Saturday, February 12, 2011

~ Fren..wherE r YoU??? ~

bila dengar lagu kat blog sendiri nie teringat plak kenangan2 lama..
kemana peginyer abg2 ku, kawan2 ku ..
1994 ~ Bebudak Giat Mara Serting ~ Abang Kerol (Panjang), Toyol, Omar, dan lain2..
kalau kalian ader fb add laa Dikna yer...

mesti u olls dah berfamily besar..

kenangan ngan u olls mmg xdapat kami lupakan...
nanti kalau ada gambar u olls kat album lama..dikna tepek kat sini..mana tau kot2 yang lain kenal...

miss u olls...
if u olls..masih ingat kami..
DikNa ~ Rose ~ Ayang

Friday, February 11, 2011

BBQ TiME ~ PaNgkoR TriP ParT 3

sambung balik citer pangkor…

malam ke2 dah wat BBQ..coz esoknyer ramai yang dah nak balik umah masing2..so kena wat awal laa…cam biasa menu BBQ kiteorg..xlain xbukan..ikan, daging, n lain2..xsompek nak amik gambar makan2 coz melayan si aqil mamam….

xper..xtvt BBQ still ader snap..

Image2119Image2120Image2121Image2122Image2124Image2128Image2134Image2132Image2135Image2133

mlm tu..tido kekenyangan..tapi sebelum tu sempat lagi layan raja lawak..hehehe kelakaww..

esok..pagi yg lain pi snorkelling..rugi rasa xdapat join sekali..coz aqil nak itot sama…mcm ner..so bg peluang kat adik2 g snorkelling..next time insyaallah ada peluang nak g snorkelling jugak..

petang tu..pusing2 pangkor naik van (teksi).. best jalan2..but xde sgt tempat yg menarik kat pangkor…gi kat kilang proses ikan bilis, shopping sket2..lastly singgah kat 1 tempat tu…CNY so ramai kaum kerabat yg melawat tempat tu..

layan jer laa gambar yg ter’snap sekitar kiteorg jalan2 pusing2 pulau…

Image2163Image2164Image2168Image2169Image2172Image2173Image2174Image2175Image2176Image2177Image2183Image2185Image2186Image2196Image2200Image2202Image2206

sampai chalet tukau baju n terjun tiruk kat laut…tapi xamik gambar coz masing2 sibuk nak mandi..esok dah nak balik KL…so mandi puas2..terjun tiruk puas2..termasuk la aqil..pun sama nak terjun tiruk…hehehe..

malam cam biasa..makan time..satu kelemahan kat sini..nak cari kedai makan yg betul2 ader service terbaekk..xde langsung..tiap kali nak kuar makan mesti dpt service yg cam hampehh.. sebab tu lagi best kalau masak sendiri… tapi kat sana xcukup peralatan laa plak nak masak..terpaksa gak laa cari makan kat luar..

mlm tu xse’havoc’ n bz mcm mlm pertama kiteorg sampai…maybe org ramai dah balik..bleh nampak lengang jalan kat gerai2..tapi tu laa pasal..service tpt makan xbagus cam kedai mamak.. dekat sejam kiteorg tunggu makanan xsampai2..padahal simple jer manunyer… kue tiow goreng jer.. hubby pun dah panas…panggil org tu suh kira air n kalau depa nak wat order tu kiteorg tapau jer laaa…cian kat aqil dan ngamok2 ngantuk..erm..laen kali kalau dtg pangkor lagi mmg sanggup masak dr makan luar… tobattt..

mlm tu tido awal coz xde mood.. hubby plak lepas makan pi lepak depan tv ngan brader2 laen layan BOLA… kul brapa ntah hubby balik bilik…

Pagi sudah…kemas2/packing2 tuk balik KL.. kejut aqil n hubby awal coz nak chow awal gak..siap2 pun..lambat gak geraknyer..coz tunggu masing2 siap mengemas.. so kul 12 lebih kot baru naik teksi ke jeti.. sebelum tu boring2..sempat snap gambar sendiri n aqil… hehehe…blog i …I nyer suker laaa…. Smile

Image2220Image2225Image2226Image2227Image2231Image2234Image2243Image2263Image2247Image2258

siap packing tunggu kat lobby sambil layan terminator kat ASTRO..

