Friday, April 8, 2011

Rutin Insan bergelar Ibu/Mama/Ummi/Mummy/Mak

Ermm..lazimnye kehidupan kite memang berubah lepas kawen, bermula lah kehidupan seorang ISTERI dan kehidupan seorang IBU! Dulu masa lom kawen tengok Mak memang xmenang tangan nak jaga makan,pakai Ayah dan 9 orang anak dia.. Now, baru saye rasa tugas seorang ibu tu memang memenatkan..Cian Mak dulu..kiteorang kekadang liat nak menolong di dapur..hahaha.. apa taknyer duk asrama sumer dah terhidang, terbawak2 sampai ke umah.. tapi kiteorang xlaa sekejam tu..ade gak tolong2 Mak jugak..

Disebabkan saye baru jer lepas mengemas umah dan baru leh rehatkan diri, so, saye saje bukak topik nie.." 

Siapa yang lebih sibuk? Suami? Isteri? Ayah? Ibu? …
.
Jadi.. sebaik bergelar isteri & ibu, tanggungjawab kite bertambah berlipat ganda dan berganda berganda dan berganda ganda lagi… mana nak urus rumahtangga, suami, anak lepas tu ditambah pula dengan urusan pejabat yg xpenah habis...! Ya Allah penatnyerrrrrrrrrrrrrr......



Diary seorang yang bergelar ISTERI dan IBU

PAGI:
Biasanyer pagi2 dah terjaga..kepala mula fikir tuk;
-kemas rumah
-basuh baju
-sidai baju
-sarapan
-mandikan anak
-pastu pegi keje (kalau time keje)
- kalau weekend fikir tuk masak apa... Perghh bab tu yang paling mencabar!!! hehehe

Lelaki sebaik sedar dari tidur , terus pegi mandi & bersiap-siap, kemudian sarapan dan terus pergi kerja. Kalau time cuti..tidonyer kekdang sambung sampai ke tengahari..berlumba-lumba ngan anak.

PERGI KERJA:
(8 PAGI HINGGA 6 PETANG)
Awal-awal kena gerak pi keje dah..dok KL nie xleh nak kuar lambat2 time keje..kalau tak Jem jalan..Parking susah dapat..kalau park kat tepi2 jalan kang kena saman ngan DBKL lak.. haiii...byk tul kena fikir.. kalau nak gi keje awal..kena laa anta anak awal ke nursery.... Sib baik dapat pengasuh yang baik dan macam mak sendiri.. So pagi2 tu kena laa naik tangga lebih kurang 64 anak tangga nak kena panjat tuk sampai ke umah Nek Mok Aqil (Pengasuh)..Exercise di pagi hari..wat jerih jer make up pagi2 tu coz gerenti berpeluh-peluh muka bila dah naik ke tingkat 4 tu.. yang herannyer tak gak kurus2 Mama Aqil nie..hehehe..

Pastu sampai office nak bancuh air wat sarapan lak sebelum memulakan tugas...so perempuan terpaksa bertungkus lumus siapkan segala kerja yang ada. Kalau x disiapkan, kerja akan bertimbun.dah lah kerja 
rumah menunggu bila balik nanti. Pening kepala dibuatnya. Lama-lama boleh stress
.
Lelaki juga bekerja keras untuk sara family kan. Tapi yang syoknye lelaki ni tak perlu nak fikir hal dekat rumah bila balik nanti.

PETANG:
Perempuan Habis waktu office terus pecut balik rumah sebab nak jemput anak dari sekolah atau nursery. Setibanya di rumah ada kalanya sampai tak sempat tukar baju kerja, si isteri dah mula tanak nasi dekat dapur. Lepas mandi mulalah tergesa-gesa ke dapur pulak untuk sediakan dinner yang telah di-ORDER oleh Hubby 
Lelaki pula ada yang berseronok mengisi masa petang dengan bersukan… main badminton lah, ping pong, tenis, futsal pon ada. Lepas tu balik rumah mandi, rehat & tunggu untuk dinner.

MALAM:
Selesai saja menjamu selera bersama keluarga…..
Perempuan perlu mengemas dapur. Kalau menonton tv sekalipun , tangan still lagi melipat baju sambil tengok anak-anak buat kerja sekolah. Atau mungkin tengah menggosok baju untuk hari esok. Jam 10 malam kene tidurkan anak sebab esok nak sekolah.
Lelaki pula, bila lepas dinner duduk tergedang tengok tv sambil baca paper. Kadang-kadang ada juga yang suka luangkan masa untuk online.

MASA UNTUK BERSAMA:
Perempuan lazimnya sudah keletihan, mana taknya bayangkanlah non-stop dari pagi dah macam gasing dah. Asal letak kepala aje terus lena…
Lelaki pula kadang-kadang asyik pandai merungut si isteri asik tidur awal dan tak melayan kehendak batin katanya… salah siapa???
p/s-à coretan ini bertujuan untuk kita supaya sama-samalh kita berfikir sejenak okey… daaaaa….. dan bukan bertujuan untuk bandingkan mana-mana pihak sekalipun . Sharing is Caring kan.... Daaaa.....

No comments:

Post a Comment

Popular Posts

thanks

javascript:void(0)

Blogroll