Bahan-bahan
· 2 cawan tepung gandum
· 1 cawan gula
· 1 cawan serbuk koko
· 1sk baking powder
· 1sk bicarbonat soda
· 2 biji telur
· 1/2 cawan butter@ minyak masak
· 1/2 cawan susu segar@susu coklat
· 1sk esen vanila
· 1/2 cawan air panas
· 1/4 cawan susu pekat
Cara-cara
· Panaskan kukusan
· Ayak tepung dan baking powder, bicarbonat soda dan serbuk koko ke dalam mangkuk dan ketepikan.
· Pukul gula dan butter. Masukkan telur dan pukul lagi.
· Masukkan susu dan serbuk koko. Kacau sebati.
· Masukkan air panas dan esen vanila.
· Akhir sekali masukkan tepung yang di ayak tadi dan mix sebati.
· Masukkan ke dalam loyang dan kukus selama 45min - 1 jam atau sehingga kek
masak.
· Sejukkan dan tuang topping kat atas kalau nak cantik.
SImple ToPPing..
Coklat MaSakan… Cairkan guna DoubLe Boiled MeThod..
Bila dah caiR..leh tuanGkan keataS Kek tAdi n Hias Ngan waRna-WarNi ChoclaTe Rise..
oR ToPPing Ganache’..
krim pekat/putar – Leen Guna 1 CawaN SuSu Pekat
coklat masakan(cincang halus)
2 SuDu mentega
1) Cincang coklat masakan kecil-kecil.
2) Panaskan dgN caRa double boiled sumer bahan tadI hiNgga CoKlat Cair
3) Biarkan ia sejuk beberapa jam sebelum digunakan.
tRy wat BanyaK kali Dah coz Aqil suke sAngat MakAn Kek..
SeLamaT MenCube..
Slalu tgk fadz buat kek,.. bila boleh rasa nie,.. hehehehe
ReplyDeleteSlalu tgk fadz buat kek,.. bial kita dapat rasa eh,. hehehehe
ReplyDeletehehehe..saje isi masa lapang n pewot lapor..hehehe insyaallah next reunion fadz bwk yerk..leh makan reramai..
ReplyDelete