Thursday, January 27, 2011

Coklat Moist Cake

26412_1160243984889_1791507036_303997_7167128_n

Bahan-bahan

· 2 cawan tepung gandum

· 1 cawan gula

· 1 cawan serbuk koko

· 1sk baking powder

· 1sk bicarbonat soda

· 2 biji telur

· 1/2 cawan butter@ minyak masak

· 1/2 cawan susu segar@susu coklat

· 1sk esen vanila

· 1/2 cawan air panas

· 1/4 cawan susu pekat

Cara-cara

· Panaskan kukusan

· Ayak tepung dan baking powder, bicarbonat soda dan serbuk koko ke dalam mangkuk dan ketepikan.

· Pukul gula dan butter. Masukkan telur dan pukul lagi.

· Masukkan susu dan serbuk koko. Kacau sebati.

· Masukkan air panas dan esen vanila.

· Akhir sekali masukkan tepung yang di ayak tadi dan mix sebati.

· Masukkan ke dalam loyang dan kukus selama 45min - 1 jam atau sehingga kek

masak.

· Sejukkan dan tuang topping kat atas kalau nak cantik.


SImple ToPPing..

Coklat MaSakan… Cairkan guna DoubLe Boiled MeThod..

Bila dah caiR..leh tuanGkan keataS Kek tAdi n Hias Ngan waRna-WarNi ChoclaTe Rise..

 

oR ToPPing Ganache’..

krim pekat/putar – Leen Guna 1 CawaN SuSu Pekat

coklat masakan(cincang halus)

2 SuDu mentega

 

1) Cincang coklat masakan kecil-kecil.

2) Panaskan dgN caRa double boiled sumer bahan tadI hiNgga CoKlat Cair

3) Biarkan ia sejuk beberapa jam sebelum digunakan.


tRy wat BanyaK kali Dah coz Aqil suke sAngat MakAn Kek..
SeLamaT MenCube..


3 comments:

  1. Slalu tgk fadz buat kek,.. bila boleh rasa nie,.. hehehehe

    ReplyDelete
  2. Slalu tgk fadz buat kek,.. bial kita dapat rasa eh,. hehehehe

    ReplyDelete
  3. hehehe..saje isi masa lapang n pewot lapor..hehehe insyaallah next reunion fadz bwk yerk..leh makan reramai..

    ReplyDelete

7th Anniversary

Sayang,  today Our 7th Anniversary!! Sorry sebab forgot our anniversary today. Syukur u masih ingat..  Tq for the wishes this earl...