Hoyehh..teksi sampai…gud bye Pangkor…

Image2265Image2267Image2268Image2270Image2272

dalam feri..sempat posing lagi..masing2 mood nak sampai umah… dekat 1/2 jam baru sampai perlabuhan lumut..syukur alhamdulillah…

berkumpul tunggu passenger masing2..hehehe…ade laa snap gambar sket2..

Image2278Image2279

pangkor..kami dah nak balik… akhirnyer … jom balik.. xnak ikut hiway plus..coz takut jam..mmg pun ..kiteorg ikut jln dalam.. ikut sabar bernam kuar kat rawang…sampai laa selayang…drop kan anak2 brader n kiteorg sambung perjalanan balik ke kg pandan….alhamdulillah sampai umah pukul 6.30 petang..cuaca kat KL amat redup skali…mlm tu hujannnn….alhamdulillah…sejuk sket.

so..tamat laa sudah episode trip kami ke pangkor…next time jumpa lagi ngan u olls… thanks to all brader…n mem’

next  trip….destinasi??? ….erm..TIOMAN… I’ll come… bila tu yerk???

Wednesday, February 9, 2011

Vadei..ala fadz.. so CruncY & YummY..

petang tadi buat vadei nie..sebab ari tu beli kat pasar malam..mcm dah xsedap.. so apa lagi upgrade laa ngan resepi sendiri.. hehehehe..
kalau sendiri buat mesti laa kena puji diri sendiri..(saper lagi nak puji kan..)

Bahan-bahan;
250 gram kacang dal
2 biji cili merah (cili besar)(diracik)
1 biji bawang besar\(diracik halus)
1 biji telur (dipukul kembang)
sedikit daun sup(diracik halus)
3 sudu besar gula pasir
1 sudu kecil garam halus
1 sudu besar butter/margerin (suhu bilik)
2 sudu kecil baking powder
1 cawan tepung gandum.

Cara-cara membuat;
Rendam kacang dal dulu agak2 dlm 2 jam/sampai kacang kembang
Blender kacang dal tadi dengan sedikit air sehingga agak halus..(jangan bagi cair sangat)
Campurkan kesemua bahan diatas kedalam kacang dal yang telah di blender..
Gaul sebati sehingga adunan tidak pecah bila dibulat2kan.
Goreng dengan api sederhana sehingga garing dan masak
Sedia untuk dihidangkan untuk minum petang..

Cuba laa okey...kalau nak cruncy sket jgn buat adunan tebal sangat..
Selamat Mencuba..

PaNGkOr TrIp ~ParT 2~

hai..jumpa lagi @PangKor TrIp Part 2.. nak sambung citer ari tu laa…holiday ke Pangkor..ari tu dah citer kiteowg otw sampai ke exit bidor jer kan…so ari nie cont’d..insyaallah mungkin sampai citer kiteorg balik KL semula…hehehe..
So…lepAs jer kiteowg tempuh pekan sesak kat bidor tu..kiteorg ikut jalan ke teluk intan-setiawan-manjung-lumut…singgah isi perut jap..kat mana yerk..lupa laa plak..yg pentingnyer kedai makan kat sebelah sekolah jalan nak ke Giant Teluk Intan.. tapi sebelum tu kiteowg yg ngan kete brader pie masuk jalan salah…yang lain dah lepas kedepan.. so lepas calling2 konvoi yang lain..kiteowg patah balik ikut jalan yang betul.. hehehe yang kelakar nyer ader apek sorang nie dia bawak tonto..dia ingt kiteowg nyer kete rosak..cian dia…last2 terpaksa jadi peta kiteowg tunjuk jalan ..hehehe..
Image1924
dah sosek la plakk..

jadi..kiteowg pun kena laa patahbalik ke pekan bidor n ikut signboard ke Pangkor/Lumut.. hehehe..co-pilot (brader pie) igt dah masuk jalan yang betul..sib baik my driver roger awal.. tapi mungkin jugak jalan tu leh tembus ke lumut..sapa tau kan..hehehe..disebabkan konvoi kiteowg yang lain dah berenti tuk makan..so kena laa patah balik n cari kedai makan sebelah sekolah…
Masing2 dah kelaparan..so xsempat nak snap gambar…hehehe
lepas Mamam…sambung perjalanan… dalam 1 jam kiteowg dah sampai kat persimpangan manjung kot..hehehe..
Image1934
dah nak sampaii..


