu xde cam bau daun kesum..hampagas tul saye yang slaah membelinye..so letak bunga kantan jer la..sib baik beli lebih.. (kalau tau dek hubby saye salah beli daun kesum nie..mau di'bahan'nyer saye..yerlaa daun kesum ngan ulam raja pun xleh beza..hehehehe..)

jadi nie laa hasilnyer laksa yang saye wat tadi...Ya Allah...nikmatnyerr..alhamdulillah rezeki
nanti saye letak entry tuk resepi laksa nie plak ehh..
sekarang layann la gambar gambar laksa nie dulu yerr....jangan marah ehh!!

psttss...kak irra, sorry xdapat nak antau ke PJ esok laa...coz takut mlm nie licin dah laksa tu...hehehe


nampak tak telur tu..saye asyik fail jer rebus telur nie..
bila saye nak wat telur rebus jadi telur separuh masak.
bila saye nak wat telur separuh masak jadi telur rebus plak!!

ape2 pun layann gak saye makan ngan telur separuh masak tu
hehehehe....layannnnzz



share hobi hubby

hye!!! mencurah-curah plak idea nak hapdet blog nie ngan entry2 baru...
kali nie nak share ngan u olls hobi u olls n hubby..
for us...memancing nie leh dikatakan hobi bersama.. actually hubby nyer hobi..tapi dah nama pun hasben n wife, so kena laa share hobi memasing..
not bad gak memancing nie.. 1st time ikut hasben mancing..masa tu time bertunang kot..memula tu..memang laa boringg tapi bile dah dapat ikan..mula la gian nak ikan lagi... sebenarnyer sebelum tu lagi dah ikut2 member gi mancing kat kolam n jeti..cuma xhabits laa..bila ade masa boring jer kiteorg pi mancing..
tapi sejak kenal asben nie selalu gak ikut dia mancing, kekadang saje asben cari kolam yg dekat ngan tempat mandi .. so mama n aqil xla bosan sangat..n ade gak xtvt mandi manda..
biasa..kiteorg selalu gi kolam mancing kat semenyih..dekat ngan jeram/air terjun tekala.. berkhemah kat sana ngan bawak bekal sumer..memang seronokk..
baru baru nie asben tanya bila nak cuti nak gi mancing kat kelong katanya.. memang patut pun..rasanya dah setahun lebih kot dia xgi mancing..asyik sibuk ngan keje jer.. saye, biasa laa....i followww u!!!! 
so nie laa antara koleksi memancing hubby...layannn jeerr..

ni kat kolam semenyih..dapat ikan rohu..a.k.a bawal piranha..



masa nie hubby n member gi trip ke kelong..

ni pun ikan bawal piranha..nie mancing kat kolam kat area serting (kampung i)

dapat ikan patin..kat kolam semenyih..ingt lagi time ikan ni sentap mata kail..henpon hubby sib baik xterlepas ke dalam kolam..terkezut nyer pasal...

inilah ikan patin nyer..ader lebih kurang 5kg kot..xingat dah.. ikan nie rasanyer hubby jual balik kat tuan punyer kolam sbb xmakan ikan patin kolam..kekadang ade bau..

hahaha sowilaa..gambar nie sempoii giler ~ masa nie i tengah dalam pantang..hubby n adik pi carik/mancing ikan haruan..dapat laa 2-3 ekor yg besau2 tuk wat sup ikan haruan..layannn

ni hasil tangakapan kat dem' empangan kat area kuala klawang..seronokk time nie hubby n adik dapat berguni2 ikan talapia merah n hitam..byk nye sampai bleh jual laa..tapi depa xjual pun masing2 amik sebaldi sorang bawak balik umah..

nie xtau ikan aper...hehehe time gi kelong ngan member2 asben

seronoknyer dapat lobster...tapi i xsuke n xreti makan...

xtau ikan aper...

kebanyakkan hasil tangkapan dibawa balik.. even gi mancing udang pun..besau2 udang di bawak balik..seronok memasak.. kalau mancing kolam kalau dapat ikan bawal piranha ke, patin ker, talapia ker..biasa asben lepaskan balik coz dia tau bini dia nie xsuke makan sbb ikan besar2 nie dah xmanis..kalau dapat ikan siakap ker sure saye suh dia bawak balik banyak2..hehehehe
apa apa pun..hobi asben hobi wife jugak.. xbleh nak sekat hobi dia..beruntung la dia gi mancing ikan bukan gi mancing orang..huhuhuhu..ishhh mintalah dijauhkan..

next holiday nak setkan 1 day tuk trip mancing ..aqil pun suke tengok ikan..
bila laa agaknyer yer..

