Wednesday, July 13, 2011

Masak Lomak Cili Api.

Request from orang perak tu... nak wat gulai masak lomak cili api.. nak mintak resepi...
So, nie lah sedikit sebanyak resepi dr Mak saye yang saye penah buat..

Kalau dah buat nanti jgn lupa ajak saye mkn skali yer...

Resepi Pertama : Ayam Masak Lomak Cili Api ngan Kentang.


Bahan-bahan;
Ayam - Seekor - dipotong sederhana besar
Cili Api - 10-15 bji (kalau xnak pedas kurangkan cili)
Kunyit hidup - sebesar ibu jari
Serai 1-2 batang - potong dua dan tumbuk sket bg penyet..
Kentang - 3-4 biji dipotong 4.
Santan pekat - 2 cawan
Air - 1 cawan
(Santan dan air ni dicampurkan sebati jgn terlalu cair sgt..)
Asam keping - 1-2 keping.
Garam secukup rasa.

Cara nak buat:
Memula... tumbuk kunyit hidup dan cili api hingga lumat..then masukkan dalam periuk.
- Tumbuk/Titik pula serai - pun masukkan dalam periuk.
- Masukkan ayam yg telah di potong dan dibasuh bersih tadi.
- Buka api sederhana besar dan gaul ayam ngan cili api tadi biar sebati.. biarkan sekejap sampai air ayam tu kering..jgn biar sampai hangus plak.. hehehe
- Agak2 dah sebati ayam ngan cili dan kunyit tadi, baru masukkan santan.
- Kacau selalu jgn bagi santan tu berketul2 atau bertaik minyak..
- Bila dah mendidih, masukkan kentang dan biarkan sampai kentang empuk.
- Bila kentang dah empuk masukkan asam keping dan garam secukup rasa..
Then bleh la hidang...

Ok?? bleh wat kan.... insyaallah..

Resepi ke-2
Ikan Keli/Semilang Masak Lomak Cili Api campur pucuk ubi.

Bahan-bahan;
Ikan Keli sekilo - dibakar baru sedapp..
Cili padi agak2 dlm 10-15 biji
Kunyit hidup dalam 2 inci
Pucuk ubi segenggam.. nak letak lebih pun xper.
Santan pekat 3-4 cawan
Air - 1 cawan
Special.. tambah tempoyak dalam 3-4 sudu besar.

Cara masak, lebih kurang samer je..tapi ikan keli ni lain sket..kena masak kuahnyer dulu..

1st..ikan keli tu kena bakar dulu baru naik bau.. skrg dah ade jual kat pasar kann..senang nak cari.
- tumbuk cili ngan kunyit hingga lumat
- masuk dalam periuk then letak santan dan air.. (santan kena pekat sket coz nanti bila masuk pucuk ubi dia akan cair)
- kasi gaul santan jgn bgi berketul / bertaik minyak
- bila dah mendidih masukkan pucuk ubi dah kacau kejap
- masukkan tempoyak dan kacau sebati.
- then  masukkan ikan keli bakar tadi dan kacau kejap dalam 3-4 minit
Letak garam secukup rasa, dan boleh dihidangkan...

erm...cukup lah tu ekk... 2 resepi dulu..nanti saye post lagi kalau ter rajin...
untuk kawan saye tu...selamat mencuba dan selamat memasak tuk isteri tersayang... hehehehe

1 comment:

  1. aiyooo, my pebret lah ikan keli,.. nak try lah resepi nie nanti. Dah lah tadi g kenduwi kawan, ada lauk cili berladaaa,.. ya ampun sedap bangat !!!

    ReplyDelete

Popular Posts

thanks

javascript:void(0)

Blogroll