Saturday, November 19, 2011

Donut

Permintaan suh wat donut dr adik,...
Ok gak, coz aqil pun suka wat donut..so, ari nie rasa cam malas jer nak uli tepung
Esok pagi sebelum subuh saye bangun.. hehehe, mmg selalu bangun time tu bila hubby keje shift pagi.
So, esok jer la wat..sempat pun coz nak buat nie pun cuma kena perap xsampai sejam..
Esok, hubby balik sat kul 8 dah leh sarapan sesama.. 
Adik pun kelas dia kul 10 pg esok kat UTM Semarak,.. terlebih sempat..
Rasa cam nak wat donut cam big apple tu...lembut laa sesangat..
tadi blogwalking nyer psal jumpa laa resepi tu.. 
Insyaallah, kalau menjadi esok..alhamdulillah.. 
tq ekk.. chef saye kongsi resepi..

uOlls kalau nak tau lebih lagi..blogwalking sini >>>blog chef azli

Haaa.. nie la resepinyer, nak try esok...




Bahan-bahan
500gm (2 1/2 cawan) tepung gandum/ tepung berprotein tinggi
3/4 cawan susu segar UHT
1 camca teh garam
2 sudu besar gula kaster
1 paket/11 gm yis kering (brand mauripan)
3 sudu besar marjerin/mentega 2 biji telur

Cara-cara penyediaan
  1. Campurkan semua bahan dalam bekas dan gaulkan bahan tadi dan aduk/ ulik sehingga menjadi doh yang tidak melekit.
  2. Sekira basah campur kan tepung dan sekira kering campur sedikit susu atau air.
  3. Tutup dengan plastik wrap/ tuala basah dan rehatkan doh lebih kurang 40-45 minit atau sehingga doh menjadi dua kali saiz asal.
  4. Tepuk/tumbuk doh yang telah naik itu sehingga leper dan terapkan dengan menggunakan penerap donut 5. Biarkan donut yang tekah diterap sehingga cukup mengembang dalam 20-25 mint.
  5. Goreng dengan minyak yang sederhana panas sehingga kekuningan.
  6. Donut yang telah masak boleh digaul dengan gula kaster atau disalut dengan coklat masakan.







No comments:

Post a Comment

Popular Posts

thanks

javascript:void(0)

Blogroll