Tapi sebelum tu kiteowg lalu kat bendang (sawah padi)..cantik singguh pemandangannyer..padi pun dah menguning…
Image1931Image1932Image1933
dah sampai persimpangan manjung tadi tu…bermakna xjauh laa lagi kiteowg nak ke pelabuhan/jeti lumut..hoyehhh
Akhirnyer…sampai ke Jeti..n cari tempat Untuk Parking kete sat..agak jauh sket dari jeti coz parking yang dekat2 sumer dah full..ornag ramai nak bercuti ke pangkor kot..so kena berjalan sket ke pelabuhan lumut..exercise..bukan jauh pun lagi.. Smile..
So..kanak2 sumer yang ikut untie & uncle..kena laa jalan sekali..hehehe.
Alhamdulillah..kiteowg sampai dulu kat Jeti Lumut..sementara tunggu yang lain sampai..apa lagi snap lagi gambar.. pastu hubby p beli tiket tambang naik Feri..RM10 untuk dewasa..tiket unt pegi balik..oklaa kan..
Image1939
Anak2 brader pie..
Image1938Image1941Image1943Image1944
Alhamdulillah..brader n konvoi yang lain pun dah sampai n tunggu beli tiket n beratur nak ke feri..
Image1946Image1947Image1948Image1949Image1950Image1951Image1952
jomm naik feri ke teluk nipah..pulau pangkor…
Image1957Image1956Image1959Image1962
hehehe..first time naik feri..sib baik xmabuk laut..perjalanan pun lancar ngan cuaca yg baik..alhamdulillah Allah permudahkAN urusan kami.. dalam 1/2 jam kot baru sampai kat teluk nipah, pulau pangkor..kami diserbu oleh driver2 teksi..korang jangan pelik..coz teksi kat sini sumer nyer van warna pink…comell…
disebabkan kami nie ramai..jadi 3 van untuk bawa kami ke Nazri Nipah Camp, Pangkor Island..
Image1963Image1967Image1965
satu pengalaman yang baru ngan naik van yang driver nyer kami rasa dah ader lesen full..ngan jalan2 yang melencong2..sempit(ngam2 untuk 2 van berselisih)..driver yg expert n bawak van laju..yuhuuu..terbanggg..
alhamdulillah kami sampai jugak ke destinasi yang di tuju…Nazri Nipah Camp..
pangkorImage2148Image2155
Image2147Image2151Image2011Image2153Image2156Image2157
Image1968 - CopyImage1969Image1970
kat Nazri Nipah Camp nie ader pilihan nak bilik aircond atau kipas/ bilik hut/chalet/chalet attached wit hut..untuk anak ramai pilih yg nie laa…coz katil cam kat asrama..berderet jer..hehehe.. harga berpatutan, santai n chill.. owner dia musician kalau you all kenal laa..hehehe..so xheran  bila ader banyak gitar tergantung.. n xlupa..pada abg rasta (abg rambut besar..rasa2 mmg dia xpenah basuh rambut dia kot yerk..asyik bersimpul camtu jer..rugi plak xambik gambar dia ari tu..
kiteowg satu family kecik..so amik chalet yang ader kipas jer..igtkan mlm panas..rupenyer menggigil jugak kesejukan..coz chalet kiteowg tggi sket..kena naik tangga..exercise…hehehe
Hari pertama sampai..xtvt..santai n rehat2..petang sket baru terjun tiruk kat laut… cuaca agak panass kat sana.. xtahan kulit denn..dah laa golapp..kulit lak sensitip..copekk makan dek matahari…hehehe..makin golapp laa.. hari pertama..Mama xturun join ayah n aqil mandi laut..so leh laa snap gambar.. lagi pun nie jer gambar mandi laut yang ader..coz lepas jer hari pertama Mama dah setat joint mandi sesama aqil n ayah..cam seronok plak kena lambung dek ombak tu..hehehe.. so layannn jer laa gambar2 nie..
Image1971Image1972Image1975Image1977Image1978Image1979Image1980Image1981Image1982Image1983Image1984Image1985Image1986Image1987Image1988Image1989Image1990Image1991Image1993Image1992Image1994
rasa cam dah panjang laa plak posting nie..kite jumpa @Part 3 lah… sowiiii…

Popular Posts

thanks

javascript:void(0)

Blogroll