Sunday, November 28, 2010

Resepi ~ Karipap Pusing


Doh 1 ~ dengan minyak.

2 Cawan tepung gandum
Secubit garam
1/4 Cawan minyak masak
1/2 Cawan air suam

*Secubit garam dicampurkan dengan tepung gandum. Masukkan minyak masak & air suam..uli sampai doh xmelekat kat jari..

Doh 2 ~ dengan margerin

1 Cawan tepung gandum
1/2 Cawan margerin (biarkan lembik - suhu bilik. kalau keras susah nak uli ngan tepung nanti)

*Gaulkan margerin ngan tepung sampai jadi doh yg xmelekat kat jari.


Inti Keledek
2 biji ubi keledek, dipotong kiub 
1 biji bawang besar, dipotong halus 
2 ulas bawang putih, dipotong halus 
Segenggam udang kering, direndam & ditumbuk ( Guna udang basah pun ok )/kalau nak guna daging pun sedap gak..  
3 sudu besar serbuk kari 
Sedikit daun kari 
Garam dan gula secukup rasa


* Tumiskan bawang, masukkan serbuk kari dan tambahkan sedikit air utk mengelakkan tumisan hangus. Masukkan udang/daging, tumiskan lagi sebentar dan masukkan ubi keledek. Tambahkan air sehingga secukupnya merendam keledek. Masakkan sehingga keledek lembut. Perasakan dengan garam dan gula. kacau sebentar dan tutup api



Note  : Kedua2 doh nie dibahagikan kpd beberapa bhgn..Doh dengan minyak biarkan lebih besar sket drp doh dengan margerin..
Cuba follow step nie..leen pun ikut step nie jer sampai siap.. ok!!


Selamat Mencuba...kalau sedap kongsi yerk..

MAHA 2010 ~ 27-11-2010, Serdang

Habis je langsungnye kat umah Pengantin kat Taman Kobena..terus shoot ke MAEPS, Serdang wif my Mum, Dad, Sis Ayang, Lil' Twin Sis-Salma & Salwa, Asmah, Erin n anak2 buah ku..

Jem nya...ermmm kalau xsabar mau patah balik umah.. kiteorg pun patah balik ikut pintu dua coz kalau ikut pintu satu mmg kena jalan jauh..xlarat laa nak layan.

Ikut pintu satu terus masuk pintu pagar utama.

So far, ok walaupun hujan lebat masa nak balik... jom layan gambar2 time MAHA 2010..layanzzz












Selamat Pengantin Baru Kawanku..Shariza & Jepp

27-11-2010~Taman Kobena, Senawang

Tamat sudah zaman bujang kawanku sorang nie..Sha & Jepp~Semoga berbahagia hingga ke akhir hayat..peh ni wat anak reramai.. :) 

 Tema Hitam Silver ~ Cantik jugak.. bebaik sha..kang jatuh plak..Jepp plak asyik cover ensem jer...tau laa jadi Raja Sehari..eh..3 hari..dari hari akad nikah 26hb - 28hb kan... :)
Anyway..semoga kalian berbahagia hendaknyer..

Hadiah ku yg xseberapa wat Sha & Jepp


 Credit to Anies Bake House...

KaripapKu SedApP

  hehehe...1st time wat karipap..alhamdulillah menjadi gak.. layannnnn...


Wednesday, November 24, 2010

~ Next ~

Waiting date to induse..maybe dlm minggu depan..
Ermm..sempat bwk Aqil jenjalan zoo minggu nie....pastu Mama dah kena masuk wad n induse..pastu..kena berpantang cam org bersalin jugak.. cuma bby jer xde.

Tengah berfikir..nak induse kat Hosp Ampang ke..Hosp Jempol??
Kalau kat Ampang..ermm..sapa nak uruskan? Mak & Abah mertua dah xder..
Kalau kat kg..
1) Hosp dekat ngan umah Mak & Ayah
2) Mak & ayah leh uruskan pengebumian Bby
3) Aku leh berpantang terus kat Kg..

Erm...discuss dulu ngan hubby n Mak & Ayah..Mggu nie Mak & Ayah dtg KL..

~Dugaan Ku.. Intrauterine Death ~

Sebab tak puas hati ngan reason nurse kat klinik Ibu & Anak Kg Pandan, aku gi Klinik Azizah unt double confirm..

Seperti yg aku jangka kan dan bermain dalam fikiranku sejak semalam.. result scanning jugak xnampak denyutan jantung baby..
Ya Allah...aku cuba tabahkan hati nie..dan redha ngan apa jua ketentuan Tuhan...dalam hati dah mula sebak..air mata dah bergenang..kekadang luruh jugak 4-5 titik..cepat2 aku sapu air mata aku..