Tuesday, April 19, 2011

berSantAi di IceRooM baNGi

lama dah nak hapdet pasal entry nie tapi asyik lupa jer..berukband plak lately asyik problem jer..
tu yang rasa xde mood nak hapdet blog..
mlm nie ntah aper mimpi ntah laju bebenorr plak brokband nie..hehehe takut kena terminate lagi kott..

So, nak di jadikan citer..ari tu masa ontheway antau adik balik ke Putrajaya..teringin plak nak gi iceroom..
sebelum nie bercintoo jer dengar citer member2 yang dah pi sana..mcm menarikk..

Berpusing gak laa mencari tempat dia..lastly kami jumpe gak...


sedapp gilerr..xhengatt dah ape nama dia..apa yg pasti memang terbaekkk!! ~sweet ade sour pun ade..

yang nie blueberry n choc'..bleh tahan gak..

Aqil dah xsabor nak ngapp... mama jugakkk

tengokkk...dah licin!!!

nie la peneman ku makan di iceroom bangi..thanks sista'

nak amik order ke dik oiii... bosann la tu... ade pen n kertas..jadi jerrr dia menulis

sedappp sungguh..bila nak pi makan lagi kat sini...

Aqil dah konyang... makan fish n chips n icecream...Mama pun..
So, kengkawan yang lom pegi sane..try laa pi sana..tempat yg santai, menarik n icecream yg sedapp... saye pun nak pi lagi skali nanti kalau ade rezeki...insyaallah...

Punting..Ohh Puntingg..

ari ni punting dier tggal lagi...sib baik ade punting spare kat umah nie..
kengkawan camne nak suh anak kite x isap punting lagi...???
puas dah saye cuba byk cara..tapi asyik fail jer..
nyesal plak masa kecik2 dulu sumbat kan punting kat mulut dia.. :)

sepanjang 2 tawun aqil ni membesar rasanyer ada lebih 20 punting asyik ilang n bertukarr jer..
kalau tau beli sepapan cam kat kedai tu ha!! hehehe

Owang kata kalau budak suka isap punting gigi kedepan aka 'jongang'
erm...nak wek camno!!! esok dah besar aqil pasang besi kat gigi yer..kasi cantik lagi..
punting xbleh hilang..xbleh tggal...mesti nak ade jerr
bila laa aqil nie nak lupakan isap punting... waaaaaaa

Bubur Gunting ~ Feveret Asben’

Hai kawan-kawan..

jumpa lagi dlm blog saye yang xberapa nak hapdet sangat nie.. Entry today ~ ermm..terang2an lagi title posting kat atas tu… “ Bubur Gunting” request from asben dr malam semalam bercakap pasal bubur gunting yang arwah mak mertua buat.. dalam hati ..(dapat ke puaskan selera dia macam yang arwah mak dia watkan dulu..)..

Tadi belum pun isteri kesayangannya ni habis keje…si asben dah call menanyakan menunyer malam nie.. apa lagi, suh watkan bubur gunting tu la.. wokey!! dinda menurut perintah kanda…xcukup ngan call…dekat2 nak balik tu..sms plak..xsabar nak tunggu wife dia nie masak bubur gunting..siap volunteer nak menolong lagi… apa lagi sebelum saye terlupa, balik dari opis terus singgah kedai beli bahan2..

