Tuesday, April 19, 2011

Bubur Gunting ~ Feveret Asben’

Hai kawan-kawan..

jumpa lagi dlm blog saye yang xberapa nak hapdet sangat nie.. Entry today ~ ermm..terang2an lagi title posting kat atas tu… “ Bubur Gunting” request from asben dr malam semalam bercakap pasal bubur gunting yang arwah mak mertua buat.. dalam hati ..(dapat ke puaskan selera dia macam yang arwah mak dia watkan dulu..)..

Tadi belum pun isteri kesayangannya ni habis keje…si asben dah call menanyakan menunyer malam nie.. apa lagi, suh watkan bubur gunting tu la.. wokey!! dinda menurut perintah kanda…xcukup ngan call…dekat2 nak balik tu..sms plak..xsabar nak tunggu wife dia nie masak bubur gunting..siap volunteer nak menolong lagi… apa lagi sebelum saye terlupa, balik dari opis terus singgah kedai beli bahan2..

Sampai umah, pas amik aqil dari umah pengasuhnye.. saye pun ape lagi bersilat’ laa kat dapur.. sib baik mr asben rajin nak nolong…sejukkkk hati saye nie.. So kengkawan, apa lagi moh ler kite tengok menu feveret asben saye nie.. dan juga menu simple yg arwah mak mertua saye xsempat nak turunkan kat saye..hehehehe.. jgn lupa cuba tau!! sodapppp….

mesti kengkawan tertanya2 kan mcm mana laa ghupo ehh bubur gunting tu…hehehe kompom xde dimasukkan gunting dlm bubur tu yerr… hehehe!! bubur gunting ni sebona ehh macam bubur caca jugak..cuma sebelum ada caca yg kite tgk kat kedai tu..owang dolu2 wat mcm ni laa..n namo ehh bubur gunting sobab kena gunting tepung yg warna warni tu dulu sebelum kite masak bubur tu..

apa2 pun korangg layan jer laa resepi nie..

buburgunting

RESEPI BUBUR GUNTING a.k.a Bubur Caca

1 1/2 cawan tepung gandum (lebih pun xper kalau suka banyak)

1/2 cawan air

sedikit garam halus

1 cawan gula halus

sedikit biji sagu

secekak daun pandan..(ikut suka..nak naik bau jer)

sebiji kelapa parut (diperah n ambil santan nya)

Cara-cara membuatnya;

Uli tepung tadi ngan air pandan (daun pandan tu diblender ngan 1/2 cawan air tadi), letakkan garam sket,(kalau nak wat warna warni leh letak pewarna lain).. canai doh sampai tepung tadi xmelekat kat tangan. kemudian gelek sehingga ketebalan agak2 5mm. Lepas tu kepingan tepung tadi dibakar sekejap atas kuali leper..(jgn sampai hangit plak).. pastu baru leh gunting tepung tadi kecik2 dan sederhana panjang (agak2 mcm cha-cha tu). buburgunting (1)dah potong kena rebus dulu sekejap biar tepung tu kembang sket. (tepung xkan kembang byk coz kite dah bakar kejap tadi)

 

Masakkan santan dengan gula dan 3-4 helai daun pandan. masukkan biji sagu tadi n kacau sampai santan pekat dan masak..kemudian baru masukkan tepung yg dah direbus tadi.. kacau selalu sampai santan masak dan pekat..lastly masukkan secubit garam halus, kacau n siap untuk dimakan…

4 comments:

  1. menarik,.. nampak sedap. tapi x berani nak buat ,.. cam susah ja,... hihihi

    ReplyDelete
  2. leen ko mmg dr dulu teror bab masak......aku tabik spring le....

    ReplyDelete
  3. yana..senang n cepat jer nak wat..nak makan lagi cepat habiss..hehehe cube laa yerr...

    ReplyDelete
  4. hehehe..cube2 jer zie..sedap tu kat tekak laki aku jerr.. kalau dia kata sedap tu lulus lahh hehehe.. kalau ikut tekak den ni haa..sumer nyer sodapp....hehehe

    ReplyDelete

Popular Posts

thanks

javascript:void(0)

Blogroll