Dr Aida bagi surat suh refer Hosp Ampang cepat2 coz dia pun nampak muka agak risau..mungkin kesian kat aku kot.. huhuhu.. :( . Dapat jer surat..sampai dlm kete air mata aku dah xdapat tahan..mengalir jugak..tapi cuba ku tahan lagi. Berita tu ku sampaikan pada hubby yg tengah keje..harap2 dia leh temankan ke Hosp nanti.

Sampai umah, b dah ader kat umah..apa lagi..sebak aku terus keluar.. n menangis semahunyer time tu jugak. Kuat juga semangat b..mungkin dia dah penah alami kehilangan kedua ibu bapa nya dulu. TQ b coz bagi semngat kat Ma.. sesungguhnya Ma redha ngan apa juga ketentuan tuhan.

Aku ke Hosp Ampang wf my Sister ~ Rose, coz b kena settlekan keje dia dulu.. b akan dtg kemudian..
Sampai kat Hosp Ampang aku diarahkan ke PAC - mcm Emergency Room unt ibu2 mengandung.. perkara yg sama jugak aku hadapi..wat scan, guna alat dengar denyutan jantung tu (apa ntah nama alat tu).. still negatif..no Fetal Activity..

Doc pun sahkan Bby dah meninggal dalam kandungan...alasan masih belum diketahui..
Nurse panggil B masuk untuk dengar bersama masalah kandungan ku..
sebak yg kutahan..akhirnya menitis jugak air mata bila nampak muka B... B cukup tenang..dlm hati aku xtau..mgkin dia sebak jugak mcm apa yg aku rasa..

Selesai keputusan..aku kena cucuk..amik darah unt wat ujian kenapa bby leh meninggal dlm kandungan..
BESAUnyer jarum dia cucuk..panjang plak tu...sib baik xsakit.. 20ml darah ku di ambil unt beberapa ujian..
Ambik laaa docter...

Nak balik hujan dah mula rintik2...Kete akak plak xbleh hidup..Alamak Aiiii....camno nie?? sib baik B ader..
so kena tolak kete unt dihidupkan enjin nyer..
Aku xtolak laa..duk tepi jer.. B tolong idupkan enjin, Akak & Mat Arab yg tolong tolak kete..
TQ to Mat Arab tu..sudi tolong dlm hujan renyai2.. fuhhh trajiss..
yg kesiannya B kena balik dengan motor di dalam hujan lebat...cian B..

Aku amik cuti sampai jumaat..belum bersedia nak berdepan ngan soalan2 yg akan diajukan kepada ku kat opis nanti..beri aku sket masa unt tenangkan fikiran yer..

..AKU TAK PUAS HATI..

23 NovEmber 201O
3rd Check up kat Klinik Ibu & Anak Kg PandAN..
Jam 8.30 pagi dah dok tercegat depan pintu klinik..
dlm hati doakan result minum air gula bulan lepas normal...

Hati pun dok risau dengan Bby dalam kandungan rasanya dah 3 hari xgerak..mungkin xperasan bby gerak kot.. dan soalan nie jugak aku nak tanya kat doc tu nanti..

No.1013..amik berat badan. check tekanan darah..sumer OK..alhamdulillah xde darah tinggi.. n Result minum air gula pun OK FBS : 4.1 dan 2HPP: 6.1..Nurse tu kata normal..Alhamdulillah..

Turn aku periksa perut plak..aku ckp ngan nurse tu rasa bby tak gerak..Nurse tu kata biasa nyer baru 24week bby lom active gerak.. ermmm confuse aku..napa sebelum nie aku rasa bby actuve jer gerak dlm perut nie..

bila Nurse tu kata xdengar denyutan jantung baby..nurse tu leh kata normal lagi...alasannya kulit perutku tebal.. yang herannye xde plak suh aku refer hospital ke klinik swasta ke..pelik...
AKU TAK PUAS HATI..

Monday, November 15, 2010

2nd time berBlogging.. :)

Salam uOlls..
tis my 2nd time berBloggin'..1st time dulu sekejap jer pastu dah tak hapdet...
hopefully this time leh hapdet selalu..

Blog perjalanan hidupku ..
Selamat berBlogging UOllss...


Me..

a Wife tO a luVly HubBy..
luvly MaMA for AaQil

Luv uOlss so muchh...


Popular Posts

thanks

javascript:void(0)

Blogroll