Sampai umah, pas amik aqil dari umah pengasuhnye.. saye pun ape lagi bersilat’ laa kat dapur.. sib baik mr asben rajin nak nolong…sejukkkk hati saye nie.. So kengkawan, apa lagi moh ler kite tengok menu feveret asben saye nie.. dan juga menu simple yg arwah mak mertua saye xsempat nak turunkan kat saye..hehehehe.. jgn lupa cuba tau!! sodapppp….

mesti kengkawan tertanya2 kan mcm mana laa ghupo ehh bubur gunting tu…hehehe kompom xde dimasukkan gunting dlm bubur tu yerr… hehehe!! bubur gunting ni sebona ehh macam bubur caca jugak..cuma sebelum ada caca yg kite tgk kat kedai tu..owang dolu2 wat mcm ni laa..n namo ehh bubur gunting sobab kena gunting tepung yg warna warni tu dulu sebelum kite masak bubur tu..

apa2 pun korangg layan jer laa resepi nie..

buburgunting

RESEPI BUBUR GUNTING a.k.a Bubur Caca

1 1/2 cawan tepung gandum (lebih pun xper kalau suka banyak)

1/2 cawan air

sedikit garam halus

1 cawan gula halus

sedikit biji sagu

secekak daun pandan..(ikut suka..nak naik bau jer)

sebiji kelapa parut (diperah n ambil santan nya)

Cara-cara membuatnya;

Uli tepung tadi ngan air pandan (daun pandan tu diblender ngan 1/2 cawan air tadi), letakkan garam sket,(kalau nak wat warna warni leh letak pewarna lain).. canai doh sampai tepung tadi xmelekat kat tangan. kemudian gelek sehingga ketebalan agak2 5mm. Lepas tu kepingan tepung tadi dibakar sekejap atas kuali leper..(jgn sampai hangit plak).. pastu baru leh gunting tepung tadi kecik2 dan sederhana panjang (agak2 mcm cha-cha tu). buburgunting (1)dah potong kena rebus dulu sekejap biar tepung tu kembang sket. (tepung xkan kembang byk coz kite dah bakar kejap tadi)

 

Masakkan santan dengan gula dan 3-4 helai daun pandan. masukkan biji sagu tadi n kacau sampai santan pekat dan masak..kemudian baru masukkan tepung yg dah direbus tadi.. kacau selalu sampai santan masak dan pekat..lastly masukkan secubit garam halus, kacau n siap untuk dimakan…

Thursday, April 14, 2011

HepI BeSdAy ChintaKu...

Hari nie.. 14 April 2011 ~ my beloved hubby's besday!!
Happy Birthday chayunkk...yg ke-33 tahun..
Disebabkan besday jatuh tengah bulan so...present nye..postponed laa yerr..
Nanti kite calebrate sesama.. hehehe


Nota cinta : sorry coz semalam mama xdapat nak serve ur dinner ~ feel so tired....
 i'm sorry...

Friday, April 8, 2011

Rutin Insan bergelar Ibu/Mama/Ummi/Mummy/Mak

Ermm..lazimnye kehidupan kite memang berubah lepas kawen, bermula lah kehidupan seorang ISTERI dan kehidupan seorang IBU! Dulu masa lom kawen tengok Mak memang xmenang tangan nak jaga makan,pakai Ayah dan 9 orang anak dia.. Now, baru saye rasa tugas seorang ibu tu memang memenatkan..Cian Mak dulu..kiteorang kekadang liat nak menolong di dapur..hahaha.. apa taknyer duk asrama sumer dah terhidang, terbawak2 sampai ke umah.. tapi kiteorang xlaa sekejam tu..ade gak tolong2 Mak jugak..

Disebabkan saye baru jer lepas mengemas umah dan baru leh rehatkan diri, so, saye saje bukak topik nie.." 

Siapa yang lebih sibuk? Suami? Isteri? Ayah? Ibu? …
.
Jadi.. sebaik bergelar isteri & ibu, tanggungjawab kite bertambah berlipat ganda dan berganda berganda dan berganda ganda lagi… mana nak urus rumahtangga, suami, anak lepas tu ditambah pula dengan urusan pejabat yg xpenah habis...! Ya Allah penatnyerrrrrrrrrrrrrr......



