Thursday, May 17, 2012

Pulangnya KeRahmatullah ~ Atuk

Al-Fatihah...



15 May 2012, Selasa ~ telah pulangnya ke Rahmatullah Atuk sebelah hubby.
gambar diambil dari blog sepupu - dhiera 
 Atuk ~ Ayah kepada Arwah Mak Mertua - Namanye Ibrahim bin Sarif, Umur dalam IC,  93 tahun, tapi ikut citer sedara-sedara yang duk kat kg, Felda Gedangsa, umur atuk dah cecah pun 100tahun atau mungkin lebih. 
Kenangan dengan Arwah - Masa memula datang sebagai tunangan EncIk Fadzil ~disebabkan Arwah Mak & Abah Mertua dah tiada, so pada Makcik & Pakcik belah Mak lah tempat hubby 's adik beradik gantikan. Masa tu balik kampung jenguk Arwah Atuk & Nenek, sihat lagi dua2nyer cuma atuk masa tu dah lupa sket, yang arwah ingat hari2 dia igt dia puasa dan nak solat jer.. Arwah kelakar jugak, ada jer cerita dia nak citer kat cucu2 dia nie, pastu bila tau tunangan Fadzil nie org Neghori, dia tanya laa.."ekau konal tak Hj....... (kes lupa nama dah)..dulu atuk duk Lenggeng, kawan tu.."..alamak tok, Lenggeng tu bosa... xkonal laaa...

Masa tu Nenek masih larat masak lagi.. kiteorg sempat makan kat umah atok n nenek ptg tu.. Pastu pegi umah MakNgah dan Abg Daud yg duk berdekatan.

nie pun diambil dari blog dhiera - minta ijin yerr dhiera..
Gambar nie~Abg Ipar yg sulung satu family bergambar ngan Arwah Atuk time Raye 

Last datang melawat arwah Atuk & Nenek awal bulan May (2 mggu lepas) masa tu nak datang menjengok arwah atuk & nenek, dan mengajak & bagi kad jemputan unt Mamak Udin & MakNgah ke kenduri kawen adir ipar Mggu depan (26 May 2012).

Masa tu Arwah masih gagahi jua badannya berjalan.. mengensot jer dia bawa selipar kejap ke depan rumah Mamak Udin, pastu patah balik duduk kat kerusi dia.. Masa salam & cium tangan Arwah masa tu, Arwah nangis.. Katanya
"anak-anak yang lain dah takdo dah...omak ekau yo la yang datang jenguk den"

Terkesima jap...n pandang kak mimi, atuk ni cakap terbalik.. kan arwah mak dah xde..anak2 yg lain ada lagi.. (xtau plak ..rupanyer tu juga 1 tanda arwah dah nak pergi..)

Masa tu arwah atuk asyik citer pasal Arwah Mak & Ayah mertua jer..sampai nangis2 arwah atuk,..saye pun..ape lagi...sedih laa jugak n bergenang la jugak air mata nie..

Mggu lepas, Mamak Udin pesan ngan Kak Mimi balik kampung jenguk atok, katanya atok dah nazak, xnak makan & minum.. Sayangnya masa tu hubby xdapat balik coz kena gantikan staff lain yg kebetulan emergency gak masa tu.. so hubby kena keje 2 shift untuk sabtu  & ahad tu. Cuma dapat lah risik2 khabaran atuk masa tu dr Kak Mimi jer la by phone..

Selasa, 15/5/2012 - Kul 1.15pm, masa tu hubby siap2 nak g keje...  dapat col dari Kak Mimi yang atuk dah tiada.. Innalillah.
Time tu kalut laa hubby nak call boss dia amik emergency leave n balik Gedangsa terus.. kebetulan sangat yg saye nie MC time tu, sempat packng baju untuk knduri malam tu jer. Alhamdulillah sempat sampai Gedangsa dengan selamat dan sebelum Arwah Atuk dikebumikan.. Cuma xdapat nak tengok wajah atuk sbb time tu plak saye nie dtg bulan... so xnak la bg kotor kat arwah nanti.. Hubby sempat tengok n kuburkan arwah atuk..katanya muka arwah bersih jer..jenih.. ermmm dapat bygkan.....

Sekarg tggl lah nenek sensorang kat umah tu,.. nsib baik Mamak Udin n family ada meneman..

Al-Fatihah buat Arwah Atuk... semoga roh nya di cucuri rahmat.
Buat Nenek, kami doakan umur dan  kesihatan yg panjang buat nenek..

Al-Fatihah juga buat Arwah Mak & Abah Mertua...


Aminnn...



No comments:

Post a Comment

Popular Posts

thanks

javascript:void(0)

Blogroll