Tuesday, October 18, 2011

breakfast simple ahad lepas


ROTI SARDIN GULUNG

lama xhapdet blog nie,,,busy memanjang.... nak citer laa kisah weekend yg lepas.. xgi memana pun..duk umah jer..
bangun2 tido, hubby nak g keje, ermm kebetulan ade roti kat umah..sardin pun ade 2 tin kecik...ape lagi, bila dah ketandusan idea nak masak bf aper..so jd laa menu simple nie.. sumer suker..dari anak sampai ke ayah.. tq sumer.. xrugi mama masak..

sesapa nak try, leh laa try..

memula wat sambal sardin dia dulu,
bhn2 mcm biasa

2 tin sardin dlm tin (fadz pakai tin kecik jer)
3 ulas bwg merah - hiris halus
2 ulas bwg putih - hiris halus
2-3 biji cili (ikut suka kalau nak pedas tambah lerr)-potong halus
1 biji bwg besauu - potong dadu kecik2 tau
1 biji limau kasturi.

nak msk smbl srdin nie sonang yo kan..uOlls sumer reti kan... 
tumis bwg2 n cili tdi, bila dah wangi masukkan ikan sardin (asingkan kuahnye dulu) kasi goreng ikan sekejap.
then, masukkan sos ikan sardin tadi..tambah sket air kalau xnak pekt sgt.. masukkan bwg besar, gula sket, garam sket, lastly perahkan asam limau.. jgn lupa ikan tadi tu hancurkan sket2 ekk.. 

ermm..nak goreng tu kalau xnak serap myk.. goreng ngan tepung gandum..

1 cawan tepung gandum..(nak guna tepung beras/jagung pun ok)
1 cwan air
sebiji telur.

Kacau bhn2 ni ..agk2 kepekatannya..then leh slicekan roti ngan sardin, gulung ikut suka then gaul2 kan ngan bancuhan tepung tadi..celup dlm minyak panas...
agak2 dah kekuningan leh la angkat n ngappp...

hehehe...sedapp.. esok2 leh wat lagi.. cube lahhh...





No comments:

Post a Comment

Popular Posts

thanks

javascript:void(0)

Blogroll