Diary seorang yang bergelar ISTERI dan IBU

PAGI:
Biasanyer pagi2 dah terjaga..kepala mula fikir tuk;
-kemas rumah
-basuh baju
-sidai baju
-sarapan
-mandikan anak
-pastu pegi keje (kalau time keje)
- kalau weekend fikir tuk masak apa... Perghh bab tu yang paling mencabar!!! hehehe

Lelaki sebaik sedar dari tidur , terus pegi mandi & bersiap-siap, kemudian sarapan dan terus pergi kerja. Kalau time cuti..tidonyer kekdang sambung sampai ke tengahari..berlumba-lumba ngan anak.

PERGI KERJA:
(8 PAGI HINGGA 6 PETANG)
Awal-awal kena gerak pi keje dah..dok KL nie xleh nak kuar lambat2 time keje..kalau tak Jem jalan..Parking susah dapat..kalau park kat tepi2 jalan kang kena saman ngan DBKL lak.. haiii...byk tul kena fikir.. kalau nak gi keje awal..kena laa anta anak awal ke nursery.... Sib baik dapat pengasuh yang baik dan macam mak sendiri.. So pagi2 tu kena laa naik tangga lebih kurang 64 anak tangga nak kena panjat tuk sampai ke umah Nek Mok Aqil (Pengasuh)..Exercise di pagi hari..wat jerih jer make up pagi2 tu coz gerenti berpeluh-peluh muka bila dah naik ke tingkat 4 tu.. yang herannyer tak gak kurus2 Mama Aqil nie..hehehe..

Pastu sampai office nak bancuh air wat sarapan lak sebelum memulakan tugas...so perempuan terpaksa bertungkus lumus siapkan segala kerja yang ada. Kalau x disiapkan, kerja akan bertimbun.dah lah kerja 
rumah menunggu bila balik nanti. Pening kepala dibuatnya. Lama-lama boleh stress
.
Lelaki juga bekerja keras untuk sara family kan. Tapi yang syoknye lelaki ni tak perlu nak fikir hal dekat rumah bila balik nanti.

PETANG:
Perempuan Habis waktu office terus pecut balik rumah sebab nak jemput anak dari sekolah atau nursery. Setibanya di rumah ada kalanya sampai tak sempat tukar baju kerja, si isteri dah mula tanak nasi dekat dapur. Lepas mandi mulalah tergesa-gesa ke dapur pulak untuk sediakan dinner yang telah di-ORDER oleh Hubby 
Lelaki pula ada yang berseronok mengisi masa petang dengan bersukan… main badminton lah, ping pong, tenis, futsal pon ada. Lepas tu balik rumah mandi, rehat & tunggu untuk dinner.

MALAM:
Selesai saja menjamu selera bersama keluarga…..
Perempuan perlu mengemas dapur. Kalau menonton tv sekalipun , tangan still lagi melipat baju sambil tengok anak-anak buat kerja sekolah. Atau mungkin tengah menggosok baju untuk hari esok. Jam 10 malam kene tidurkan anak sebab esok nak sekolah.
Lelaki pula, bila lepas dinner duduk tergedang tengok tv sambil baca paper. Kadang-kadang ada juga yang suka luangkan masa untuk online.

MASA UNTUK BERSAMA:
Perempuan lazimnya sudah keletihan, mana taknya bayangkanlah non-stop dari pagi dah macam gasing dah. Asal letak kepala aje terus lena…
Lelaki pula kadang-kadang asyik pandai merungut si isteri asik tidur awal dan tak melayan kehendak batin katanya… salah siapa???
p/s-à coretan ini bertujuan untuk kita supaya sama-samalh kita berfikir sejenak okey… daaaaa….. dan bukan bertujuan untuk bandingkan mana-mana pihak sekalipun . Sharing is Caring kan.... Daaaa.....

Thursday, April 7, 2011

Anda Hantu Durian????

Ohh kome, doghoyan dah berbunge... 
ehhh...dah musim pun.... PESTA DURIAN DATANG LAGI..... Jom pi makan durian...

