Wednesday, May 2, 2012

Kek Lobak Merah



 Cuti labor day semalam... berangan-angan dah nak buat cake sebab dah lama oven tak panas.. ;)
Semalam jugak dibuatnyer hujan start kul 2 ptg kot..membawak sampai ke malam...
Agak2 dah reda je hujan mlm tadi...runner gak jap g HERO Tmn Dagang beli barang nak wat cake.. Semangat tul... ;)

Plan nak wat 2 cake..tapi mlm tadi dah penat..sempat wat yang nie jer...
Hasilnyer..

Meh cuba resepi nie... tq to my fren filalicious for the resepi..tapi fadz kasi adjust sket2....




Resepi Kek Lobak Merah a.k.a Carrot Cake

2 cawan tepung gandum/superfine
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
1sudu kecil serbuk cinnamon/kayu manis
(bahan2 diatas diayak bersama2)
4 biji telur gred A
1 1/2 cawan minyak jagung
2 cawan gula kastor/halus
secubit garam
1 mangkuk  Nenas dalam tin (dipotong kecik2)
1 mangkuk Parutan Lobak Merah
1 cawan campuran kekacang. (fadz letak kacang pecan, almond & walnut)

Cream Cheese.
250g butter (suhu bilik)
200g Cream cheese (philapedia cheese xde..so fadz guna cream cheese lain, kalau guna philapedia cheese tu letak jer habis (250g))
2 sudu gula ising
1 susu jus lemon
parutan lemon.

Cara nak buat.
Memula panaskan Oven 150-180 darjah celsius, loyang pun di lenser ngan mentega atau korang alas jer ngan kertas myk.

Start keje memutarrr.. part nie yg best sebab dah beli mixer baru..stand mixer lagi..hahahaha (gelak jahat) xpayah nak penat tangan kayuh tuk adun kek.. tp bila dah complete baking nyer barang nie.. en Hubby mula laa jeling2..agak2 Oven tu dah lama xpanas..mula laa dia hint2 gadget2 baru kite tu.. xper..pasnie Ma buat request dr B plak yer... (En. Hubby request dah lama suh wat cookies tp xbuat2 lagi..nak tggu raye agaknyer..hehehe) - Ok.. back to the resepi..

1. Masukkan Telur, minyak jagung dan gula. dan putar ngan wisk sampai sebati dan kembang.
2. Masukkan bahan yg telah diayak tadi sedikit sedikit sampai habis.. putar sederhana laju.
3.Masukkan Bahan2 isinye. Carrot, Nenas dan Kekacang.. putar sebati dlm 5-10 minit.
4.Bolehla tuang dalam acuan dan bakar dlm suhu 150 darjah celsius (40-45 minit/sampai masak)
(time bakar nie depends on Oven uOlls.. so agak2 la jgn tggi sangat jgn slow sgt kepanasannye.
5.Dah masak sejukkan dan bleh buat topping cream cheese nye plak.

Cream Cheese
1.Masukkan Butter, Cream Cheese, Juz Lemon dan putar hingga kembang.
2.Masukkan Gula Ising dan putar lagi hingga Cream cheese likat.
Then bolah la hias atas carrot cake yg dah sejuk tadi.

Hasilnyer...Yummy.
Cake bleh simpan dlm peti sejuk..lagi best..kek pun xkeras...sedap n moist jer..
Try lah...

Credit to.Dapur Tanpa Sempadan jugak..for the resepi.



No comments:

Post a Comment

Popular Posts

thanks

javascript:void(0)

Blogroll