 

To all my fren yang melalui NSE arah utara...singgah2 laa  Hentian Sebelah Bukit Gantang yer... kalau nak makan durian puas-puas..

Huhuhu..saye xdapat la nak joint coz jauh laa sangat ...semata-mata nak makan durian.. So kena beli durian kat area dekat-dekat nie jer la...

Jangan lupa setkan kat henpon korang.... 

Jangan Terlalu Susah Hati..







 


Jangan
terlalu susah hati dengan urusan dunia.
Akhirat itu lebih utama
dan hidup di sana lebih lama dan kekal selamanya
 
 

 

Jangan
sengaja lewatkan solat.
Perbuatan ini Allah tidak suka.
Kalau tertidur lain cerita.

Jangan
tidur selepas solat Subuh, nanti
rezeki mahal(kerana berpagi-pagi itu membuka pintu berkat).
 

J
angan makan tanpa membaca BISMILLAH dan doa makan.
Nanti rezeki kita dikongsi syaitan.

Jangan
keluar rumah
tanpa niat untuk membuat kebaikan.
Takut-takut kita mati dalam
perjalanan.

Jangan
biarkan mata liar di perjalanan.
Nanti hati kita gelap diselaputi dosa.


J
angan menangguh taubat bila berbuat
dosa kerana mati boleh datang
bila-bila masa.

Jangan
ego untuk meminta maaf pada
ibu bapa dan sesama manusia
kalau memang kita bersalah..

Jangan
mengumpat sesama rakan
taulan. Nanti rosak persahabatan kita
hilang bahagia.


Jangan
lupa bergantung kepada ALLAH
dalam setiap kerja kita. Nanti kita sombong apabila berjaya.
Kalau gagal kecewa pula.

Jangan
bakhil untuk bersedekah.
Sedekah itu memanjangkan umur
dan memurahkan rezeki kita.

Jangan
banyak ketawa. Nanti mati jiwa.

Jangan
biasakan berbohong, kerana ia adalah
ciri-ciri munafik dan
menghilangkan kasih orang kepada kita.

Jangan
suka menganiaya manusia atau haiwan. Doa
makhluk yang teraniaya
cepat dimakbulkan ALLAH.



Jangan
mempertikaikan kenapa ISLAM itu berkata JANGAN.
Sebab semuanya untuk keselamatan kita. ALLAH lebih tahu apa yang terbaik
untuk hamba ciptaanNya.



Jangan biarkan SAJE info ini. Hantarkan kepada semua kesayangan anda.. !!  


Wassalam

'Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun'
(Sabda Rasulullah SAW)




 Sharing is Caring...






Wednesday, April 6, 2011

Alfatihah buat Nur A'in..

Semalam tengah syok tengok TV, adik saye ckap..Ain "Gemuk" dah meninggal...terkejutnya saye.. Ain tu muda lagi..20an..tapi disebabkan diri dia yang serba kekurangan membuatkan orang lain selalu mengejek dia. Saye dan keluarga saye dah kenal lama ngan arwah..sejak arwah kecil lagi..mengaji di rumah ngan Mak & Ayah saye...xsangka ajalnya tiba.. Ajal maut ditangan tuhan kan....

Esoknyer  (pagi tadi)..saye call ayah..tanyakan sebab Arwah meninggal dunia, terkejut lagi bila ayah kata Arwah Ain orang jumpa kaku kat bus stop kat area jasin... Pelik.. jauhnye dia sampai kesana.. ayah ada ckp hidung dan mulut nyer berdarah...lagi saye confuse kenapa ngan arwah?? mcm2 spekulasi dlm fikiran saye... mayat pagi tadi telah di post mortem untuk mendapatkan punca kematiannyer.. dalam hati..terfikir jgn laa ada org khianat atau wat apa2 kat dia sampai jadi mcm tu..

Dlm kul 11, adik saye YM..katanyer kes arwah ade disiarkan dalam harian metro ..so saye pun cepat2 buka harian metro online tuk baca... sedihnyer...hati sebak dan tak perasan bertakung air mata nie... arwah pergi tanpa ada siapa pun disisi dia...

Kepada Pak Cik Salleh semoga tabah hadapi dugaan dan takziah kami ucapkan, semoga arwah aman disana..dan ditempatkan dikalangan insan2 yang dekat disisi yang maha esa...Al-fatihah...

untuk berita lanjut : sila KLIK

Monday, April 4, 2011

kisah ku ari nie..

04 April 2011..
Today...feel not gud. Semalam dah rasa mcam dah melayang-layang kepala nie, dan rasa nak muntah.. Ishhh...gerun gak kalau fikirkan..tapi rasanyer -ve coz belum due date ke period seterusnyer..risau gak.. yerlaa doktor suh relax dulu 6 - 12 bulan baru leh rancang nak ada baby lagi.. 

Tapi semalam ku gagah jua sebab dah sampai the mines baru rasa sakit kepala...xkan nak patah balik..dah laa jalan jem giler..sib baik saye xdrive..kalau tak mmg xlarat jugak..so, semalam jenjalan laa kat the mines sampai petang.. kepala pun dah okey sket. Malam pi makan western food kat area umah ngan adik2...kul 9mlm baru sampai umah.. time tu hubby dah ader kat umah bersiap2 nak sambung pi keje balik.

Kat umah, sampai2 jer ABPBH dah stat...ape lagi pas mandi terus ngadap TV sampai ABPBH habis.. hilang strees sket bila tengok lawak diaorg tu..

Kul 1 pagi baru leh tido, aqil cam xselesa tido jer mlm tadi..penat agaknyer lagi pun risau kot2 dia sakit perut yerlaa asyik xnak makan jer..apa apa pun lepas watkan susu dia, sapu minyak yuyi kat perut dan tapak kaki..alhamdulillah dia leh tido lena..dan Mama pun tak sedar kul brapa mama lena..terbangun pkul 3 tengok hubby dah balik keje n tengah makan..

Pagi2 dah terjaga pukul 5.45, aqil mintak susu.. kat luar hujan renyai-renyai..best nyer kalau sambung tido balik.. hehehe lastly igtkan nak landing jer kat sbelah aqil..tapi leh terlena sampai kul 6.30..nasib baik xterlajak..hujan makin lebat lak tu..syokk nyer kalau hari nie hari ahad...

Condition saye pagi nie xberapa nak sedap...kepala makin berat, badan cam nak demam.. tapi ku gagahi jugak ke opis..

Sampai opis..wat keje cam biasa... tapi mmg rasa xlarat...saye jumpe doktor dan dapat MC ari nie..so,keje half day jer ari nie... lepas lunch balik umah..tido n rehat...

Semoga saye cepat sembuh....

Sunday, April 3, 2011

Sedetik Lebih.. ~Untuk yang tercinta~

Setiap nafas yang dihembus
Setiap degupan jantung
Aku selalu memikirkanmu
Dalam sedar dibuai angan
Dalam tidur dan khayalan
Aku selalu memikirkanmu
Ternyata ku perlukan cinta dari dirimu sayang
Barulah terasa ku bernyawa
Kasihku ku amat mencintai kamu
Kerana kau beri erti hidup
Ku kan terus mencinta sedetik lebih selepas selamanya
Di kala penuh ketakutan dengan badai kehidupan
Ku bersyukur adanya kamu
Biarlah kehilangan semua yang dimiliki di dunia
Asal masih adanya kamu

waa...bestnyer lirik lagu nie..
lagu anuar zain mmg best2..ngan suara seksinya tu..
so, i dedicate this song to my luvly family...mak ayah n special dedicate to My Luvly Hubby ~ Mohd Fadzil Salim .. dan Luvly Son ~ Mohd Aaqil Fauzan.. Love you all so much..

this is for you..






Saye suke...Anuar Zain.. :)

Friday, April 1, 2011

Epal Ohh Epal..



SEBIJI epal yang dimakan setiap hari cukup untuk membekalkan khasiat dan mengurangkan kolesterol dalam badan. Malah sebiji epal setiap hari cukup untuk menjauhkan diri daripada doktor.
 Kajian mengenai khasiat epal dan jusnya disahkan terbukti meningkatkan kesihatan dan fungsi jantung. Jus yang mengandungi phytonutrient boleh melambatkan pengoksidan kolesterol yang tidak baik, iaitu proses pertumbuhan penyakit jantung.
 Serat epal pula membantu proses penghadaman dengan mengeluarkan asid organik sewaktu bertindak balas dengan bakteria dalam usus.
 Kandungan asid butrik juga merupakan sumber makanan sel usus yang dapat membasmi pertumbuhan sel kanser usus.
 Selain itu epal juga kaya dengan serat. Lima gram serat dalam sebiji epal bersamaan dengan 20 peratus serat yang diperlukan oleh manusia dalam diet harian.
 Ia juga berfungsi sebagai pengimbang lemak yang baik, khususnya untuk kanak-kanak yang gemar mengambil makanan segera.
 Malah kajian yang dilakukan oleh saintis British juga membuktikan kunyahan epal mampu mengubati masalah sakit gigi dan selaput tatar yang merosakkan gigi.
 Bukan itu sahaja, di Jepun, penyelidik mendakwa amalan mengupas buah epal dapat mengaktifkan bahagian hadapan otak iaitu bahagian yang mengawal pemikiran logik, imaginasi dan penilaian.
Oleh itu..Jom makan Epal hari-hari untuk kehidupan yang sihat..

Aqil kena FLU...


Today, Mama amik cuti coz aqil demam n selsema..cian dia.. ermm dah tau dah punca kena flu..coz dia ngan aiscream kacang dia xbleh dipisahkan..ari2 ngapp...pasni no more aiscream..Mama makan aiscream tu xpe.. :) 
Time anak kite demam ke selsema ke mesti kite xlena tido dibuatnye kan.. mesti nak pantau dia every hour.. mcm tu jugak laa saye mlm tadi..asyik terjaga coz aqil xselesa tido. Saye pun risau gak takut dia susah nak bernafas coz idung tersumbat.. saye nie terlalu berfikir.. doktor kata kanak2/babies even kite pun kalau selsema automatic akan bernafas ikut mulut kalau idung tersumbatkan... 
lagipun badan aqil agak panas sket mlm tadi,,tu yang risau takut2 demam dia makin tinggi,,sbb tu rasa risau sgt bila dia demam atau selsema nak2 3 serangkai sekali ngan batuk..Ya Allah kuminta kesihatan berpanjangan wat keluargaku..Amin..
So nie ade info sket pasal baby dan selsema tuk info ibu2/mama2/umi2/ n sumer.... info nie copy paste dr Kids Care Online hepi blogging... 
comel baby nie tido..syokk nyer kalau dapat triple twin camnie..

Aqil pun dah tido..xper dia perlu rehat yg cukup..so xmor kacau dia! Jom baca info nie..sorry coz malehh nak convert language ke bahasa...



Beware, the flu that is not treated can be prolonged and result in respiratory tract infections in a more subtle or as bronkhiolitis known, namely inflammation of the airways in the lungs fine.
Causes bronkhiolitis usually occurs because of viral infection. Among others, adenovirus, RSV (Respitory Syncytial Virus) and parainfluenza. They are much affected by this bronkhiolitis are children under the age of the year (mostly age 3-6 months).
Observe if the child has the following symptoms:
* Started as usual cough.
* Slightly decreased appetite.
* Fever or body temperature is colder than usual.
* After one or two days, her breathing faster and more severe coughing and wheezing in the accompanied
* Looks like shortness of breath
Bronkhiolitis patients usually require inpatient treatment to overcome the shortness of breath. For mild cases will recover about one to two days. But not rare disease and had recovered about 5-12 days.
* To prevent and treat bronkhiolitis in children should:
* If you wear a mask so cold cough infant is not contagious.
* Wash your hands clean before handling a toddler.
* If children already cough colds, give plenty of fluids to avoid dehydration and thin the mucus.
* If the condition is severe enough, may need the help of oxygen toddlers

Popular Posts

thanks

javascript:void(0)

Blogroll